Podcast 37: Natafelen

Na de battle der Wat Schaft de Podcast kerstdiners is het in deze podcast tijd om te gaan natafelen, met een lekkere lunch en natuurlijk mooie drankjes. Hoe zijn de kerstmenu’s ontvangen, wat vinden de luisteraars van de menu’s en natuurlijk de uitslag van de battle. Wie heeft de battle gewonnen, is dat Jeroen met zijn Brits kerstmenu, of toch Jonas met een Frans kerstmenu?

In deze podcast worden winnaars bekend gemaakt, heeft Saar Shawkat gekookt en bespreken Jeroen en Jonas de plannen voor 2021. Na twee weken afwezigheid is ook het vegetarisch repertoire weer terug. Twee mooie feestelijke kerstgerechten en natuurlijk twee alledaagse lekkere vegetarische gerechten uit Lekker Lokaal van Laura de Grave en uit À la Minute van Mari Maris.

Shownotes #37: Natafelen

1. Drankjes: Digestieven

Bij natafelen horen natuurlijk mooie drankjes en daarom hebben Jonas en Jeroen deze podcast 4 heerlijke digestieven besproken. Even voor de duidelijkheid, geen likeurtjes, maar destillaten, drankjes met een verhaal en maximaal €60,- per fles.

Eau de vie: Kersenborrel – Een drankje uit Stevensbeek, Noord-Brabant. Gemaakt door Leon van Welie van 2e klasse fruit van zijn vader, de fruitteler. Door in de leer te gaan bij een Duitse stoker heeft Leon de fijne kneepjes van het vak geleerd en al snel leverden fruittelers uit de omgeving ook hun 2e klasse fruit aan. Daaruit is de Kersenborrel ontstaan. Lokaal en lekker met een heerlijke kersengeur en een milde afdronk.

Japanse Whiskey: Super Nikka – Japanners zijn goed in een product stap voor stap steeds meer verbeteren, ze noemen dat Kaizen. Waar eerst de Schotse Whiskey na werd gemaakt is er steeds meer sprake van een eigen smaak. Super Nikka is gemaakt door de oprichter van Nikka om zijn overleden Schotse vrouw te eren en als rouwverwerking. Deze klassieke premium Japanse blended whiskey is toegankelijk met eerst een zoete smaak van vanille, honing, tropisch fruit en toffee. Als het zoete een klein beetje wegtrekt komt een zilte, licht rokerige smaak naar voren met kruiden en sherry.

Calvados: Lemorton 10 ans – Jonas zijn vader maakt al jaren Calvados. Aangezien de luisteraars deze niet kunnen kopen, een mooie vervanger. Deze Calvados is een drank met 70% peren en 30% appels. Deze Calvados heeft een minimale rijping van 10 jaar op Frans Eikenhout uit de bossen van Limousin of Tronçais. Didier Lemorton is de derde generatie Lemorton en runt nu het kleine familiebedrijf. Een zoete geur en de smaak van appels, gestoofde peren, karamel, boomgaardfruit en wat specerijen zorgt voor een mooie ronde, warme Calvados. 

Rum: Pusser’s Admiralty Rum – Jeroen is in de ban van Tiki’s en daardoor heeft hij zich begeven in de wereld der rum. Deze rum wordt gemaakt bij Demerara Distillers in Brits Guyana. Daarom is dit ook een Demerara rum, een rum gemaakt van suikerriet. Demerara en Engelse stijl rum in het algemeen, is vaak wat voller, rijker en kruidiger, meer funk en meer body. Vergelijk deze rum met Bacardi en je merkt direct dat deze rum spannender is, aromatischer, met de smaak van stroop, vanille en specerijen.

Wil jij ook genieten van deze heerlijke digestieven? Bestel ze hier met 10% korting voor al onze luisteraars. 

2. Natafelen

De winnaar van de grote Wat Schaft de Podcast Kerstbattle is geworden met 58% van de stemmen (137 stemmen via de site en 204 stemmen via Instagram)

Het Franse kerstmenu van Jonas.

