Spaanse Omelet (tortilla)

De Spanish chef heeft in zijn leven al duizenden tortilla’s gekookt. Een tortilla is een Spaanse Omelet, vaak bevat een tortilla naast ei ook aardappel. Zo schrijft de Spanish chef bij zijn recept op zijn site: er zijn ongeveer 25 verschillende manieren om tortilla te koken en ik heb ze allemaal gekookt: ui eerst, ui daarna, gekarameliseerd of niet, geen ui, aardappel langzaam gekookt of gefrituurd… de geest verbijstert. Maar na al mijn onderzoek, denk ik dat dit het beste recept is.

Er zijn verschillende manieren om een ei te bereiden. Een van de favoriete manieren van Jonas voor het bereiden van een Ei is een Spaanse Omelet, oftewel Tortilla de Patatas. Een Spaanse Omelet is ideaal als een hapje, voor bij de brunch, of met een salade als hoofdgerecht. Eigenlijk kan het altijd en is het altijd een goed idee. Wil je een snelle versie? Gebruik dan het idee van Kenji Lopez Alt en gebruik chips in plaats van aardappelen of bereid de aardappels en ui in de oven, dan is het minder vet.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 4 stemmen

Spaanse Omelet (Tortilla de Patatas)

Een Spaanse Omelet, oftewel een omelet met aardappelen. Naar recept van de Spanish Chef.
Gang: Borrelhapje, brunch, Hoofdgerecht
Keuken: spaans
Trefwoord: aardappelen, eieren

Ingrediënten

  • 2 grote of 3-4 middelgrote vastkokende aardappelen charlotte is ideaal, geschild en gehalveerd
  • 1 Spaanse ui gepeld en gehalveerd
  • 8 eieren
  • zout
  • 400 milliliter olijfolie

Instructies

  • Snijd de aardappelhelften in dunne plakjes, met de snijkant naar beneden, zodat je halve cirkelvormige plakjes krijgt. Doe hetzelfde met de ui.
  • Giet de olijfolie in een diepe koekenpan en voeg de in dunne plakjes gesneden ui toe. Zet op een hoog vuur zodat je de ui van de kou kookt. Zodra de ui begint te sissen (dit duurt ongeveer 5 minuten), voeg je de gesneden aardappelen toe. Kook ongeveer 15 minuten, af en toe roerend, tot ze zacht en gaar zijn. De aardappelen en uien moeten in sommige hoeken bruin zijn vanwege het contact met de bodem van de pan. Als dit niet is gebeurd, giet dan een deel van de olie af en laat ze een beetje karamelliseren in de pan. Haal de aardappelen en uien uit de pan en zet apart.
  • Breek de eieren in een grote kom, maar klop ze niet; controleer of er geen stukjes schil zijn. Voeg de hete aardappelen en uien toe aan de eieren en breng op smaak met zout terwijl de aardappelen erop liggen. Meng voorzichtig door; gebruik een vork om de eieren te breken, maar meng niet te lang – laat het mengsel gewoon een half uur rusten om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Zet voor de tortilla een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Voeg als de pan heet is het eiermengsel toe. Als je geen pan met antiaanbaklaag hebt, doe het mengsel dan in een zeer hete pan, maar zet het vuur meteen op de laagste stand; hierdoor blijft de tortilla niet aan de pan plakken. Roer niet door de inhoud van de pan!
  • Afhankelijk van de diepte van je pan en de hoeveelheid warmte van je fornuis, zal de kooktijd variëren, dus je zult dit zelf moeten inschatten. Na ongeveer 3 minuten zou je de tortilla met een vork of spatel van de rand van de pan moeten kunnen halen. Dek nu de pan af met een bord (dat uiteraard breder moet zijn dan de pan). Houd met beide handen stevig vast en draai de pan om op het bord. Schuif de tortilla terug in de pan om de andere kant te bakken. Zet nog 2 minuten op het vuur (ik vind het lekker als het midden nog zacht en een beetje vloeibaar is).

Onze Podcast over Ei

Luister ook onze Podcast over Ei waarin dit recept voor Spaanse Omelet uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Photo by blackieshoot on Unsplash