Podcast 97: Tapas en Pintxos

Tapas liggen inmiddels in alle koelingen van de supermarkten. De tapasplank met chorizo, manchego en olijven vind je zelfs bij de meest traditionele café-restaurants. En dat is jammer want zo’n plank van dubieuze kwaliteit staat mijlenver af van tapas zoals je die in Spanje krijgt. Jeroen en Jonas stappen op de herwaarderingexpres en hebben ook plek voor de stoffige fles Sherry.

Jeroen is een Spanje veteraan en vertelt uitgebreid over zijn ervaringen met de Tapeo, de tapas tocht. Waarbij je van café naar café trekt om de verschillende specialiteiten te proeven. Van de seizoenstapas als Caracoles (slakken) en Calçots (lente ui), naar de Embutidos (vleeswaren) en natuurlijk al het lekkers uit de zee. Heerlijke hapjes naast je Sherry, biertje of een Vermut.

Jonas vertelt over zijn ervaringen in het tapas mecca San Sebastian en hoe Pintxos het beeld van een hele wijk bepalen. Als klap op de vuurpijl een aantal toprecepten uit het nieuwe boek ‘Tapas en Verhalen’ van Janneke Vreugdenhil en Edwin Winkels. 

In het supplement praat Jeroen door met Brigadelid Eric Altmann over de wereld van Sherry.

​​Drankje

Jeroen en Jonas dronken de fino Guitierra Colossia die kwam van The Secret Sherry Society

Wissewasjes

De winnaar van de Hot Sauce verkiezen 2022 Flower Power van Dennis van Wamen is eindelijk geproduceerd. Er zijn maar een klein aantal flesjes gemaakt door White Whale. Je kan de Flower Power hot sauce hier bestellen.

Het restaurant in Istrië waar Jonas (truffels) heeft gegeten heet Konoba Mondo in Motovun.

Jonas was op bezoek bij Rik Rensen, onze gastheer van podcast #56 Piemonte. Rik had Jonas deze keer meegenomen naar Sessanea, een huis van Barbera d’Asti.

Tapas

Het nieuwe boek Tapas – Verhalen en Recepten van Janneke Vreugdehil en Edwin Winkels komt uit op 5 oktober. Reserveer het nu vast.

Recepten

Uit het boek van Janneke en Edwin komen deze drie recepten voor klassieke tapas.

En we hebben nog meer recepten op de site die geschikt zijn als tapas:

Het pintxos boek dat Jeroen noemt is van Gerald Hirigoyen en kan je bijvoorbeeld bestellen via Duikelman Boeken.

Pintxos uit de voorraadkast

Pintxos die Jeroen maakte met de spullen van Pimenton:

Leden van De Brigade krijgen 12% korting bij Pimenton. Achter de inlog vind je de kortingscode voor Pimenton.

Het Supplement: Sherry

Jeroen en Erick proefden de volgende sherries van The Sherry Society:

  • Gutiérrez Colosía Fino
  • Sánchez Romate NPU – Amontillado
  • Yuste Aurora – Oloroso

Leden van De Brigade kunnen een selectie van Sherries waaronder deze bestellen met een aantrekkelijke korting via de kortingen pagina (alleen voor leden).