Tamarinde IJs

Hartig en zoet, verenigd in een toetje. Regula Ysewijn weet hier wel raad mee. Jeroen is fan van de boeken van Regula en in een Brits kerstmenu kunnen haar recepten dan ook niet ontbreken. Dit recept voor Tamarinde ijs stamt al uit de tijd dat ijs zonder ijsmachine gemaakt werd. Dus ook voor de mensen die geen gear in huis hebben, is dit een prima recept om te maken.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Tamarinde ijs

Romig zoet en fris, verenigd in ijs. Een makkelijk en effectief nagerecht.
Gang: Bijgerecht, Nagerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: ijs

Ingrediënten

  • 600 milliliter Slagroom minimaal vetpercentage van 30%
  • 80 gram ruwe suiker
  • 50 gram tamarinde puree ongezoet, zonder toevoegingen

Instructies

  • Leg een aluminium cake blik in de vriezer, zodat deze alvast koud is. Zorg ervoor dat dit cakeblik in je vriezer past.
  • Verwarm in een medium sauspan de slagroom, de ruwe suiker en de tamarinde puree. Laat dit 7-10 minuten sudderen op een laag vuur. Prik constant in de puree met een vork. Hierdoor beginnen de de draden in de puree te verdwijnen en het oplost. De tamarinde zorgt voor een bleke chocolade melk kleur.
  • Duw het mengsel door een zeef. De draden blijven achter. Laat het volledig afkoelen. Vervolgens kun je het geheel gaan invriezen.
  • Schenk het mengsel in het ijskoude cakeblik en zet het blik terug in de vriezer voor 45 minuten. Klop het mengsel door na 45 minuten met een garde, mixer of een houten spatel. Zet het mengsel opnieuw 30 minuten in de vriezer. Herhaal het kloppen en zet hem opnieuw in de vriezer voor 30 minuten en herhaal het kloppen opnieuw. Blijf dit doen tot je ijs goed is. Dit kan 2-3 uur duren. Aan de zijkanten van het cakeblik zal het mengsel steeds dikker worden. Meng de dikkere stukken goed met het mengsel in het midden en klop het iedere keer heel goed.
  • Als het ijs klaar is, kun je het ijs in een ijsvorm scheppen of in een luchtdichte bak die in de vriezer kan. Deze moeten ook koud zijn voordat je het ijs erin schept.

Notities

Dit recept komt uit Pride and Pudding  van Regula Ysewijn. 

Onze podcast over het Brits kerstmenu

Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.