Podcast 58: Wildmenu

In lijn van de vorige podcast over Wild is hier de podcast ter voorbereiding van het kerstdiner: Het Wildmenu. De vorige aflevering (luister hem vooral hier!) gaat met name over verschillende soorten wild, verkrijgbaarheid, basisbereidingen en dierenwelzijn. In deze podcast richten Jonas en Jeroen zich op een (kerst)menu met Wild in de hoofdrol. Peter Klosse heeft in de vorige aflevering mooie wijnpairing tips gegeven en natuurlijk brengen Jonas en Jeroen deze ook direct in de praktijk.

Deze podcast helpt de luisteraars van Wat Schaft de Podcast om een heerlijk Wildmenu samen te stellen. Natuurlijk met heerlijke wijnen en volgens de kerstmenu principes van Wat Schaft de Podcast. Wil je nog meer kerst inspiratie? Luister dan naar aflevering 11, over het stressvrije kerstmenu en vega tips of naar afleveringen 35 en 36 voor het Engels en het Frans kerstmenu.

Wijnblad Vinee Vineuse van Wijnkoperij Okhuysen (sponsor)

Okhuysen levert in heel Nederland heerlijke wijnen uit Frankrijk en de rest van de wereld, van exclusief tot wijnen voor alledag. De verhalen achter de wijnen lees je in hun wijnblad Vinee Vineuse. Meld je aan op www.okhuysen.nl/watschaftdepodcast

Online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Best Secret is een online winkel op uitnodiging met meer dan 3000 topmerken, waaronder Nike en Lacoste. Naast kleding ook keukenspullen van Gefu, Sagaform en Peugeot. Alles met kortingen tot 80%, gratis retouren en een aantrekkelijk programma voor vaste klanten. Aanmelden kan alleen via de inlogcode op www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast.

1. Drankje: Hendricks Gin (sponsor)

Hendrick’s Gin is een Schotse gin gedistilleerd met rozen en komkommer. Verras je gasten de komende feestdagen met een Gin Tonic als aperitief. Doe een eenvoudige perfect serve met een premium tonic en natuurlijk verse komkommer.

2. Het Wildmenu

Het blijft de mooiste tijd van het jaar: De feestdagen. Ook dit jaar vind je alle inspiratie bij Wat Schaft de Podcast. Dit jaar is het tijd voor het tweeluik over Wild. Met in podcast 58 het Wildmenu voor Kerst in de hoofdrol. Natuurlijk het aller belangrijkst: Hoe pak je dat op een Wat Schaft de Podcast waardige manier aan?

 • Logistiek leidend
 • Werk vanuit een thema (gaan we nu doen)
 • Kook eenvoudige dingen
 • Bereid alles voor, geen last minute
 • Kook voor je publiek

Sinds een jaar bestaat de Wat Schaft de Podcast Brigade. De keuze voor ons Wildmenu is dan ook met behulp van de Brigade tot stand gekomen. Eerst is er een longlist gemaakt met mooie recepten. Opnieuw vanuit de verschillende kookboeken:

Om het kerstmenu van dit jaar direct te testen is er veel proef gekookt. Jeroen, Jesse en Petra hebben zich uitgesloofd in de keuken en alle recepten getest. Alle notities die zij hebben ervaren tijdens proef koken staan bij alle recepten onder het kopje notities.

Peter Klosse heeft in de vorige aflevering Jonas en Jeroen meegenomen in het maken van wijn-spijs combinaties. Aan de hand van 1. het smaakprofiel, 2. de intensiteit en 3. de aromatische bruggen is er van elk recept een mooie combinatie met wijn gemaakt.

 • Klassiek: aansluiting volgens het model. Tussen smaken
 • Spannend: meer overlap en contrast

Klassiek: Dirler-Cadé Edelzwicker Reserve

Spannend: Riesling & Traminer – Rheingau – Jasper-Franz

Klassiek: La Bergerie des Abeilles – Collioure blanc – Domaine de La Rectorie Grenache

Spannend: Vino de Pueblo ‘3 Mirades’ – Montilla-Moriles – Bodegas Alvear

Klassiek: Vernatsch Mediaevum – Südtirol – Gump Hof

Spannend: Kruger, Cinsault, Old Vines

Laudun rouge – Côtes du Rhône Villages – Domaine Pélaquié

Ribera del Duero – Roble – Dominio de Bornos

En denk je nu, hè, en waar is het toetje? Volgende week Een hele podcast gewijd aan de magie van de kaasplank.

En wil je toch afsluiten met iets zoets? Zorg dan voor een gemakkelijk component, waar je niet veel aan hoeft te doen. Dit Wilde menu is al indrukwekkend genoeg!

3. Wildwijnen met Okhuysen

Net als vorig jaar hebben wij dit jaar weer twee wijnpakketten samengesteld met wijnen die passen bij het menu uit WSDP 58: Kerstmenu/Wildmenu. Elk pakket bevat 5 wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding die natuurlijk ook uitstekend te drinken zijn bij je eigen kerstmenu. De rode wijn voor bij het hoofdgerecht zit er dubbel in zodat de paketten precies 6 flessen bevatten. De twee boxen zijn:

Leden van De Brigade betalen geen verzendkosten binnen Nederland, daarvoor ontvangen zij per mail een kortingscode.

4. Overige zaken die besproken zijn

 • TLV Vegan van Jigal Krant heeft Jeroen zich in verdiept. Een mooi, vrij irritant boek. Een goed boek als je ermee bezig bent.
 • Jeroen is in Santiago de Compostella geweest. Daar heeft hij gelopen, veel seafood gegeten en genoten van de Spaanse chefs.
 • Jonas heeft bij Choux gegeten. Het was een TOP ervaring. Hopelijk snel weer ‘s avonds van genieten.
 • NIEUW! Een fantastische kookboeken rubriek, hier bij Wat Schaft de Podcast. Jonas, Carolien en Cato zijn daar erg druk mee geweest en de eerste recensies vind je nu hier! Dank je wel Cato!
 • Let op! De messen op de site zijn nog tot de kerst met 15% korting te bestellen voor leden van de Brigade.

5. Van de Afslag

Ook Wat Schaft de Podcast is niet vies van een kant en klaar product. Zeker als dit kant en klaar product van goede kwaliteit is. Zo is de Gerookte Poon van Woordvis een mooie product. Duurzamer dan paling of zalm en het kan je net even die ademruimte hebben die je nodig hebt voor tijdens je kerstmenu.