Podcast 36: Frans Kerstmenu

Het kerstdiner is het culinaire hoogtepunt van het jaar is. In aflevering 11 hebben we het gehad over hoe je dat organiseert. Dit jaar hebben we allebei een menu gemaakt. En jij mag stemmen welk jouw voorkeur heeft. 5 gangen van vlees, vis en groente, praktisch, logistiek haalbaar en producten uit het seizoen. En dat alles voor maximaal €35,- per persoon. In deze aflevering van de podcast staat het Frans Kerstmenu van Jonas centraal. Wie wint deze battle off the kerstmenu’s?

Deze podcast gaat over het Franse kerstmenu, samengesteld door Jonas. Mooie klassieke sauzen en gerechten uit de verschillende regio’s van Frankrijk. De vorige aflevering van Wat Schaft de Podcast, is de eerste aflevering van dit tweeluik over het kerstmenu. Heb je aflevering 35 over het Brits Kerstmenu nog niet geluisterd? Luister deze dan hier.

Ben jij #TeamJonas, of ga je toch voor het Britse menu en ben jij #TeamJeroen? Stem dan op jouw favoriet!

Shownotes #36: Frans Kerstmenu

1. Drankje: 2016 Monbazillac – Château Vari

Een witte dessertwijn, zoet, zuur en een klein beetje bitter, een goede afsluiter van het mooie Franse kerstdiner van Jonas. Abrikozen, amandelen en de specifieke edele rotting geur van dessertwijnen. Deze wijn komt uit de Dordogne en is een lekkere wegdrinker. Zowel bij de kaas als het dessert een mooie wijn-spijs combinatie.

Wat Schaft de Podcast Frans Kerstmenu Wijnpairing

het WSDP wijnpakket Frans

Geïnspireerd op het succes van de Wat Schaft de Podcast-chili box, heeft Xavier Kats van wijnkoperij Okhuysen samen met Jonas een wijnbox samengesteld met bijpassende wijnen voor het Franse kerstmenu. In totaal 6 flessen voor de mooie Wat Schaft de Podcast prijs van €84,50. Thuisbezorgd door wijnkoperij Okhuysen voor €5,95.

[su_button url=”https://www.okhuysen.nl/wijn/item/Proefpakket_Frans_Kerstmenu_86389″ target=”blank” style=”default” background=”#2F4F4F” color=”#FFFFFF” size=”6″ wide=”no” center=”no” radius=”auto” icon=”” icon_color=”#FFFFFF” text_shadow=”none” desc=”” download=”” onclick=”” rel=”” title=”” id=”” class=””]Bestel de wijnbox voor het Franse Kerstmenu[/su_button]

De battle

De regels voor de battle der kerstmenu’s:

 1. 5 gangen: koud voorgerecht, warm voorgerecht of soep, warm tussengerecht, hoofdgerecht, dessert.
 2. Er moet vlees, vis en groente inzitten.
 3. Maximaal 5 componenten per gang en maximaal een last minute handeling per gang.
 4. Het recept moet uit een kookboek komen of een online omgeving van enige statuur. Er mag een beperkte eigen draai aan een recept worden gegeven.
 5. Brits betekent dat het uit een Brits kookboek komt of door een Britse chef is gepubliceerd. Frans idem.
 6. De ingrediënten moeten in Europa in het seizoen zijn. Dus geen aardbeien, witte asperges of courgettebloemen. Diepvries, gedroogd of anderszins geconserveerd mag wel.
 7. Het menu mag maximaal € 35 per persoon kosten.

Stemmen kan vanaf nu! Geef op het formulier aan voor welk team jij bent: #TeamJonas of #TeamJeroen en geef vooral jouw toelichting waarom. In de volgende aflevering zullen we de toelichtingen en tips bespreken en maken we bekend wie er gewonnen heeft.

Met het stemmen kun je ook aangeven of je kans wilt maken op een van de kookboeken. Je kunt het kookboek van Mari Maris – À la minute of het kookboek van Laura de Grave – Lekker Lokaal winnen. De boeken worden verloot onder de mensen die gestemd hebben èn ingeschreven staan op de Wat Schaft de Podcast nieuwsbrief.

