Podcast 70: Ei

Wellicht een van de bekendste ingrediënten in de wereld: Ei. Waarschijnlijk een van de meest gestelde (en reden voor discussie) vragen: Hoe eet jij je ei? Zachtgekookt, hardgekookt, gebakken als spiegelei, omelet of ga je voor een fancy gepocheerd ei? Echter heeft een Ei ook verschillende functies in de keuken: het kan dienen als rijsmiddel, het emulgeert, verdikt en het kan iets bedekken en afsluiten. Maar om een Ei echt goed te bereiden, dat is eigenlijk niet eens zo makkelijk. Wij helpen je op weg in deze podcast over Ei.

Ei: Makkelijk? Of toch een uitdaging om het goed te doen?

Veel mensen eten eieren. Veel mensen eten graag een Ei bijvoorbeeld gekookt bij het ontbijt, gepocheerd bij een fancy brunch of sous vide gegaard bij een mooi voorgerechtje. Maar de meeste mensen weten niet precies wat een Ei nu eigenlijk is. Een Ei bestaat uit:

 • schil
 • luchtbel, wordt groter naarmate het ei ouder is
 • membraan rondom eiwit (tussen schil en eiwit) en membraan rondom eigeel
 • eiwit (dun en dik albumen), maar vooral water, proteine en mineralen
 • Eigeel ⅓ en meeste vitamine en mineralen

Er zijn veel verschillende manieren om een Ei te bereiden en ieder mens heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur. Maar een Ei is behalve de veelzijdige bereidingswijze ook heel veelzijdig in zijn functionaliteit in de keuken.

Recepten bij deze podcast:

Drankje: Pisco Sour

Een echte Peruaanse klassieker vandaag met Ei in de hoofdrol: de Pisco Sour. Niet zomaar een recept, maar het recept van Ceviche Ceviche. Met maar liefst 1,5 eiwit per drankje een heerlijk schuimig, zacht dekentje die de cocktail mooi aftopt.

Wissewasjes

 • Opening van Sins of Sal, de opa’s van de influencer scene, maar zeker een aanrader voor eens een ander drankje met lekkere hapjes later op de avond.
 • Jonas is op vakantie geweest naar Berlijn en is weer in de Michelin valkuil gestapt. Gegeten bij Golvet: Fancy fine dining op een manier die hij niet prettig vindt.
 • In het rijtje fantastisch: Kaagman en Kortekaas. Altijd goed, en lekker. Fantastische Surf ‘n Turf.
 • Ons aller bekend Tutto Risotto is in een hernieuwde uitgave bij Jeroen in handen beland en de garnalen risotto zonder kaas is magisch.
 • Dat groente ook lekker kan zijn heeft Jeroen zijn kinderen bewezen door Paddestoelen shoarma op de BBQ te maken.
 • Samen met het gezin is Jeroen wezen eten bij Wagyu Yakiniku Kanata. Vlees baby gegarandeerd maar zeker weer een leuke ervaring!

Kookboeken recensie

Deze podcast bespreken Jonas en Jeroen de kookboek recensie van Katja over Bij Bijdendijk thuis. Alledaagse recepten met verfijnde kneepjes. Bij elke Kookboeken recensie worden er recepten proefgekookt en natuurlijk mogen we ook weer 2 mooie recepten delen. De recensie is nu online te vinden!

Photo by Kelly Neil on Unsplash