Penne alla Norma

Penne, wie kent ze niet, de buisjes pasta waar de saus in loopt. Een van de meest bekende en gegeten pasta soorten. De perfecte pastasoort om te eten met aubergine en tomatensaus: Penne alla Norma. Penne zijn een van de pasta soorten die je niet al te al dente moet koken, deze soort pasta wordt snel hard namelijk. Er zijn verschillende manieren om de aubergine te bereiden. Je kunt de plakken frituren, grillen of Jeroen zijn favoriete methode: insmeren met olie en roosteren in de oven.

De kracht van goede en lekkere Italiaanse recepten zit in het gebruik van de juiste bereidingswijze, maar wellicht nog belangrijker is het gebruik van de juiste ingrediënten. Never change a winning team, dus waarom zou je de tomatensaus van de Spaghetti al Sugo niet ook voor deze heerlijke pasta gebruiken? Dus gebruik vooral het recept voor deze tomatensaus. Maar nog een belangrijk ingrediënt voor Penne alla Norma is het gebruik van Ricotta Salata. Als je niet bekend bent met deze kaassoort, het is een gezouten kaas. Een beetje zoals feta, maar zeker niet als ricotta, dat wordt een nat hoopje ellende. Jonas heeft een leuk adresje gevonden in Amsterdam waar je de echte Salata Ricotta kunt halen: La Bottega by Chiara’s Food. Kom je niet zo vaak in Amsterdam? Ricotta Salata is goed te vervangen voor Feta.

Recept afdrukken Pin recept
5 van 2 stemmen

Penne alla Norma

Penne met gebakken aubergine in tomatensaus
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Pasta, pasta, vegetarisch, Penne
Porties: 4

Ingrediënten

 • 500 g aubergines
 • 1 portie tomatensaus van spaghetti al sugo spaghetti al sugo
 • 1 hand verse basilicum
 • 150 milliliter olijfolie
 • 400 g penne glad of geribbeld
 • 150 g ricotta salata of vervang voor feta

Instructies

 • Snijd de aubergine in dunne plakken en besprenkel ze met een beetje zout. Laat 30 minuten staan en was het zout eraf in een vergiet. Dep de schijfjes daarna goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Door het zouten krijgt de aubergine iets meer smaak en met zegt het voorkomt dat de groente veel olie opzuigt. Je kan het zouten ook achterwege laten.
 • Frituur de aubergine in een koekenpan met olijfolie goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en zet apart
 • Maak een tomatensaus volgens het recept spaghetti al sugo, of warm de saus op als je al tomatensaus gemaakt hebt. Voeg de helft van de basilicum toe en laat goed warm worden.
 • Rasp voldoende ricotta salata en zet die apart. Ricotta salata is gezouten en iets heel anders als verse ricotta. Als je geen Ricotta salata kan vinden verkruimel dan wat feta of gebruik in het uiterste geval wat geraspte parmezaanse kaas.
 • Kook het pasta water met voldoende zout. Houd als stelregel 5 gram zout, bij 100 gram pasta en 1 liter water aan. Gebruik minder zout als je dit teveel vindt. Maar onthoud dat veel van het zout in het water blijft zitten en dat gooi je weer weg. Kook de penne tot 1 minuut voor al dente en giet af.
 • Voeg de aubergine toe aan de tomatensaus en roer goed door. Voeg daarna de penne die bijna al dente is en laat even meekoken totdat de pasta de garing heeft die je nastreeft. Als je van zachtere penne houdt kook die dan wat langer in het water door.
 • Schep de pasta op een schaal of op aparte borden. Doe daar de geraspte ricotta salata overheen en als laatste de basilicum. Eet direct op.

Notities

 •  Je kan de aubergine ook in kleine blokken snijden als je dat fijner vindt
 • Door het frituren van de aubergine nemen ze veel olie op. Je kan de aubergine ook op een grill bereiden. Nog makkelijker is om de aubergine in de oven te bereiden. Gebruik dan wel kleinere blokjes ipv de plakken, besprenkel ze met olijfolie en gaar ze 20 min in een oven van 220 graden
 • Het zouten van de aubergine kan je ook overslaan.
 • Ricotta salata is gezouten en iets heel anders als versie ricotta. Vervang voor feta als je het niet kan vinden. Gebruik geen verse ricotta.

Onze Podcast over Pasta

Luister ook onze Podcast over Pasta, waarin er orde in het Pasta universum wordt geschept en het recept voor Penne alla Norma uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.