Podcast 56: Piemonte

Ons eerste reisverslag gaat over Piemonte, de culinair interessante streek in het noorden van Italië. Jonas en Jeroen zijn er op bezoek geweest en doen verslag van hun reis en de zoektocht naar de witte wintertruffel. Samen met ons gids Rik Rensen bespreken we de streek en al haar culinaire hoogtepunten.

Naast de truffel is Piemonte ook beroemd om zijn wijnen, de risottorijst uit de Po vlakte, eekhoorntjesbrood uit de vele heuvels, boter, rundvlees en hazelnoten. Ja, Nutella komt ook uit de Piemonte. We nemen je mee naar de streek en vertellen er alles over. Wat er op de kaart in restaurants staat, waar je lekker kunt eten en hoe je de streek zelf kan bezoeken. Want na ons bezoek weten we het zeker: hier gaan we nog vaak terugkomen.

Wijnblad Vinee Vineuse van Wijnkoperij Okhuysen (sponsor)

Okhuysen levert in heel Nederland heerlijke wijnen uit Frankrijk en de rest van de wereld, van exclusief tot wijnen voor alledag. De verhalen achter de wijnen lees je in hun wijnblad Vinee Vineuse. Meld je aan op www.okhuysen.nl/watschaftdepodcast

Online kledingwinkel Best Secret (sponsor)

Best Secret is een online winkel op uitnodiging met meer dan 3000 topmerken, waaronder Nike en Lacoste. Naast kleding ook keukenspullen van Gefu, Sagaform en Peugeot. Alles met kortingen tot 80%, gratis retouren en een aantrekkelijk programma voor vaste klanten. Aanmelden kan alleen via de inlogcode op www.bestsecret.nl/watschaftdepodcast.

Piemonte

Piemonte is na Sicilië de grootste regio van Italië en kent een heel divers landschap. Het is grofweg in te delen in drie delen: het alpengebied in het westen en het noorden met bergen en meren, de Povlakte met rijstvelden en de stad Turijn en het heuvelland in het zuidoosten met wijnen en prachtige natuur. Zo kan je in de streek ook alle kanten op. Je kan skiën en wandelen in de bergen, steden bezoeken en genieten van de natuur en wijnvelden. Het heuvelland in het zuidoosten, De Langhe Roero en de Monferrato streek, is sinds een aantal jaar door Unesco op de Wereld Erfgoedlijst geplaatst. Het is ook een culinaire streek met risottorijst, beroemde wijnen, truffels en hazelnoten.

Onze expert in Piemonte: Rik Rensen

Onze gids, fixer, vertaler en expert in Piemonte was Rik Rensen. Rik is journalist en communicatieadviseur. Hij was onder andere correspondent in Rome voor NRC, Radio1, Elsevier en De Wereldomroep. Daarna was hij o.a. hoofdredacteur van het RTL Nieuws, Nova, en De Wereldomroep. Vanaf 2006 heeft hij samen met zijn vrouw Connie een huis in Piemonte. Toen is hij begonnen met het schrijven van de columns ‘Piemontini’ voor Italië Magazine, en heeft hij een aantal reisgidsen geschreven over Piemonte. Zijn meest recente heet Piemonte en staat vol met verhalen en adressen van boerenmarkten, wijnproducenten en natuurlijk restaurants. Speciaal voor ons heeft Rik een nieuwe column geschreven over het restaurant ristorante della Posta in Olmo Gentile. Lees deze column hier.

We geven drie exemplaren weg aan leden van De Brigade. Hier lees je hoe je kans kan maken op het boek van Rik.

Recepten uit Piemonte

In de podcast hebben we een aantal recepten behandeld, deze vind je hier:

https://watschaftdepodcast.com/recept/recept-risotto-met-gedroogd-eekhoorntjesbrood-en-tomaten/

Wijnhuis: Borgo Isolabella della Croce

Tijdens ons korte reis door Piemonte zijn we op bezoek geweest bij wijnhuis Borgo Isolabella della Croce. De wijnen staan op steile heuvels en veel wordt nog met de hand geoogst. De Borgo ligt op 500 meter hoogte in het kleinste DOC van Italië bij het dorpje Loazzolo. Hier vind je een overzicht van hun wijnen. – www.isolabelladellacroce.it

Restaurants in Piemonte

De restaurants zijn door Rik voorzien van een aantal sterren. Van geen ster (simpel maar heerlijk) tot 3 sterren (helemaal top)

Truffels

Als je een goede indruk wilt krijgen van de mystiek rondom truffels in Piemonte bekijk dan de documentaire The Truffel Hunters. Volgens het NRC: Chefs als junkies, handelaars als dealers: alles is mysterieus in ‘The Truffle Hunters’, een charmante ode aan een verdwijnende subcultuur.