Brutti ma Buoni

Brutti ma Buoni (lelijk maar lekker) zijn vooral heel erg lekker (buoni) maar ze danken hun opvallende naam toch vooral aan de bakker die ze in een lelijke (brutti) vorm op het bakblik kwakt. Sommige bakkers gebruiken een ijsschep maar zelfs dan blijven de populaire merengue-achtige koekjes onooglijk om te zien. Vormtechnisch is er geen eer aan te behalen. Culinair kan het koekje in de structuur als wel smaaktechnisch een hoogstandje zijn.

Nonna van pasticceria Cresta in Bubbio

Veel bakkers gebruiken amandelen als smaakmaker, maar in Piemonte worden steevast hazelnoten gebruikt. Dat heeft een praktische reden: het zuidelijke heuvellandschap van deze Noord Italiaanse regio staat vol geplant met hazelnootbomen die in augustus en september een overvloed aan hazelnoten opleveren.

Zoals gebruikelijk wordt een strijd op leven en dood geleverd over de beste receptuur van de perfecte Brutti ma Buoni: tussen dorpen, steden en gehuchten maar ook tussen de verschillende bakkerijen in een dorp of stad waar de knapperige koekjes worden gemaakt.

Bijgaand recept is een variant op de vele tientallen recepten die in Piemonte van familie op familie overgaan.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Recept Brutti ma Buoni

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 g geroosterde hazelnoten
  • 75 g poedersuiker
  • 25 g basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 1 eiwit groot ei

Instructies

  • Oven op 130 graden voorverwarmen.
  • Maal de afgekoelde en geroosterde hazelnoten in een keukenmachine of (nog beter) stamp ze in een vijzel fijn en meng er de poedersuiker doorheen. Klop het eiwit inclusief het snufje zout tot het stijf is en spatel er voorzichtig het amandel/poedersuikermengsel en de basterdsuiker doorheen.
  • Leg bakpapier op een koel bakblik en leg er met een kleine lepel hoopjes mengsel op. Schuif het bakblik in de verwarmde oven en bak de koekjes in ongeveer 40 minuten gaar. (Let op: in sommige warm afgestelde ovens zijn de koekjes na een half uur al gereed)
  • Laat de koekjes vervolgens afkoelen en strooi er voor de feestelijkheid nog wat poedersuiker overheen.
  • De koekjes combineren perfect met een spumante maar zijn ook zeer smakelijk bij een dessertwijn of een espresso.

Onze podcast over Piemonte

Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.