Podcast 63: Tiki

Ga je mee op reis? Op reis naar een Tropisch oord hier ver vandaan? Wat Schaft de Podcast goes Hawaii met deze Tiki podcast. Een podcast over de wondere droomwereld van zoete cocktails met stiekem meer diepgang dan het parapluutje doet vermoeden. Stap met Jeroen mee in zijn droomwereld van klotsende golven, ontdek jouw Tiki naam en verdwaal in de wondere wereld van Beachbum Berry en Smullers Cove. En ben je de weg kwijt? Dat geeft niet, dat is nu eenmaal de uitwerking die Tiki op je heeft.

In deze aflevering van Wat Schaft de Podcast neemt Jeroen je bij de hand in zijn zoektocht naar de ultieme Tiki Cocktail. Hoe is de Tiki Cocktail ontstaan, welke ingrediënten horen bij Tiki en hoe maak je zelf de lekkerste cocktail? Jeroen heeft zich ondergedompeld in het warme bad van de Tiki cultuur in Nederland en daarmee is hij in het grootste rabbithole allertijden gestapt. Maar hij heeft antwoorden gevonden en deelt deze heel graag met de luisteraars van Wat Schaft de Podcast.

Sponsors

1. Tiki: Exotische Cocktails in een Droomwereld

Het allergrootste Rabbithole allertijden. Dat is de beste omschrijving voor het proces dat Jeroen doorlopen heeft om zijn kennis van Tiki bij te schaven. Een Rabbithole, maar ook een warm bad. Dat is de Tiki scene in Nederland. In deze aflevering proeven Jonas en Jeroen eerst Daiquiri’s. Deze relatief simpele cocktail zorgt ervoor dat de verschillende rumsoorten goed geproefd kunnen worden. Na de Daiquiri begint het echte werk: de Tiki cocktails. Wil je meer weten van de verschillende rumsoorten en daar een handig hulpje voor krijgen, meedoen aan een Masterclass of meedoen aan de give aways? Surf naar de ook leuk pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief of wordt lid van de Brigade!

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Mads Voorhoeve, Andrew Nicholls, Werner Bos, Matt Pietrek en Clara ten Berge voor al het beeldwerk bij deze aflevering. 

Meer weten over Cocktails? In aflevering 30 spreken Jonas en Jeroen met Tess Posthumus en Timo Janse.

Wil je dieper in de wereld van Tiki duiken? Dan raden wij de volgende boeken aan:

Recepten

2. Wissewasjes

  • Jeroen heeft gekookt met kiemen van Van de Plas Sprouts. Een wereld op zich. Niet alleen de welbekende Taugé en Alfalfa, maar ook kiemen van bieten bijvoorbeeld.
  • Een zieke buurman van Jeroen kon wel een goede maaltijd gebruiken. Daarom heeft Jeroen voor hem en zijn familie gekookt. Op de Discord voor leden van de Brigade werd ook deze site getipt. Stichting thuisgekookt brengt mensen die wel een maaltijd kunnen gebruiken in contact met hobbykoks die het leuk vinden om een extra maaltijd te bereiden. Neem vooral eens een kijkje en heb je weleens een portie over? Meld je dan aan.
  • Jonas heeft de documentaire van Noma gekeken. Een compleet andere kant wordt hierbij belicht. Egostrelend, maar ook opmerkelijk. Het eten wordt mooi in beeld gebracht en dat is een mooie afwisseling van de gebruikelijke food documentaires.
  • De klassiekers ontbraken nog in de kookboekenkast van Jonas. Hij is dan ook erg in zijn nopjes met Larousse en Bocuse die nu in zijn boekenkast prijken met dank aan zijn vader.

3. Van de Afslag

Heerlijke verse Makreel, zo uit de Noordzee, mee gezwommen naar Japan. In samenwerking met Woordvis hebben we weer een mooi recept. Dit keer voor overheerlijke Makreel Poke. Gebruik deze lekker gemarineerde Makreel als voorgerecht, of maak een overheerlijke pokébowl.

Illustraties zijn gemaakt door Clara ten Berge. Meer informatie op culinarycornucopia.com