Agnolotti con il plin

Agnolotti staan in Piemonte in elke ristorante, trattoria of osteria op de menukaart en zelfs als een eetgelegenheid op het platteland een menukaart ontbeert dan is de kans groot dat de keuken handgemaakte agnolotti zal opdienen. In andere delen van Italië en ook in de Nederlands-Italiaanse keuken kennen we deze gevulde pasta ook wel als ravioli, die er in vele soorten en maten zijn.

Op het Piemontese platteland worden de agnolotti in huiselijke kring alleen bereid als er eerder die week stoofvlees is gegeten. Fijngesneden stoofvlees vermengd met groenteresten vormen de basis voor de vulling, die natuurlijk ook nog gekruid wordt met bijvoorbeeld rozemarijn en fijngesneden salieblaadjes.

In de Langhe en Monferatto wordt deze pasta ook wel agnolotti con il plin genoemd. Plin betekent ‘knijpen’ en dat is precies wat er gebeurt: de gevulde pasta wordt tussen duim en wijsvinger tot een envelopje geknepen.

In het dorpje Cessole krijg je de agnolotti opgediend op een servet, zoals dat vroeger bij boerenfamilies ook wel gebeurde, maar dan niet op het servet maar zo, vanuit de pan, op het tafelkleed, zonder saus en alleen op zondag na de kerk met een heel klein beetje kaas bestrooid.

Onze podcast over Piemonte

Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.