Podcast: Cocktailspecial Espresso Martini, fat washen en sherbets

Deel twee van onze cocktailspecial. We praten door over de snel opkomende cocktail cultuur en leggen uit hoe fat washing en sherbets werken. Ook nu weer aan de hand van recepten van bartenders van toonaangevende Nederlandse cocktailbars die ter inspiratie een een trip naar Athene hebben gemaakt.

In de Griekse hoofdstad lijken de nieuwe cocktailgoden op te zijn gestaan. Afgelopen jaar belandde Athene met drie bars in The World’s 50 Best Bars: Line, Baba au Rum en The Clumsies. Het succes is mede te danken aan de hechte band binnen de Atheense cocktailindustrie. In deze community van bartenders dagen bars elkaar constant uit om zo de lokale scene als geheel verder te helpen. Want naast een liefde voor cocktails, delen ze achter de bar in Athene een visie: als één van ons wint, winnen we uiteindelijk allemaal. 

Woodford Reserve Bourbon

Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey wordt op traditionele wijze gemaakt op de Woodford Reserve Distillery in Kentucky. Al in 1812, werd op deze ‘National Historic Landmark’, voor het eerst bourbon geproduceerd. Dat maakt deze distilleerderij één van de oudste van Amerika. Woodford Reserve combineert de erfenis van een traditionele distilleertechniek met moderne wetenschap, wat resulteert in een perfect uitgebalanceerde bourbon. Ontdek meer dan tweehonderd waarneembare smaaktonen, van hartige granen en hout, tot zoete aroma’s, kruiden en fruit- en bloemige tonen. Lees meer over Woodford Reserve via www.woodfordreserve.com.

Voor alle recepten lieten de bartenders zich inspireren door hun trip naar de opkomende cocktailhoofdstad van Europa, Athene.

Favoriete cocktails van luisteraars van Wat Schaft de Podcasts

Op Instagram hebben we jullie gevraagd wat de favoriete cocktails zijn die je graag drinkt of maakt. Dit is de top 4:

  • 42% Negroni
  • 25% Anders (Paloma, Margarita’s, Moscow Mule, Whisky High Balls en Old Fashioned)
  • 19% Espresso Martini
  • 14% Pornstar Martini

Recepten van deze cocktails
Ga voor recepten van cocktails naar iba-world.com of diffordsguide.com.

Fat Washing

Fat-washing was de afgelopen jaren razend populair in de Nederlandse barindustrie. Met deze techniek geef je extra smaak en textuur aan een spirit door die te infuseren met vet. De techniek werd geliefd door o.a. de Benton’s old fashioned met smokey bacon bourbon die Don Lee creëerde bij PDT in New York. Maar je kunt bijna elke soort vet gebruiken, zoals boter, kokosvet of eendenvet.

Als eerste stap smelt je het vet of bak je het vette ingrediënt dat je wil gebruiken. Je laat dat vet uitlekken en giet het via een heel fijne zeef bij de spirit in een fles, zodat alle deeltjes eruit gefilterd worden. Sluit de fles af, schud hem en laat hem afkoelen zodat het vet stolt. Na een paar dagen zeef je de spirit om al het vet eruit te halen. Je eindigt met een volle en romige drank die toch licht en transparant is.  

Luke Jackson van Flying Dutchmen Cocktails liet zich inspireren door de kruiden waarmee Grieken hun eten op smaak brengen. Hij gebruikte ze in de butter fat-wash voor zijn volle maar frisse Petraki highball-cocktail met Woodford Reserve Bourbon.

Sherberts

Een sherbert lijkt op een siroop, maar er is een klein verschil. Waar een siroop bestaat uit water, suiker en een eventuele smaakmaker gebruik je voor een sherbert suiker, water, zuur en citrusolie. Die olie haal je uit de schil van bijvoorbeeld citroenen, limoenen, sinaasappel of yuzu door de schillen met suiker te stampen of door het fruit met schil en al te koken. 

Andrea Dalu van Pulitzer’s Bar koos voor die laatste techniek in zijn Kalimera Fizz, de Griekse twist op cocktailklassieker de Morning Glory Fizz.

Win De Cocktailbijbel

Als je de Cocktailbijbel wilt winnen dan doe je het volgende:

  • Bestel een cocktail
  • Zet de foto op Instagram en tag ons (@watschaftdepodcast) in het bericht
  • De mooiste foto krijgt De Cocktailbijbel van ons

Photo by Jon Parry on Unsplash