Podcast 118: Tafelzuur (Augurken)

Team Wat Schaft De Podcast is dol op tafelzuur. Bij elke gelegenheid halen wij de pot augurken of kimchi tevoorschijn. Of als het even kan doen we een quick pickle, dan leggen we wat komkommer, ui of bloemkool in azijn. De zure smaak balanceert met het vet van de overige gerechten en de knapperige beet is een fijn structuur.

Deze keer daarom een hele aflevering over tafelzuur. Met de historische achtergrond, voorbeelden van over de hele wereld en natuurlijk heel veel recepten. Om zelf snel iets in te leggen of om een voorraad aan te leggen voor de winter. Dit is de aflevering om je zure spel naar een hoger niveau te tillen.

In Het Supplement vertellen Jonas en Jeroen over hun ervaringen met het zelf inleggen van augurken. Waarom je dat zelf zou willen doen, waar je de augurken vandaan haalt en natuurlijk hoe het ons verging.

Wissewasjes

  • Jonas heeft weer eens roti kip gemaakt en vertelt over de trip naar Londen en het eten bij Din Tai Fun en Wahaca. Restaurants die ook in Nederland een welkome aanvulling zouden zijn.
  • Jeroen heeft het over de Darjeeling Express van Asma Khan. Een wat duur maar erg goed restaurant met veel kleine plates.
  • Jeroen heeft ook geprobeerd om zelf sardines in te leggen, dat was iets minder een succes. Volgende keer

Recensie van De Wokbijbel

Naomi Keff proefkookte en recenseerde de Wokbijbel van Noni Kooijman en is enthousiast over de nauwkeurigheid en smaak van de recepten. De uitgebreide recensie kan je hier lezen.

Tafelzuur

Jesse Burkunk sluit aan, hij is met Jonas in het onderwerp tafelzuur gedoken. We maken onderscheid tussen inleggen en fermenteren, bij het inleggen worden (meestal) groenten ingelegd in zuur en bij fermentatie wordt zuur geproduceerd in het proces.

We hebben het over de producten van:

Ook komt het boek Zout, Vet, Zuur, Hitte van Samin Nosrat aan bod.

Recepten

Photo by little plant on Unsplash