Podcast 106: Cannelés

De cannelé uit Bordeaux is als gebakje steeds populairder geworden. Steeds meer bakkers verkopen ze tegenwoordig en ze staan steeds vaker op de menu kaart. Als je eenmaal een goede, knapperige cannelé hebt geproefd dan ben je verkocht. Althans dat zijn Jonas, Annie en Jeroen zeker. Dus de hoogste tijd om weer eens te gaan bakken en thuis cannelés te maken.

Wat bleek, het maken van het beslag is niet zo moeilijk. Zorg voor een goede vanillepeul en lekkere rum. Maar zodra ze in de oven gaan dan kan het goed misgaan. Maar met het juiste recept, de goede vormpjes kan iedereen thuis heerlijke cannelés maken. Jonas en Annie leggen je het uitgebreid uit, Jeroen hoopt nog steeds dat ze hem cannelés komen brengen om even niet aan de griep te denken. Helaas, ze waren al op.

In het supplement hebben we het over de Cafe Gourmand. Een grand dessert in het klein voor bij de koffie. Wat is het precies, welke gebakjes mogen niet ontbreken en hoe je ze maakt.

Behandeld in de podcast

  • Jonas heeft tijdens kerst een tartaar van oesters & tartaar gemaakt. Dat at hij ooit bij restaurant de Kas als amuse.
  • Dankzij de rijskast van Brod & Taylor lukt het nu goed om Japans melkbrood te maken: de shokupan. Jonas maakte deze met zuurdesem en gebruikte dit recept. Lekker om Tamago Sando‘s mee te maken.
  • Jonas heeft ook heerlijke sake’s gedronken met Japanse hapjes bij de nieuwe sakebar in Amsterdam: Utage. Een aanrader.
  • Annie maakte tijdens de kerst een foreltartaar met bruine boter uit het kookboek Simpel van Ottolenghi, maar dan met makreel, wat goed en vers te verkrijgen was en niet de hoofdprijs kost.
  • Annie heeft ook gegeten bij Wolf Atelier en at daar een Oostenrijkse omakase. Dat is een  lunchconcept met 8 plekken aan de bar, een mix van Oostenrijkse chef en Aziatische smaken.
  • Voor Oud en Nieuw kocht Annie een dealcolized riesling van eins twei zero, stonden laatst ook in een artikel van de NY Times.

Cannelés maken

Om goede cannelés te maken heb je een aantal spullen nodig.

  • Vanille kan je goed online kopen en gevacumeerd in de koelkast bewaren. Jonas heeft zijn vanille gekocht bij vanillemadagascar.nl
  • Jeroen tips deze donkere rums voor in de cannelé: Smith & Cross Overproof, Pussers Gunpowder Rum en Plantation Xaymaca. Te koop bij een online slijter.
  • Voor de cannelé heb je vormpjes nodig. Zoals deze van silicone of van koper

Recepten

Andere smaken voor Cannelés