Podcast 80: Kerst 2022

Het kerstmenu van 2022 is echt een Wat Schaft De Podcast menu: veel groenten, uitgesproken smaken en het werk zit vooral in de voorbereiding. De beste restaurantervaringen van het jaar inspireerden tot een Japanse touch en de wijnen zijn uitgezocht door wijnkoper Xavier Kat himself. Ingrediënten: Zeeuwse oesters, soja eitjes, reuzegarnalen en paddestoelenragout. Krijg je al trek?

Voor elk gerecht geven we een vega variant zodat je vega vrienden en familie ook volwaardig mee eten. Of als je minder vlees en vis wil eten vervang je gewoon een of meer gerechten. Een menu waar we trots op zijn.

Sponsors

Kerst 2022: Een samenwerking met Okhuysen

Elk jaar geven Jonas en Jeroen zichzelf de opdracht om een fantastisch kerstmenu te ontwikkelen voor de luisteraars. In het eerste jaar ging het vooral over hoe overleef je kerst, want Kerst is elk jaar weer een uitdaging. Zie onze aflevering nummer 11. Vorig jaar stond Wild centraal en dit jaar is deze aflevering ontstaan als co-productie met Okhuysen. Xavier Kat schuift deze aflevering aan om al zijn kennis met ons te delen en natuurlijk prachtige wijn-spijs combinaties te maken.

Het gratis tijdschrift Vinee Veneuse van Wijnkoperij Okhuysen staat deze maand in het teken van WSDP. Een prachtig menu wordt in dit magazine onthuld. Met fantastische foto’s van Jonas en Jeroen, maar ook van het eten. Enkele weken geleden is er proefgekookt in restaurant Sinck met Sander Bierenbroodspot. Kortom een fantastisch magazine waarin een heerlijk menu centraal staat Mèt bijpassende wijnen. Ook het magazine ontvangen? Kijk op de site.

Dit menu niet helemaal jouw ding? Wees gerust we hebben nog een aantal afleveringen die als inspiratie voor jouw kerstdiner kunnen dienen.

Recepten bij deze Podcast:

Kerstmenu Okhuysen

Amuse

Zeeuwse oester gerold in gerookte zalm en shiso met een citrus dressing

Of

Hartige oesterzwam gerold in wortel en shiso met een citrus soja dressing

Koud voor

Salade van gepofte biet, geschaafde chioggia biet en schorseneren chips met een soja kwarteleitje

Warm tussen

Geflambeerde reuze garnaal met een pittige limoen mayonaisse en bieslook

Of 

Geflambeerde schorseneer met een pittige limoen mayonaisse en bieslook

Hoofd

Gebraden eendenborst met wilde paddestoelenragout en aardappelpuree met gekonfijte knoflook

Of

Gebraden knolselderijsteak met een paddestoelenkorstje, wilde paddestoelenragout en aardappelpuree met gekonfijte knoflook

Dessert

Moelleux van bitter chocolade en miso met matcha creme fraiche

Drankje: Kerstwijnen van Okhuysen

Kerst is de tijd van het jaar om te genieten van de prachtigste wijnen. Voor elke gang heeft Xavier een drietal wijnen geselecteerd. Kies zelf welke wijn je graag bij jouw kerstdiner serveert en bestel deze bij Okhuysen. Laat het thuis bezorgen en geniet van de beste wijnen bij jouw kerstdiner.

Alle wijnen kan je terugvinden op www.okhuysen.nl/kerstmenuvooriedereen

Wijnen

Proefpakketten

Proefpakket 1 Wat schenkt de podcast A

1x Bulles de Roche – Saumur Brut Mousseux

1x Weisser Burgunder trocken, Weingut Katharina Wechsler 

1x Mar de Viñas Albariño – Rías Baixas, Adegas Gran Vinum 

2x La Zarcita, Palacio Quemado

1x Banyuls Cuvée Thérèse Reig, Domaine de La Rectorie

Proefpakket 2 Wat schenkt de podcast B

1x 1x Franciacorta Brut Satèn, Il Mosnel

1x C de Sec – Bordeaux blanc, Château Closiot

1x Sauvignon blanc Old Vines, Kruger Family Wines

2x Haut-Médoc – Cru Bourgeois, Château Maucamps 

1x Rasteau rouge Grenat, Domaine des Escaravailles

Het Supplement

Ook in het Supplement hebben Jonas en Jeroen met Xavier doorgepraat. Want Kerst is de tijd van de mooie wonen en de mooie wijn-spijs combinaties. Denk aan alle mogelijke vragen die je wellicht hebt over wijn en het kerstdiner. Want hoe serveer je de wijn op de juiste temperatuur, hoeveel glazen heb je nodig en wat doe je met de restjes wijn die je over hebt? Het Supplement is voor onze brigadeleden. Wil jij ook toegang tot onze online kookclub? Meld je aan via www.petjeaf.com/watschaftdepodcast