Podcast 65: Pasta

Het bereiden van pasta voor het avondeten is tegenwoordig voor veel mensen routine. Zo ook voor Jonas en Jeroen, maar doen we het wel goed? Maken we wel op de juiste manier een pasta? Dat Is wat Jonas begon af te vragen. Dus het was weer tijd voor een deepdive. Na 64 afleveringen Wat Schaft de Podcast is daar de podcast waarvan je wist dat hij ging komen: Pasta. Orde scheppen in het pasta universum: welke soorten pasta zijn er? Welke sauzen horen bij welke vorm? En natuurlijk vergeten we het drankje bij de recepten ook deze keer niet.

Pasta: Orde scheppen in het pasta universum

Zoveel mensen, zoveel wensen en als je het hebt over pasta? Dan zijn daar heel veel verschillende soorten, maten en bereidingswijzen. Dus dat vroeg om een aflevering over Pasta. Jonas is op onderzoek uit gegaan en probeert in podcast 65 orde te scheppen in het pasta universum. Hij heeft veel achtergrond informatie opgezocht, boeken gelezen, podcasts geluisterd en dat heeft allemaal geleid tot deze aflevering. Welke soorten pasta zijn er, wat is het verschil tussen vers en gedroogd en misschien wel de allerbelangrijkste vraag wordt beantwoord: welke saus hoort bij welke vorm pasta?

Wil jij je ook in het pasta universum verdiepen en de beste ingrediënten vinden? Onderstaande links helpen je hierbij.

Boeken:

Andere links:

Recepten bij deze Podcast

Drankje: Overheerlijke pasta wijnen van Okhuysen

Bij een podcast over pasta kan een lekker glaasje wijn natuurlijk niet achterblijven. Dus in samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen hebben we een aantal wijnen geselecteerd die goed combineren met de recepten uit deze aflevering. Alle wijnen zijn bestelbaar bij Okhuysen.

Tagliatelle ragu bolognese ?

Regio: Emilia Romagna

Wijn: 2018 Valpolicella – Palazzo Maffei

Smaakprofiel: Rood fruit, bloemig, elegant, licht kruidig met een klein bittertje

Agnolotti con il plin

Regio: Piemonte

Wijn: 2019 Relatione Dolcetto – Dogliani, Azienda Agricola Gollardi

Smaakprofiel: Zwarte vruchtjes, viooltjes, kruidentonen, sappig fruit en zure tonen

Penne a la norma

Regio: Sicilie (Dus NIET Abruzzen)

Wijn: 2021 Nero d’Avola – Sicilia, Molino a Vento

Smaakprofiel: Rood fruit, wat hout, kruidige finale

Spaghetti al Sugo

Regio: Zuid Italie

Wijn: 2020 Refosco Dal Peduncolo Rosso – Venezia Giulia, Tenuta Viscone   (wijn uit Noorden i.v.m benodigde zuren voor combi)

Smaakprofiel: Kruidig, licht, redelijk hoog op zuren

Lumache met tonijn uit blik, ei en kappertjes

Regio: geen, fantasierecept

Wijn: 2020 Vermentino – Maremma Toscana, Cantina LaSelva

Smaakprofiel: Geel fruit, vol van smaak

Wissewasjes

  • Jeroen heeft Daslook pasta gemaakt met Daslook uit het Flevopark om de hoek. Gebruik bijvoorbeeld het recept voor boerenkool pesto met penne en vervang de Boerenkool door Daslook.
  • Besteld bij Crab Queen D, Louisiana Sea Broil: gekookte krabbetjes, kreeftjes, garnalen, worst en aardappels en aanvallen met handen en voeten. Helaas was het deze keer niet fantastisch. Maar dat maakt het zelf maken een leuke uitdaging.
  • Jonas is een weekend in Londen geweest. Voor 8 man een lekkere plek vinden om te eten in Londen is heel lastig, maar Wahaca bood uitkomst.
  • Een nieuwe keuken ontwerpen is stressvol. Dus Jonas heeft de podcast over Keukenontwerp er nog eens bij gepakt en is aan de slag gegaan. We kijken allemaal uit naar zijn tekeningen en foto’s.

Voor de Brigade

Lid worden van de Brigade heeft ontzettend veel voordelen. Zo organiseren we regelmatig leuke workshops, kun je kortingen krijgen op producten of kun je leuke dingen winnen! Jonas en Jeroen krijgen regelmatig leuke kookboeken toegezonden, maar heel soms ontstaat daardoor ook een overschot aan kookboeken in huizen Nouwen & Doucet. Dus daar gaan we de Brigade Kookboeken Tombola! Wat moet je doen? Meld je aan als Brigadelid, of verleng je abonnement als Brigadelid. Dan maak je kan op 1 van de 15 kookboeken. Een kleine greep uit de mogelijk te winnen kookboeken: Thomas Keller, TLV Vegan of Insane, maar het leuke is: Je weet niet welke er bij jou op de deurmat valt!

Als Brigadelid heb je toegang tot onze online kookclub met brigadeleden op Discord. Hier hebben we een aantal actieve kanalen, denk aan alles over brood, moestuinieren of culinaire tips. Ontvang je door een Tombola een kookboek dat je toch niet zo leuk vindt of die je al hebt? Wie weet is er in ons Kookboeken kanaal wel iemand waar je een leuke ruil mee kunt doen!

Dus: Meld je nu aan voor onze Brigade en wie weet valt bij jou een mooi kookboek op de mat!

Van de Afslag

Een recept met een duurzaam visrecept, dat is waar het bij Van de Afslag om draait. Eigenlijk hoeft duurzame vis niet altijd vers te zijn. Dus denk Vitello Tonato, denk tonijn, ei en kappertjes en dan weet je genoeg: het water loopt je in de mond. Dus neem dit recept, pak een blikje tonijn achteruit de voorraadkast, daar zal ook vast nog wel een potje kappertjes staan en maak dit fantastische recept met Lumache, oftewel, schelpjespasta.