Het kookboek Vega India van Paulami Joshi is een heerlijke aanvulling van je kookboeken collectie. Met een grote diversiteit in recepten en achtergrondinformatie maak je kennis met gerechten uit alle windstreken van India zonder complex te zijn en altijd met veel smaak. Met de 100 vegetarische recepten is er altijd iets lekkers om uit te kiezen, van drankjes tot curries en van platbroden tot rijst. Je zet er een compleet Indiaas, vegetarisch menu mee op tafel.
Geschreven en proefgekookt door Marleen Borkent-Janssen
Aangepast op de Nederlandse keuken en toch authentiek
In Vega India, het tweede kookboek van Joshi, gooit ze het over een iets andere boeg. In haar eerste boek, De bijbel van de Indiase keuken, neemt Joshi je mee op reis door heel India. In Vega India deelt Joshi recepten die ze graag thuis maakt: vegetarisch en voedzaam en deels aangepast op koken in Nederland. Paulami Joshi groeide op in India waar ze leerde koken van haar moeder en schoonmoeder. Ze woonde op diverse plaatsen in India en verdiepte zich in de Indiase eetcultuur. In 2017 verhuisde ze naar Nederland en sindsdien is het haar missie om Nederland op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de echte Indiase keuken. Dit doet ze onder andere door het uitbrengen van kookboeken, maar ook met haar bedrijf Spice Trip waarmee ze kookworkshops geeft.
Uitgebreide achtergrondinformatie
De kennis van Joshi is terug te zien in de uitgebreide achtergrondinformatie waarmee Vega India opent. Van de geschiedenis van vegetarische gerechten en restaurants in India tot de introductie van must-have ingrediënten. Dit helpt bij de voorbereiding van de recepten en geeft een idee van welke peulvruchten, specerijen en andere ingrediënten je nodig hebt. Gelukkig zijn Indiase oma’s minder streng dan Italiaanse en mag er een ingrediënt weggelaten of gewisseld worden als dat handiger is. Dat geeft wat flexibiliteit in de soms lange ingrediëntenlijsten.
Die flexibiliteit geeft Joshi ook in de recepten door alternatieven aan te geven voor ingrediënten, lang niet alle ingrediënten zijn namelijk verkrijgbaar in een Nederlandse supermarkt. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig speciaalzaken of online winkels voor. Voor beide zijn tips te vinden achterin het boek. Weer een plus voor het kookboek van Joshi. Met een stevige basisvoorraad aan specerijen en ingrediënten kunnen we aan de slag met de recepten.

Zin om te koken door kleurrijke foto’s
Met het doorbladeren van het boek kun je niet anders dan zin krijgen om te gaan koken, of op zijn minst de gerechten te proeven. Kleurrijke foto’s laten de meeste gerechten zien en ook sfeerbeelden uit India, inclusief foto’s uit Joshi’s jeugd. Alle gerechten ogen aantrekkelijk en smakelijk maar ze zijn nooit te gestyled of onhaalbaar qua opmaak. Het boek heeft een fijn formaat met 240 pagina’s met een rustige opmaak tussen alle kleurrijke foto’s en hoofdstukpagina’s door. De recepten zijn duidelijk en goed geschreven en vormgegeven. Bij ieder recept staat bovenaan een korte toelichting van Joshi en zijn de voedingswaarden bij ieder recept benoemd.

Geteste recepten – ook carnivoren blij
In een groot feestmaal met familie worden alle recepten uit Vega India getest en worden, ook door de aanwezige carnivoren, goedgekeurd. Favoriet zijn de platbroden met noten, rozijnen en kokos en aubergine-kokoscurry maar eigenlijk wordt alles ruimschoots goedgekeurd door het gevarieerde gezelschap. Sterker nog, het foto’s maken schoot er compleet bij in omdat er gretig opgeschept werd.
Platbroden met noten, rozijnen en kokos
De platbroden zijn gemakkelijk te maken en het verschilt niet veel van gewoon brood bakken. Het enige lastige moment is als de zoete vulling in het deeg gevouwen moet worden. Dit vergt even wat oefening maar uiteindelijk zit bij de laatste platbroden alle vulling tussen het deeg. We werden dan ook beloond met heerlijk zoetige broden die door het vleugje kardemom ook heel geurig en kruidig worden. De peuter noemde het liefkozend ‘toetjesbrood’ maar het is ook heerlijk om de laatste restjes curry mee van je bord te vegen.
Geroosterde hele bloemkool in romige saus
Een waar centerpiece van je tafel, zo’n geroosterde bloemkool. Smaakvol door specerijen als kurkuma, koriander en garam masala en romig door de saus op basis van tomaten, noten en kokosroom. De bloemkool wordt boterzacht door de deze eerst kort te koken en daarna een half uur – ingesmeerd met een deel van de saus – te roosteren. Het is gemakkelijk te bereiden maar wel met diverse stappen, bv specerijen roosteren, saus blenden, even doorkoken, om te zorgen dat het eindresultaat extra smaakvol is. Een perfect recept als je vegetarisch wil koken én een spektakel op tafel wilt zetten.
In curry gestoofde champignons
Een veel sneller recept dan de hierboven beschreven bloemkool zijn de in curry gestoofde champignons. De champignons worden kort gemarineerd in een yoghurtmarinade met veel kruiden. Daarna wordt het geheel nog zo’n 10 minuten gestoofd in ruime hoeveelheid ghee en is het gerecht alweer klaar. Door de ghee is het eindresultaat een heerlijk vol/romig mondgevoel met warme ondertonen van o.a. venkel, koriander, komijn, knoflook en gember.
Aubergine-kokoscurry
In deze curry wordt de aubergine heerlijk zacht en smeuïg door het stoven in kokosrasp en kokosmelk. Daarnaast wordt het gerecht afgemaakt met een tadka die het gerecht extra diepte en smaak geeft. Een tadka is een kooktechniek waarbij je specerijen kort roostert in hete olie en dat vervolgens over je gerecht schenkt. Het is in dit recept een extra optie maar zeker een aanrader omdat de techniek vrij gemakkelijk is maar het eindresultaat een heerlijke volle curry oplevert. In dit geval was de curry eerder gemaakt en opgewarmd en werd de tadka op het einde toegevoegd. Een erg handige manier om vooruit te kunnen koken als je bijvoorbeeld een grote groep mensen te eten krijgt.

