Canelés

Canelés hebben net als financiers een unieke, heel eigen smaak. Bij canelés komt die voort uit een combinatie van rum en verse vanille, samen met de sterke karamellisering van de korst bij het bakken. De traditionele canelé komt uit Bordeaux, evenals ons recept. De naam komt van het Franse woord voor ‘geribbeld’.

Het kost drie dagen om canelés voor te bereiden, omdat je eerst de verse vanille in de melk laat trekken en vervolgens ook het beslag een dag laat staan voordat je kan bakken. Maar het is weinig werk en niet moeilijk. Eenmaal gebakken blijven de canelés niet zo lang knapperig vanwege de vaak hoge luchtvochtigheid in Nederland. Eet ze daarom het liefst een paar uur na het bakken, of in elk geval dezelfde dag. De hoeveelheid beslag is voldoende voor zo’n 35 canelés; die kun je in één keer maken, of elke dag een kleine portie bakken (het beslag blijft ongeveer 5 dagen goed).

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Canelés uit Patisserie van de bakker

Voor ongeveer 35 stuks, met vormpjes van 4,5 cm doorsnede (bovenkant), 3 cm (onderkant) en 4,5 cm hoogte

Ingrediënten

  • 500 gram Melk
  • 2 vanillestokjes
  • Boter hooiboter 50 gram (gesmolten en afgekoeld)
  • 250 gram Poedersuiker
  • 2 Eieren middelgrote
  • Eigeel van 2 eieren
  • 100 gram Patisseriebloem
  • 2 el Donkere rum
  • Boter of olie om in te vetten

Instructies

Dag 1

  • Snijd de vanillestokjes op een plankje over de lengte doormidden en schraap met een vlak mes alle zaadjes eruit. Doe de melk in een pannetje, voeg de zaadjes en de vanillestokjes toe en zet op een matig vuur tot de melk bijna kookt. Giet de melk met de stokjes in een bakje of kannetje en laat het afkoelen; het is niet erg als er een velletje op komt. Roer als het koud is nog even door, dek af met plasticfolie of een deksel en zet het in de koelkast.

Dag 2

  • Zet de boter op een laag pitje en haal van het vuur zodra deze bijna is gesmolten. Breek de eieren in een grote mengkom en voeg ook het eigeel toe. Klop los met een garde en voeg vervolgens de poedersuiker toe. Meng goed. Voeg dan een voor een de rum, de boter en de bloem toe, terwijl je elke keer het mengsel kort maar goed doorroert met de garde. Haal de vanillestokjes uit de melk maar schud ze eerst goed uit, zodat de vanillezaadjes zoveel mogelijk in de melk blijven. Voeg nu ook de melk toe en roer tot alles gemengd is. Doe het beslag in een ruime schenkkan of maatbeker, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast. Let erop dat de schenkkan overal even breed is, zodat je later goed kunt roeren met een spatel.

Dag 3

  • De canelés kunnen nu gebakken worden. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet de canelévormpjes goed in. Klop het beslag heel goed door met een garde zodat het luchtig wordt; dat mag zeker een minuut lang. Schenk het beslag in de vormpjes, tot ongeveer 1 centimeter van de bovenrand, en bak ongeveer 50 minuten, totdat de canelés donkerbruin zijn maar nog net niet beginnen aan te branden. Bakken ze te snel, zet dan je oven wat lager.

Notities

Dit is een recept uit Patisserie van de bakker van Issa Niemeijer-Brown. Over dit boek is ook een uitgebreide kookboekrecensie geschreven.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.