Brutti ma Buoni

Brutti ma Buoni (lelijk maar lekker) zijn vooral heel erg lekker (buoni) maar ze danken hun opvallende naam toch vooral aan de bakker die ze in een lelijke (brutti) vorm op het bakblik kwakt. Sommige bakkers gebruiken een ijsschep maar zelfs dan blijven de populaire merengue-achtige koekjes onooglijk om te zien. Vormtechnisch is er geen eer aan te behalen. Culinair kan het koekje in de structuur als wel smaaktechnisch een hoogstandje zijn.

Nonna van pasticceria Cresta in Bubbio

Veel bakkers gebruiken amandelen als smaakmaker, maar in Piemonte worden steevast hazelnoten gebruikt. Dat heeft een praktische reden: het zuidelijke heuvellandschap van deze Noord Italiaanse regio staat vol geplant met hazelnootbomen die in augustus en september een overvloed aan hazelnoten opleveren.

Zoals gebruikelijk wordt een strijd op leven en dood geleverd over de beste receptuur van de perfecte Brutti ma Buoni: tussen dorpen, steden en gehuchten maar ook tussen de verschillende bakkerijen in een dorp of stad waar de knapperige koekjes worden gemaakt.

Bijgaand recept is een variant op de vele tientallen recepten die in Piemonte van familie op familie overgaan.

Onze podcast over Piemonte

Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.