Podcast 99: Croissants

Na zuurdesem, bagels en macarons dachten wij dat we best aardig konden bakken. Bovendien hadden we een dagje meegelopen bij een van de beste croissant bakkers van Amsterdam. De zoektocht om dat thuis na te maken bleek een les in nederigheid. Want wat is het onwaarschijnlijk moeilijk om zelf croissants te bakken.

Niet alleen heb je te maken met een gerezen deeg, je moet het ook nog lamineren met boter. En waar professionele bakkers worden geholpen met industriële boters en uitrolmachines, moet je thuis alles op de hand doen. Bovendien leg je de lat steeds hoger omdat je steeds meer croissants ziet. Dat is niet gewoon moeilijk, dat is next level moeilijk.

Maar het is gelukt. Na ruim een half jaar proberen met minimaal drie verschillende recepten, lagen ze daar: goudbruin van buiten met duidelijk herkenbare lagen, lichtgeel van binnen, met de glans en geur van verse boter en een aangename elastische structuur.

Jeroen neemt je mee door zijn reis en deelt alle recepten die hij heeft gebruikt. Maar het is als het leren van Mandarijn of het lopen van de marathon van New York, een lange weg. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

En voor iedereen die nu is afgeschrikt geven we ook de beste adressen waar je croissants kan afhalen en hebben we een hele fijne tip voor afbakcroissants.

Behandeld in de podcast

  • Jeroen vond gember, citroengras en passievruchten die in Nederland worden gekweekt en dat komt de kwaliteit enorm ten goede. Dutch Wasabi is de leverancier.
  • Jeroen at bij Le Pain Quotidien heerlijk proteine brood en dacht: dat kan ik zelf ook. En hij deelt zijn recept graag met jullie.

Croissants zelf maken

Jeroen heeft drie recepten gebruikt om zichzelf te leren croissants te bakken. Het recept van Claudia Damen is uitstekend om mee te starten:

Bij de tweede poging gebruikte Jeroen het recept van Joshua Weissmann. Daar zit een video bij en dat is wel zo makkelijk. Verder lijken de recepten zeer op elkaar.

Tenslotte heeft Jeroen het recept van Benny Bakes gebruikt. Daar zit ook video bij en Benny doet niets anders dan bakken. Dat merk je. Maar waarschijnlijk speelde de ervaring van de twee eerdere pogingen een belangrijkere rol dan de fijne nuances van de recepten. Het uitgeschreven recept staat onder de video.

Beste bakkers voor croissants in Nederland

We hebben onze Insta volgers gevraagd waar je de beste croissants kan halen:

Amsterdam

Fort 9

Grammes

Niemeijer

Ulmus

Le Fournil de Sébastien

Den Haag

Bartine

Pompernickel

Leiden

Mamie Gourmande

Groningen

Broodje van Eigen Deeg

Rotterdam

Krozant

Amersfoort

Elsenburg & Sebastiani

Proof Bakery

Maartensdijk

Landwaart

Maastricht (eigenlijk in Bunde)

Wek

Gent

The Bakery

De beste afbakcroissants

De afbakcroissants van Crisp zijn heel goed. Je moet ze wel ontdooien voordat je ze afbakt, maar dat kan ook de avond tevoren in de koelkast. Bestrijken met een beetje melk voor een nog mooiere afwerking. Ter vergelijking hier de meestvoorkomende supermarkt croissant (onder) en die van Crisp (boven).

Jeroen adressen in Parijs

In het supplement vertelde Jeroen over zijn laatste bezoek aan Parijs. Om het Supplement te kunnen beluisteren moet je lid zijn van De Brigade. Als je dat bent en je bent ingelogd kan je alle adressen hier vinden.