Podcast 38: Budget koken

Een nieuw jaar betekent ook mooie nieuwe voornemens. De meeste goede voornemens hebben te maken met minder eten of met minder geld uitgeven. Jeroen en Jonas eten liever niet heel veel minder, maar ze doen wel met een bepaald budget in gedachten de boodschappen. Lekker koken hoeft namelijk niet duur te zijn. Met handige tips en tricks kom je al een heel eind.

Deze aflevering van Wat Schaft de Podcast gaat over lekker koken met een budget. Na een aantal vragen van luisteraars is hier dan eindelijk de langverwachte podcast over Budget koken. Door slim te plannen, op de juiste manier inkopen te doen, last minute te improviseren en tot slot door slimme hacks in de keuken te gebruiken, is met een budget koken een piece of cake.

Shownotes #38: Budget koken

1. Drankje: Grand Seigneur, Bordeaux blend.

Grand Seigneur

Deze mooie rode wijn uit 2012 krijgt een 9 van Hamersma. Voor de mooie prijs van €4,79 is dit een fantastische budget wijn die heel goed past bij het onderwerp van deze podcast. Deze Chileense wijn heeft mooie zoete tonen van pruimen, bessen en bramen. Wil jij ook voor een mooie prijs meegenieten van deze wijn? Dat kan, je kunt de wijn hier bestellen. Al onze Brigade leden hoeven bij aankoop van een doos van deze wijn geen verzendkosten te betalen! Ben je al lid van de Brigade? Stuur dan een mail naar debrigade@watschaftdepodcast.com en hoor hoe je deze korting kan krijgen.

2. Budget koken

Door slim om te gaan het doen van de boodschappen kan eten heel betaalbaar zijn. Volgens het voedingscentrum en het Nibud is het minimum bedrag voor een gezonde avond maaltijd voor een man van 14-50 jaar in een driepersoonshuishouden: €1,75. Voor dit bedrag kan er ook duurzaam gekookt worden. Helaas is diervriendelijkheid hierin wel echt een luxe en is vis eten binnen dit budget wel een uitdaging. Toch is ook duurzaam eten mogelijk.

Slim plannen

In aflevering 20 van Wat Schaft de Podcast is dit ook al aan bod gekomen. Door een week vooruit te plannen en 1x per week de boodschappen te doen bespaar je kosten en heb je minder afval. Door eten te plannen en voor te bereiden creëer je efficiëntie voor jezelf. Als je binnen het budget wil blijven zul je bepaalde dingen zelf moeten bereiden in plaats van kant en klaar te kopen. Een voorbeeld van een gerecht dat je het beste kunt plannen is een broodje falafel met hummus, zoals besproken in Wat Schaft de Podcast aflevering 14. Natuurlijk kun je ook een grote batch maken en wat over is invriezen. Een ander voorbeeld is gehaktballen. Wacht op een goede aanbieding van Biologisch gehakt en maak meteen een grote hoeveelheid ballen. Vries de ballen en de jus apart van elkaar in.

Inkopen

Ga je de boodschappen doen voor de hele week? Let dan ook op de aanbiedingen. Gebruik de aanbiedingen bij het plannen van je weekmenu. Koop goede aanbiedingen groot in en zorg voor een goede ijzeren voorraad in de voorraadkast en sla ook deze groot in als het in de aanbieding is. Gesneden, gewassen en geportioneerde producten zijn relatief duur, ga naar de toko of naar de turk en zorg ervoor dat je de prijzen kent en vergelijk de prijzen met elkaar. Let ook op de seizoenen en koop vooral producten in het seizoen (denk aan fruit, maar ook aan mediterrane groeten zoals paprika, courgette en aubergine), dit is ook duurzamer. Koop je de groenten in het seizoen maar wil je ook buiten het seizoen van de producten genieten? Rooster de groenten en vries ze in. En met deze groenten kun je dan weer allemaal lekkere gerechten maken, zoals couscous, topping voor pizza of een wrap met hummus. Zijn de aubergines goed in de aanbieding? Maak dan eens de Melanzane alla Parmigiana van Claudia Damen (@foodfromcloudnine) op Instagram.

Last-minute improviseren

Heb je geen zin om iedere week een weekmenu te maken en kun je zelf heel makkelijk improviseren met de ingrediënten die je in huis hebt? Ga dan voor de aanbiedingen op de markt of gebruik de artikelen die in de supermarkt afgeprijsd in verband met einde THT producten. Zorg er daarnaast voor dat je voorraadkast en diepvries goed gevuld zijn. Dus houd je van een uitdaging? Dan is dit jouw way to go.

Hacks in de keuken of met gerechten

Door rest gebruik, zelf producten maken of het maximaliseren van smaak kun je meer met je geld. 1 kip kun je bijvoorbeeld op drie verschillende manieren gebruiken: warm eten, bouillon trekken en uitpluizen, bijvoorbeeld voor taco’s. Ook afsnijdsels van groenten kunnen goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld bouillon. Zelf maken kan goed lonen. Een zelfgebakken brood bijvoorbeeld kost €1,86, gelijk aan een brood uit de supermarkt, maar 5x zo goedkoop als een kwaliteitsbrood. Wil je echt het verschil maken: maak je eigen granola, frambozenjam, mayonaise en pickles en koop gedroogde bonen: blikken bonen zijn 5x zo duur. Tot slot wil je smaak geven aan al je ingrediënten. Met een aantal kleine hacks maak je de lekkerste gerechten zonder dure ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan het roosteren van groenten, voeg verse kruiden toe die je in je eigen tuin kweekt of voeg umami toe door het toevoegen van miso, sojasaus, kaas of gedroogde paddestoelen.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jonas heeft ‘epische’ spareribs gemaakt volgens de 3,2,1 methode. Met een BBQ saus naar een recept van Jamie Oliver.
  • Op vrijdag 8 januari was Jonas jarig. Voor zijn verjaardag heeft hij nieuw kookgereedschap gekregen. Een van de nieuwe aanwinsten is een sousvide staaf. Tijd om een aflevering daarover in te plannen
  • Jeroen heeft het Tummie magazine gekocht. Een nieuw magazine van Barbara Serulus en Elise van Iterson. De eerste editie: Over Schelpen is nog te bestellen via tummiemag.com.
  • Achter het huis van Jeroen leven rivierkreeften. Samen met de buurman is Jeroen op onderzoek uit gegaan en teruggekomen met een emmer vol kreeften.

4. Vegetarisch Repertoire

Vorige aflevering gaven we het mooie boekje ‘Paddestoelen’ weg van Eva Posthuma de Boer. De beste Veggieburgers ooit staan in dit leuke boekje. Een burger van zoete aardappel, quinoa, courgette en kastanjechampignons. Geen grote hoeveelheden bonen en goedkoper dan de gemiddelde burger uit de supermarkt. Super lekker bij aardappelpartjes en coleslaw.