Podcast 35: Brits Kerstmenu

Een Kerstboom met kaarsjes, een arrenslee met rendieren en natuurlijk het culinair hoogtepunt van het jaar: het kerstmenu voor het kerstdiner. Jeroen en Jonas hebben het vorig jaar al over het perfecte kerstmenu gehad, maar dit jaar gaan ze de battle aan. 5 gangen van vlees, vis en groente, praktisch, logistiek haalbaar en producten uit het seizoen. En dat alles voor maximaal €35,- per persoon. Deze aflevering staat het Brits Kerstmenu van Jeroen centraal. Wie wint deze battle off the kerstmenu’s?

In  aflevering 11 van Wat Schaft de Podcast is het al aan bod gekomen. Hoe kun je voor een groep mensen koken, zonder gedoe of stress in de keuken, zodat het ook voor de gastheer of gastvrouw leuk blijft. Jeroen en Jonas weten hier wel raad mee. De essentie: het kerstdiner logistiek behapbaar maken. Heb je deze aflevering nog niet geluisterd? Doe dat dan eerst hier. De eerste tip in aflevering 11 was het kiezen van een thema en laat dat nu de start zijn geweest van deze battle. Jeroen versus Jonas, Groot-Brittanië versus Frankrijk. Jeroen trapt de battle af in deze aflevering met zijn menu uit Groot-Brittanië.

Shownotes #35: Brits Kerstmenu

1. Drankje: Tandem Syrah du Maroc

Een wijn van een van de favoriete druiven van Jonas: Syrah. Niet uit Frankrijk, maar uit Marokko. Rode wijn, soepel en fruitig. Een wijn die voortkomt uit een samenwerking tussen een noordelijke Rhône wijnboer, Alain Graillot, en een man uit Marokko, Ouled Thaleb. Deze Syrah kenmerkt zich door zwart fruit, laurier en hout. Een elegante wijn in een klassieke stijl, die perfect past bij het hoofdgerecht van het Britse kerstmenu dat Jeroen heeft samengesteld.

Wat Schaft de Podcast Brits Kerstmenu Wijnpairing

wat schaft de podcast wijnpakket brits

Geïnspireerd op het succes van de Wat Schaft de Podcast-chili box, heeft Xavier Kats van wijnkoperij Okhuysen samen met Jeroen een wijnbox samengesteld met bijpassende wijnen voor het Britse kerstmenu.  4 verschillende wijn en een prachtige port. In totaal 6 flessen voor de mooie Wat Schaft de Podcast prijs van €82,50. Thuisbezorgd door wijnkoperij Okhuysen voor €5,95. Bestel deze wijnbox voor het Britse Kerstmenu.

De Battle

De regels voor de battle der kerstmenu’s:

 1. 5 gangen: koud voorgerecht, warm voorgerecht of soep, warm tussengerecht, hoofdgerecht, dessert.
 2. Er moet vlees, vis en groente inzitten.
 3. Maximaal 5 componenten per gang en maximaal een last minute handeling per gang.
 4. Het recept moet uit een kookboek komen of een online omgeving van enige statuur. Er mag een beperkte eigen draai aan een recept worden gegeven.
 5. Brits betekent dat het uit een Brits kookboek komt of door een Britse chef is gepubliceerd. Frans idem.
 6. De ingrediënten moeten in Europa in het seizoen zijn. Dus geen aardbeien, witte asperges of courgettebloemen. Diepvries, gedroogd of anderszins geconserveerd mag wel.
 7. Het menu mag maximaal € 35 per persoon kosten.

Stemmen op jouw favoriet kan na het online komen van aflevering 36 op donderdag 3 december. In aflevering 36 wordt duidelijk hoe het stemmen in zijn werk gaat en hoe je kans maakt op het mooie boek van Mari Maris.

