Tijd voor een recept uit de Peruaans Japanse ‘Nikkei keuken’. Pulpo in olijfsaus, of wel Pulpo al Olivo. In 1899 kwam de eerste contractarbeiders, vooral uit Okinawa, om samen met de Kantonezen te komen werken op de plantages, bij de spoorlijn of op de guano eilanden. Zij brachten het eten van verse rauwe vis mee, de perfectie van snijwerk en het eten van veel zeevruchten. Aanvankelijk konden zij niet aan hun producten komen, dus zij gebruikten Peruaanse en Chineze producten. Voorbeelden van gerechten zijn deze ‘pulpo al olivo’, ‘maki acevichado’ (maki with ceviche en saus bovenop) en ‘tiradito’ (rauwe vis met een dressing)
Recept voor pulpo in olijfsaus
Pulpo al olivo
Keukengereedschap
- bamboe spiesjes
- eventueel een brander
Ingrediënten
- 100 g pitloze uitgelekte kalamataolijven
- 1 teen verse knoflook
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 el limoensap
- 75 g Griekse yoghurt 10% vet
- 8 el slagroom
- 4 el koffiemelk
- 200 g octopus voorgekookte tentakels of vers
- een handvol walnoot fijngevijzeld tot niet te kleine brokjes
Instructies
- Maak de salsa al olivo door de olijven, knoflook, olie, limoensap, yoghurt, slagroom en koffiemelk met de staafmixer te mengen tot een mooie vloeibare saus.
- Giet de saus in een gesteriliseerd potje, sluit het goed af en zet het ondersteboven in de koelkast. Zo trekt de pot vacuüm en blijft de inhoud langer houdbaar. De salsa is nog 4 dagen goed. Als de kleur donkerder wordt en de salsa gaat schiften, is deze niet meer geschikt om te eten.
- Snijd de octopus in dunne plakjes en rijg deze aan spiesjes.
- Optioneel: brand de plakjes lichtjes met een gasbrander of in een hete pan om mooie geblakerde randjes te krijgen.
- Schenk royaal de salsa al olivo over de spiesjes en strooi er wat walnootcrunch overheen.
Recept: Cevicheceviche
Foto: Sven Benjamins
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.