Het mix-en-match-menu dat ontstaan is uit alle stemmen van de luisteraars:

– Koud voorgerecht –

Whiskey-cured salmon with beetroot and blinis (77%)

– Warm voorgerecht –

Soup of wild mushrooms and hazelnuts (55%)

– Tussengerecht –

Filets de sole Normande (66%)

– Hoofdgerecht –

Entrecôte à la Bordelaise

– Nagerecht –

Madeleines avec Sabayon (74%)

 

Aangezien de menu’s van de kerstbattle vlees/vis georiënteerd waren, hebben Jonas en Jeroen nog een mooie vegetarische aanvulling gemaakt op deze menu’s. Een voorgerecht en een hoofdgerecht die passend zijn in beide menu’s en ook in een compleet vegetarisch menu niet misstaan. Het verschil tussen een vegetarisch kerstmenu en een traditioneel kerstmenu wordt uitgebreid besproken in podcast nummer 11, het kerstmenu. Het voorgerecht van dit mini vegetarisch menu is een bouillon van geroosterde zilver uien met spinazie, gestoomde spruiten en wilde zwarte rijst. Het tweede gerecht is het hoofdgerecht, een strudel van paddestoelen. Oftewel, een paddestoelen ragout in filodeeg. Gebruik blauwe kaas in de ragout en parmezaanse kaas tussen de vullen en je hebt een echte umamibom. Wil je dit gerecht vegan maken? Gebruik dan alleen maar olijfolie tussen de filodeegbladen.

De Brigade

Na 1,5 jaar podcast maken is het tijd om de balans op te maken. Deze podcast kost veel tijd en ook geld. De ambities zijn groot, maar de vrije tijd iets minder groot. Om deze podcast te blijven maken is een leuk gesprekje niet genoeg, de luisteraars zijn culinair ervaren en daarvoor moet de podcast wel uitdagend genoeg blijven. Naast het maken van de podcast is het contact met luisteraars het allerleukste. Jullie hebben goede tips, aanvullingen etc. En juist daar willen we ook echt meer mee gaan doen in 2021. Ons doel: een culinair platform voor de ambitieuze thuiskok uit Nederland en Vlaanderen. Daarom starten we in 2021 De Brigade. Als kookliefhebber kun je lid worden van de Brigade door een donatie te doen. Met de donaties kan de lat hoger gelegd worden, meer interessante gasten, nieuwe experimenten starten en meer waarde toevoegen. Naast het uitbouwen van de podcast willen we ook iets terug doen aan jullie, de luisteraars. Bijvoorbeeld nieuwe boxen, kortingen, gezamenlijke cursussen of uitjes, gezamenlijke inkopen, maar ook een Brigade dag met lekker eten en drinken. Tot slot hopen we een community-platform te kunnen bouwen waarop onderling contact en kennisuitwisseling een mogelijkheid wordt. En dit allemaal voor maar €3,- per maand, een eenmalige donatie of de donatie in de vorm van tijd.

Dus, vind je het leuk dat wij door kunnen gaan met de podcast en kun je iets missen of wil je hier graag aan bijdragen? Ga naar watschaftdepodcast.com en klik op doneren in de navigatie of op de knoppen. Na het doneren ben je een jaar lang lid van de Brigade. 

Word jij nog lid dit jaar? Dan maak je kans op een pakket met samples van Kersenborrel, Calvados en Rum of op een fles van Leon Kersenborrel. In totaal geven we beide prijzen 2 keer weg! Kijk op de homepage of bij ook leuk en vul het formulier in. Dan kun je ook direct lid worden van de Brigade om kans te maken op een van deze give-aways.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Sara Shawkat heeft voor Jonas en Jeroen een heerlijke lunch gekookt in haar eigen “Nigella Meets Ottolenghi” stijl. Iraakse streetfood, maar dan sexy. Moutabel, Fesenjan, saffraanrijst en lawzeena. Tot slot mocht de begeleidende Noomi Basra, het Irakese drankje van Saar natuurlijk niet ontbreken.
  • Jeroen heeft een box besteld bij en gerenommeerd restaurant, meer hoeft daar niet over gezegd te worden.
  • Jonas heeft de knoop eindelijk doorgehakt en een Big Green Egg Kamado bij Duikelman gekocht.
  • Wat doe je met een karkas van een gebraden kip dat nog over is? Jonas maak er Pindasoep mee. Naar recept van Francesca kookt.

4. Vegetarisch Repertoire

Na twee podcasts zonder vegetarische repertoire is hier een dubbele editie. Twee heerlijke vegetarisch repertoire recepten uit de kookboeken die wij mochten weggeven: À la minute van Mari Maris en Lekker Lokaal van Laura de Grave.