Spaanse Omelet (Tortilla de Patatas)

In Spanje komt je de Spaanse omelet, Tortilla de patatas, overal tegen. Het is een gerecht met weinig ingrediënten, maar nog niet zo makkelijk om het perfect te krijgen. Wij gebruiken het recept van De Spanish chef. Hij heeft wel 25 verschillende manieren van bereiding getest en is uit gekomen bij dit recept. Het geheim is om de aardappelen en uien eerst te garen in olijfolie en dan warm aan het eimengsel toe te voegen. Met een beetje oefenen maak je met dit recept de perfecte Spaanse omelet.

Een Spaanse Omelet, Tortilla de Patatas, is ideaal als een hapje, voor bij de brunch, of met een salade als hoofdgerecht. Eigenlijk is het altijd lekker. Wil je een snelle versie? Gebruik dan het idee van Kenji Lopez Alt en gebruik chips in plaats van aardappelen of bereid de aardappels en ui in de oven, dan is het minder vet.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 7 stemmen

Spaanse Omelet (Tortilla de Patatas)

Een Spaanse Omelet, oftewel een omelet met aardappelen. Naar recept van de Spanish Chef.
Bereidingstijd1 uur
Gang: Borrelhapje, brunch, Hoofdgerecht
Keuken: spaans
Trefwoord: aardappelen, eieren
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 2 grote of 3-4 middelgrote vastkokende aardappelen charlotte is ideaal, geschild en gehalveerd
 • 1 Spaanse ui gepeld en gehalveerd
 • 8 eieren
 • zout
 • 400 ml olijfolie

Instructies

 • Snijd de aardappelhelften in dunne plakjes, met de snijkant naar beneden, zodat je halve cirkelvormige plakjes krijgt. Doe hetzelfde met de ui.
 • Giet de olijfolie in een diepe koekenpan en voeg de in dunne plakjes gesneden ui toe. Zet op een hoog vuur en zodra de ui begint te sissen (dit duurt ongeveer 5 minuten), voeg je de gesneden aardappelen toe. Kook ongeveer 15 minuten, af en toe roerend, tot de ui en aardappelen zacht en gaar zijn. Het is lekker als de ui en aardappel bruine randjes krijgen. Als dit niet is gebeurd, giet dan een deel van de olie af en laat ze een beetje karamelliseren in de pan. Haal de aardappelen en uien uit de pan en zet apart.
 • Breek de eieren in een grote kom, maar klop ze niet. Voeg de nog warme aardappelen en uien toe aan de eieren en breng op smaak met zout. Roer door en meng voorzichtig met een vork. Doe een bord op de kom en laat het mengsel een half uur rusten om de smaken te laten ontwikkelen.
 • Zet voor de tortilla een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Voeg als de pan heet is het eiermengsel toe. Als je geen pan met antiaanbaklaag hebt, doe het mengsel dan in een zeer hete pan, maar zet het vuur meteen op de laagste stand; hierdoor blijft de tortilla niet aan de pan plakken.
 • Afhankelijk van de diepte van je pan en de hoeveelheid warmte van je fornuis, zal de kooktijd variëren, dus je zult dit zelf moeten inschatten. Na ongeveer 3 minuten zou je de tortilla met een vork of spatel van de rand van de pan moeten kunnen halen.
 • Als de tortilla genoeg gestold is en een lichtbruine onderkant heeft komt het moeilijkste: het draaien van de tortilla. Gebruik een bord (of deksel) en doe die op de koekenpan. Druk stevig op het bord en draai de pan met een snelle beweging om. De tortilla ligt, hopelijk, op het bord en schuif de tortilla terug in de pan om de andere kant te bakken. Zet nog 2 minuten op het vuur en hoe de binnenkant zacht en een beetje vloeibaar.

Onze Podcast over Ei

Luister ook onze Podcast over Ei waarin dit recept voor Spaanse Omelet uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Photo by blackieshoot on Unsplash

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.