Podcast 79: Sauzen

Een saus kan een gerecht maken of breken. Hij tilt een eenvoudig ingrediënt op, brengt de componenten van een gerecht bij elkaar en vormt de brug naar de wijn. Klassieke sauzen als de Espagnol zijn veel werk, maar modernere reducties kosten vooral wat tijd.

Sponsors

Sauzen: Een deepdive met Iwan Driessen van Rijsel

Sauzen, Jonas is er helemaal ingedoken en heeft Iwan Driessen van restaurant Rijsel er alles over gevraagd. Hij legt Jeroen en de luisteraars uit hoe je een kalfsjus maakt en daarmee een killer rode wijnsaus. Ook de botersauzen passeren de revue. Een klassieke aflevering met de beste recepten voor Rode wijnsaus en bearnaisesaus.

Restaurant Rijsel

Restaurant Rijsel is ontstaan vanuit passie voor de Franse keuken met een knipoog naar Vlaanderen. De Noord-Franse industriestad Lille, door de Vlamingen ‘Rijsel’ genoemd, is niet de hippe en modieuze wereldstad waarnaar veel restaurants zich noemen. Rijsel staat dan ook voor meer dan een naam alleen. In een interieur van klassiek versus jaren ’60 modern wordt net als in Lille betaalbaar no-nonsense eten geserveerd. In een ontspannen sfeer is het er tafelen voor iedereen, voor alle gelegenheden en altijd tegen eerlijke prijzen. De gelakte muren, natuursteen, staal en gedekte tafels doen de rest.

Rijsel het Kookboek

Restaurant Rijsel bestaat bijna 10 jaar en is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot een instituut binnen de Amsterdamse horeca. En dus werd het hoog tijd voor een kookboek waarin de alom bekende en geliefde Rijsel-klassiekers gedeeld worden – aangepast voor de thuiskok. Een boek met daarin de typische Rijsel-gerechten, de filosofie achter ‘nouveau ruig’ en 10 jaar aan verhalen en anekdotes van bekende stamgasten. Aangevuld met keukentechnieken om in je eigen keuken thuis een nóg beter resultaat te boeken. Rijsel het kookboek, koop je hier.

Wil net als Jonas verder duiken in de theorie achter sauzen? Wellicht heb je iets aan deze kookboeken.

Recepten bij deze Podcast:

Drankje: Kumasi

Kumasi is het sap van de cacao vrucht. De cacaoboon wordt gebruikt voor chocolade. De rest van de vrucht wordt gebruikt voor dit lekkere sapje. Een sapje dat fris en fruitig smaakt. Tijdens de Culi Pers Lunch heeft Jeroen deze frisdrank ontdekt. Naast dat het erg smaakvol is, is het ook nog eens duurzaam en goed voor de boeren. Doordat er meer van de cacaovrucht gemaakt kan worden ontvangen de boeren meer inkomsten. Daarnaast wordt het volledige restproduct gebruikt, echt duurzaam dus. En gewoon te koop bij de AH.

Wissewasjes:

  • Jonas en Jeroen zijn samen naar de Art of Drinks geweest. Een soort proeverijbeurs van allerlei lekkere dranken.
  • Jeroen heeft in het stadspark Boleten geplukt. Heerlijk in de pan gebakken en met pasta geserveerd.
  • Jonas heeft een diepe, diepe, diepe Desem Depressie.
  • Jonas heeft ook bij Rijssel gegeten met de familie. En het was gewoon heel erg goed. Geen toeters en bellen.

Het Supplement

Deze content is alleen beschikbaar voor leden via Petje.af vanaf het pakket:

Lidmaatschap De Brigade (7) (€ 7 per maand)

Neem je petje af!

Heb je al een account?Login met Petje.af