2. Frans Kerstmenu van Jonas

Een van de eerste kookboeken die Jonas in zijn collectie had is een kookboek dat hij heeft gekregen van zijn vader. Dit kookboek: De regionale keuken van Frankrijk van Anne Willian, is voor Jonas de inspiratie geweest om een Frans kerstmenu te maken voor de battle der kerstdiners. De klassieke Franse keuken wordt gekenmerkt door mooie sauzen en laat dat nu niet het sterkste punt van Jonas zijn, maar een uitdaging is het wel. De overige inspiratie voor het kerstmenu van Jonas komt van Rick Stein, Julia Child en Alain Caron.

Het complete menu van Jonas ziet er als volgt uit:

Stiekem toch een Canapé de Noël: Een klein stukje quiche Lorraine. Een mooi klassiek Frans begin van het diner.

(Wijntip: Vouvray Brut, uit de Loire).

1e gang, koud voorgerecht: Verse oesters, met citroen en rode wijnazijn met sjalot.

(Wijntip: Lekker doordrinken van de bubbels van de Vouvray Brut).

2e gang, voorgerecht: Salade périgourdine, met vijgen, met eendenborst, maar zonder Foie gras. Deze eendenborst kan ook vervangen worden door wilde ganzenborst, bijvoorbeeld een van de 60.000 afgeschoten ganzen uit Nederland. Deze kun je hier kopen.

(Wijntip: 2019 La Bergerie des Abeilles – Collioure rosé, Domaine de la Rectorie).

3e gang, warm tussengerecht: Gegratineerde tong met garnalen en mosselen met velouté saus. Een heerlijk gerecht uit Normandië. Het recept komt uit het kookboek van Anne Willian, de Regionale keuken van Frankrijk.

(Wijntip: 2018 Véra Cruz, Muscadet de Sèvre et maine sur lie, Domaine Luneau Papin).

4e gang, hoofdgerecht: Opnieuw als basis een mooie saus: Bordelaise. Entrecôte à la Bordelaise, rood vlees met een klassieke rode wijnsaus. Zorg ervoor dat je een goede rode wijn gebruikt voor je rode wijnsaus. Op die manier wordt je saus nog lekkerder. Dit recept is van Alain Caron uit de Bijbel van de Franse keuken.

De bijgerechten vormen een mooie aanvulling op het rode vlees van het hoofdgerecht. Flinterdunne goudgele aardappeltjes gebakken in kippenbouillon uit de oven  naar recept van Rick Stein uit Franse Odyssee.  Daarnaast serveren we ook een en een Groente Tian, oftewel een soort Ratatouille uit de Bijbel van de Franse keuken van  Alain Caron.

(Wijntip: 2016 Château Barberousse, Saint Emillion. De topper en favoriet van dit menu en ook nog eens bekroond met een medaille d’argent).

Hartig voor zoet, dus een kaasplankje: 4 mooie kazen uit Frankrijk: geit (een jonge crottin of een Valency), wit schimmel (Savorin of de Explorateur), rood schimmel (Langres of Epoisse) en een blauw schimmel (Roquefort Papillon of Biologique).

(Wijntip: 2016 Monbazillac – Château Vari)

5e gang, dessert: Warme Madeleines met een heerlijke Sabayon saus van witte dessertwijn en de bubbels van het voorgerecht. De derde en laatste saus in dit Franse kerstmenu. Het recept is van Alain Caron, maar eigenlijk van Holtkamp.

(Wijntip: 2016 Monbazillac – Château Vari)

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Het favoriete broodje van Jonas en zijn zoon is het saucijzenbroodje. Laat Cees Holtkamp nu een lekker recept hiervoor hebben. Dus Jonas heeft een mooie batch in de vriezer liggen.
 • Jonas heeft weer eens Ramen gemaakt, goed passend bij deze koude maanden van het jaar. Wil je zelf ook Ramen maken? Luister hier dan de eerste aflevering van Wat Schaft de Podcast over Ramen.
 • Ook Jeroen maakt gebruik van de koude maanden en heeft een heerlijke zijde zalm koud gerookt.
 • Bij de Flying Dutchman heeft Jeroen een masterclass Rum gevolgd. En natuurlijk is daar weer een bestelling van een aantal flessen uit gevolgd.

4. Vegetarisch Repertoire

Helaas, deze week opnieuw geen vegetarisch repertoire. Niet getreurd, over 2 weken zijn we terug met een aflevering in het teken van het Vegetarisch Repertoire.