Aubergine-kokoscurry; links recensent, rechts kookboek.
Romige tofucurry (tofu tikka masala)
Een vegetarisch (of desgewenst zelfs vegan) alternatief voor tikka masala. Hoewel het geen authenthiek Indiaas gerecht is, is het intussen wel overal ter wereld bekend en daarom toch opgenomen in het boek van Joshi. In een paar simpele stappen staat er een heerlijk geurig gerecht op tafel. Vooral de volle saus geeft een fijn mondgevoel en een echt comfort food gevoel in combinatie met een lekkere portie rijst.
Romige paneercurry
Van alle geteste recepten was de paneercurry het minst favoriet. Dat zegt eigenlijk meer over de competitie van de andere gerechten dan over het recept zelf. De saus is vol en romig en als alternatief voor de paneer kun je ook tofu gebruiken. Een handige tip als je in de supermarkt geen paneer kan vinden. De paneer (of tofu) stoof je kort in een kruidige kokossaus en kan dan direct op tafel. Een van de snellere recepten met nog steeds een rijk eindresultaat.
Uitgebreide recepten
De recepturen zijn goed te volgen en duidelijk opgeschreven door Joshi. Een tijdsindicatie was wel fijn geweest, want met gerechten die in verschillende stappen stoven of rusttijd nodig hebben, kan de bereidingstijd onverwachts snel oplopen. Daardoor is de neiging om dit soort gerechten vooral in het weekend te maken groot, terwijl er zeker ook kortere recepten te zijn in het boek. Grondig het recept doorlezen en zelf een tijdsindicatie maken is uiteraard ook een optie. Nog liever heb ik hierbij hulp van een auteur om een inschatting te geven van de tijd.
Door de vaak wat langere bereidingstijden of soms recepten in een recept zou ik dit kookboek in eerste instantie toch vooral aanraden voor weekend projecten. Als je doordeweeks uit Vega India wil koken is het handiger om de recepten eerst te leren kennen om een idee te krijgen van de bereidingstijden om te kijken of dit past in je doordeweekse schema. Daarnaast is het natuurlijk ook het allerleukste om een tafel vol te zetten met de diverse gerechten uit het boek, dus is een weekendje koken helemaal geen straf. Met keuze uit zoveel heerlijke opties wordt het nog ingewikkeld welke gerechten het menu halen en kun je een zeer compleet menu op tafel zetten, inclusief drankjes. De drankjes zijn helaas nog niet getest maar staan hoog op de lijst voor vervolgsessies want het lijken zeer goede dorstlessers voor de aankomende lente/zomer met leuke twists als een liefdesdrankje met rozen, watermeloen en kersen of een tamarinde cooler en allemaal zonder alcohol.
Het samenstellen van menu’s wordt extra gemakkelijk gemaakt met de menu voorbeelden achterin het boek. Daarnaast staan er bij veel recepten serveersuggesties, een grote plus in een kookboek waar je de keuken wat minder goed kent. Het maakt het combineren van de diverse recepten een stuk gemakkelijker en het eindresultaat daarmee smakelijker.

De nodige smaak en pit
Alle gerechten zijn hoog op smaak, inclusief de welbekende pit van de Indiase keuken. De goed gesorteerde kruidenla liep in rap tempo leeg. Qua hoeveelheid pit staat er geen indicatie in het recept, maar de geoefende thuiskok kan wel inschatten hoe pittig het eindresultaat wordt en daar eventueel op anticiperen. Ben je dat niet, dan is het wel lastiger om vooraf te weten. Zo werd een aantal van de geteste curries iets afgezwakt om te zorgen dat iedereen aan tafel mee kon eten.
Vega India is voor bijna iedere kok geschikt, maar enige basiskennis van koken maakt het volgen van de recepturen en inschatten van tijden en pittigheid wel gemakkelijker.
Conclusie
Met keuze uit 100 recepten is er in Vega India altijd iets lekkers om te koken. Met veel achtergrondinformatie en tips kan iedere thuiskok zelf smakelijk Indiaas koken en laat Paulami Joshi zien dat Indiaas niet ingewikkeld hoeft te zijn. Een musthave kookboek voor wie zijn vegetarisch repertoire wil uitbreiden en graag alle kruiden uit de keukenla gebruikt. Van de 100 recepten zijn er nu 5 getest, maar Vega India smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer.