Deze week hebben we het over een Belgisch koekje dat de aandelenbeurs bestormt, maken we zelf de immer populaire crispy chili olie en duiken we in de kunst van het vegetarisch Indiaas koken. We werden ook nog even gecorrigeerd over het karameliseren van uien en hebben weer eens een geweldige weggeefactie.
Aanvulling op karameliseren
De uiensoep van Jeroen deed het goed bij onze luisteraars en we kregen veel goede reacties en foto’s van geslaagde uiensoepen. Ook was er een kleine aanvulling op de theorie rondom uien karameliseren. Scheikundigen Anne-Geert & Boudewijn Duivenvoorden lieten ons weten dat uien naast fructose ook glucose, xylose, galactose en arabinose bevatten en een lange garing helpt om deze suikers vrij te maken. De Maillard-reactie zorgt voor extra smaak. Een beetje toegevoegde suiker mag natuurlijk, maar langzaam garen blijft essentieel voor het beste resultaat.
Wij worden heel gelukkig van dit soort reacties dus blijf ze vooral delen via onze instagram, of de brigade Discord!
Speculoos
Het duurste aandeel op de Belgische aandelenbeurs is die van Lotus Bakery. Inderdaad, dat zijn de bakkers van die voorverpakte speculoos koekjes. Populair geworden als koekje bij de koffie op transatlantische vluchten en inmiddels misschien wel het meest succesvolle koekje ter wereld. Annie is er verzot op en Jeroen zocht uit wat speculoos is en wat het anders maakt dan speculaas. Natuurlijk wist Regula Ysewijn raad en we ontdekten via haar een bijzonder ingredient: cassonade. Zij schreef ook een interessant stukje over speculoos op haar substack.
We hebben twee recepten voor je en zijn benieuwd naar jouw bakresultaten.
Crispy Chili Oil
Crispy chili olie is de hype die maar niet stopt. Chili olie is al eeuwenlang een vast onderdeel van diverse wereldwijde keukens maar de crispy variant werd pas geintroduceerd in de jaren ’90 door Lao Gan Ma. Dat bleeft toen beperkt tot de VS tot een paar jaar geleden de crispy chili olie hype online lostbarste. Sindsdien is het niet meer weg te denken en wordt het gebruikt bij noedels, rijstgerechte, pizza en zelfs ijs (ja, echt). Maar wat maakt een goede crispy chili olie nou echt goed?
Een perfecte chili olie heeft een diepe, complexe smaak en blijft knapperig, ondanks de olie. De balans tussen pittigheid en aroma is essentieel – het moet pittig zijn, maar niet zo heet dat het alle andere smaken overheerst. De ingrediënten maken het verschil: de olie, ui, knoflook en sjalot geven crunch en zoetheid, en gedroogde pepers en Sichuanpeper zorgen voor een tintelende, pittige punch. Extra smaaklagen komen van specerijen zoals steranijs, kaneel en gedroogde paddenstoelen.
Er zijn twee methoden om chili olie te maken. De Hot Flash-methode waarbij je hete olie direct over je ingrediënten giet, geeft een intensere smaak maar kan ook snel verbranden. De Slow Infusion-methode laat de smaken langzaam in de olie trekken en voorkomt bittere tonen. Mijn voorkeur? Begin in koude olie en laat alles rustig trekken voordat je het op temperatuur brengt en vervolgens zeeft. Het resultaat: een crispy chili olie die maanden goed blijft en elk gerecht net dat beetje extra geeft.
Vega India
Vegetarisch Indiaas koken is een van de makkelijkste manieren om vaker zonder vlees te eten. De Indiase keuken draait om rijke specerijen, kruidige sauzen en hartige eiwitbronnen als linzen, kikkererwten en paneer. Het geheim? Vlees is in veel gevallen niet de ster van het gerecht, de smaak komt uit de combinatie van specerijen, verse kruiden en lang gegaarde sauzen. Hierdoor zijn vegetarische gerechten net zo lekker als hun vleesvarianten.
Wie thuis Indiaas wil koken, kan eenvoudig beginnen met basisgerechten zoals een kip korma, garnalen curry of een tarka dahl van linzen. De truc is om een goede voorraad specerijen aan te leggen. Met komijn, koriander, kurkuma, mosterdzaad en garam masala kan je al veel basisgerechten maken. Ook naanbrood is verrassend makkelijk zelf te maken: een simpel deeg van bloem, yoghurt en gist, dat je in een hete pan of oven goudbruin bakt.
Voor wie aan de slag wil, is Vega India van Paulami Joshi een absolute aanrader. Luisteraar Marleen Borkent-Janssen testte en recenseerde het nieuwe kookboek uitgebreid en was erg enthousiast. Ze oogste zelfs lof van doorgewinterde carnivoren. Haar favorieten zijn de gevulde platbroden en de kruidige aubergine-kokoscurry.
Wil je Vega India winnen? We verloten twee exemplaren onder Brigade-leden!
Winactie: Vega India
We mogen Vega India verloten onder leden van de Brigade. Om mee te doen aan deze winactie moet je lid zijn van de Brigade. Vul hieronder je gegevens in en dan loten we op 26 maart 2025 de winnaar. Bij de loting controleren we of je Brigade-lid bent.