Podcast 119: Koffie met Mark Jordaan (Charlene de Buysere)

Koffie is de meest gedronken warme drank ter wereld met een bijzondere geschiedenis. Het gevoelige plantje komt uit Jemen en is via de hortus botanicus in Amsterdam over de hele wereld verspreid. Even opmerkelijk is hoe het product koffie in zo’n 30 jaar is getransformeerd van een wereldwijde commodity tot duizenden verschillende specialty coffees van over de hele wereld. 

Jonas en Jeroen gaan op bezoek bij Mark Jordaan, oprichter van Giraffe Coffee in Rotterdam. Mark is begonnen als barista en inmiddels importeert hij bonen van over de hele wereld. Veel toprestaurants schenken Giraffe koffie en zijn getraind door Mark en zijn team. Mark legt uit hoe het zit met die specialty coffees.

Mark vertelt hoe de opkomst van de specialty koffie is gegaan, wat de recente ontwikkelingen zijn en natuurlijk hoe je het beste zelf koffie kan zetten. In het supplement praten we met Charlene de Buysere van het toonaangevende Way Coffee Roasters in Gent.

In de podcast

Wissewasjes

Koffieapparatuur

Mark adviseert de volgende apparaten voor filter-koffie:

Thuis gebruikt Mark de Sage Barista Pro

In alle gevallen is vers gemalen koffie belangrijk en daarvoor is dit een prima molen: Baratza encore

Koffie proefpakketen met korting voor De Brigade

Giraffe heeft proefpakketten afgesteld op je zetmethode:

Leden van De Brigade krijgen 20% korting op hun eerste proefpakket. Ga naar het afgesloten deel van de website voor de kortingscode.

Recepten met koffie