Podcast 90: Indonesische keuken

Eindelijk hebben we het over de Indonesische keuken. Die keuken die je denkt dat je kent, maar waar je eigenlijk nauwelijks iets vanaf weet. Ze is als een buurvrouw die je heel vaak hebt gezien, maar nooit hebt gesproken. De ruim 17.000 eilanden vormen het meest biodiverse land ter wereld. Met invloeden uit China, India, het Midden Oosten en Europa, zijn er minimaal 10 deelkeukens te onderscheiden. En dan rekenen we de Indische en de Chin. Ind. keuken niet mee, want dat zijn meer Nederlandse keukens dan Indonesische.

Jonas en Jeroen maakten opnieuw kennis met Indonesische keuken aan de hand van Maureen Tan en Titi Waber. Ze hebben een hele dag gekookt en gepraat over de Indonesische keuken, de kenmerkende ingrediënten, de specifieke technieken en natuurlijk de smaken. Aan de hand van 6 recepten nemen we je mee naar de Indonesische archipel en geven je een voorproefje van al het heerlijks dat deze keuken te bieden heeft.

Behandeld in de podcast

  • Geïnspireerd door de podcast over Bagels is Jonas ook thuis gaan bakken. Het Amerikaanse bagel recept werkt goed, zeker omdat je het ook in de koelkast kan zetten en de volgende ochtend bagels kan bakken. 
  • Er worden veel nieuwe restaurants geopend in Amsterdam. Jonas wil graag gaan eten bij Fuku Ramen, Restaurant Europa en Troef. Alle andere openingen lees je in de Buik van Amsterdam.

Workshop Indonesische keuken van Maureen Tan

Maureen Tan geeft een workshop Indonesische keuken op 11 juni in Abcoude. Je kookt een 6-gangen menu en eet dat aansluitend op. Leden van De Brigade krijgen 15% korting. Meer informatie over menu en kosten vind je hier: 

Recepten

Kookboeken

De Bijbel van de Indonesische keuken

Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

Java

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’


De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In MiddenJava eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Deze kookboeken kan je als Brigadelid winnen via dit formulier