2. Brits kerstmenu van Jeroen

Jeroen was al vrij snel duidelijk over zijn thema: Groot-Britannië. Een Hollandse kerst is een beetje schraal en de Amerikaanse kerst is te plat. Daarnaast was daar opeens het Downton Abbey Christmas book van Regula Ysewijn. Jeroen en zijn vrouw zijn fan. De gerechten uit dit mooie boek zijn wel wat aan de zware kant (lees: veel gebraad). Daarom heeft Jeroen ook nog wat andere favoriete klassiekers uit zijn bibliotheek gebruikt, zoals Rick Stein en Delia Smith. Tot slot heeft ook Yvette van Boven hem geïnspireerd om dit menu compleet te maken.

Het complete menu van Jeroen ziet er als volgt uit:

1e gang, koud voorgerecht: In Whisky gepekelde zalm met bietjes en blini’s. Receptuur van BBC Good Food.

(Wijntip: Gemischter Satz Braitenpuechtorff, Weinviertel, Ingrid Groiss. Zie ook aflevering 15 voor meer informatie over deze wijn).

2e gang, warm voorgerecht: Wilde paddestoelensoep met hazelnoten. Receptuur van Yvette van Boven, Home Sweet Home Christmas edition.

(Wijntip: Viognier uit de Pays d’Oc van Domaine Dupont-Fahn).

3e gang, warm tussengerecht: Een traditionele Yorkshire Christmas Pie. Receptuur van Regula Ysewijn. In het Nederlands staat dit gerecht in het Brits bakboek en in het Engels staat het in het Downton Abbey Christmas book.

(Wijntip: 2018 Spätburgunder trocken – Rheingau, Weingut Altenkirch).

4e gang, hoofdgerecht: Een klassiek Engels kerstgebraad, sinds de 14e eeuw al op het menu, met een moderne twist. Gans met kweeperen, cranberry’s en jus met kaneel en laurier, naar recept van Ottolenghi.

De bijgerechten bij dit mooie traditionele hoofdgerecht zijn geroosterde aardappeltjes in ganzenvet (vet van de gans uit de oven), rode kool, zuurkool van Jonas en appel selderij salade naar recept van Regula Ysewijn uit het Downton Abbey Christmas book.

(Wijntip: 2018 Tandem Syrah du Maroc – Zenata, Domaine des Ouled Thaleb en Alain Graillot)

5e gang, dessert: Tamarinde ijs, klassiek Engels gerecht (tamarinde is een soort peulen met een zuur aromatisch vruchtvlees dat lang houdbaar is). Het receptuur komt uit het boek Pride and Pudding, opnieuw een boek van Regula Ysewijn.

De stiekeme 6e gang: Stilton of Stichelton (Rauwmelkse Stilton), geserveerd met vijgen, noten en crackers.

(Dranktip: Quinta do Tedo (port), zowel bij het ijs als de kaas een mooie pairing. Een mooie Label tot vintage, of een port uit je geboortejaar. Een goede Tawny kan ook zeker).

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Een alcoholvrije christmas cake, niet traditioneel, wel heel leuk om uit te proberen. Doordat er geen alcohol wordt gebruikt is de kans op schimmels groter. Door later te beginnen en minder te voeren hoopt Jeroen alsnog de befaamde christmas cake, maar dan alcoholvrij klaar te hebben rond de kerst
 • Jeroen en Jonas zijn door Werner van van Wees importeurs verwend met verschillende soorten digestieven: houtgerijpte Grappa, nostalgische Vieille Eau de Vie de Prune en een prachtige Montifaud XO Cognac.
 • Jonas mag ook genieten van de mooie digestieven en sinds The Tasting Games is hij weg van cocktails maken en proeven natuurlijk. De Penicillin is een favoriet, hier gebruikt hij bijvoorbeeld de mooie rokerige Benromach whiskey van van Wees importeurs voor.
 • Het afhaalmenu van Undercover van Kit is een aanrader. De box met tonijn en makreel zijn fantastisch.
 • De banketbakker: het vernieuwde kookboek van Cees Holtkamp is uit. Jonas heeft hem direct besteld.
 • Wat Schaft de Podcast is 50.000 keer gedownload!

4. Vegetarisch Repertoire

Helaas, deze week even geen vegetarisch repertoire. Niet getreurd, it will be back.