Podcast 73: Bella Italia

Ciao Bella, een nieuw seizoen van Wat Schaft de Podcast met een onderwerp volledig in het teken van de zomer van 2022: Bella Italia. Land van de Dolce Vita, Pasta, Pizza en Gelato. Een gevulde podcast met alle favorieten van Jonas en Jeroen na een zomer in Italië. Van de bergen in het noorden tot het diepe zuiden van de laars. Alle culinaire avonturen in deze podcast over La Bella Italia.

Sponsors

Bella Italia: De favorieten van Jonas en Jeroen (en hun familie)

Ciao Bella! Riepen Jeroen en Jonas toen zij deze zomer na ruim drie weken Italië verlieten. Jeroen heeft de onderkant bekeken en Jonas de bovenkant. En het was heerlijk. De heren schenken zichzelf bij en gaan er eens even goed voor zitten. Over de zegening van het aperitief, goede en foute Negroni’s, regionale verschillen, Napolitaanse pizza en waarom Amerikanen zo nodig Chianti’s maken.

Dit jaar zijn een heleboel Nederlanders naar het zuiden getrokken om Italië te ontdekken. In het team van Wat Schaft de Podcast kwamen we er dan ook achter dat bijna iedereen dit jaar wel hun stappen zet in Bella Italia. Deze zomer zijn Jonas en Jeroen onafhankelijk van elkaar naar Italië gereisd. Jonas met de auto naar het hoge noorden en Jeroen met de trein met het hele gezin tot diep in de hak, in het zuiden van Italië. De verschillen zijn groot. En dat is vooral te horen wanneer het gaat over wat er gegeten wordt:

In het noorden:

In het zuiden

 • veel vlees
 • Duits georiënteerd
 • polenta, zelfs in de zomer
 • truffel, truffel en nog meer truffel
 • weinig verschillende soorten groente
 • cucina povera
 • weinig vlees, meer vis
 • groente vormen het grootste deel van de maaltijd
 • geen (verse) truffel
 • het uiterste puntje is Grieks georiënteerd

Zelf ook weer eens pizza maken na al het geklets over pizza’s? Neem een kijkje op onze site bij dit bericht over zelf pizza’s maken.

Vond je deze aflevering leuk? Luister dan ook vooral naar onze aflevering over Piemonte

Recepten bij deze Podcast:

Drankje: Amaro di Salento

In het land van de Negroni krijgen bars het voor elkaar om slechte, hele slechte Negroni’s voor te schotelen. Gelukkig zijn er ook genoeg barmannen die wel begrijpen hoe het moet. Jeroen heeft besloten zijn Negroni game te verbeteren en wel met Amaros uit Italië. Het drankje Amaro di Salento heeft hij deze zomer gedronken, een bitter net als Crodino, maar dan ook lekker om zo te drinken met een klontje ijs. Zelf ook een Amaro di Salento maken? Je vindt het recept hier.

Wissewasjes:

 • Eten bij De Lindehoff (Soenil Bahadoer), het stond al lang op het lijstje van Jeroen, maar eindelijk gelukt.
 • De verkiezing van de FlavorFlav food top 100. Jonas en Jeroen stonden op nummer 69 en hebben een interessante dag gehad.
 • Jonas heeft zich volledig wegwijs gemaakt in de wereld van ijsklontjes en heeft de ijsklontenkit gekocht van truecubes.
 • Eindelijk is de verbouwing bij Jonas thuis klaar en wat een verademing. We wachten met smart op de foto’s

Het Supplement

Elke podcast eindigen we met het Supplement. Jonas en Jeroen praten nog een half uur verder nadat de normale aflevering is geëindigd. Dit keer over koffie, pasta en boodschappen doen in Italië. Natuurlijk vinden jullie hier ook de beste restaurant tips. Het Supplement is voor al onze Brigadeleden. Nog geen lid van de Brigade? Check www.petjaf.com/watschaftdepodcast

Deze content is alleen beschikbaar voor leden via Petje.af vanaf het pakket:

Lidmaatschap De Brigade (7) (€ 7 per maand)

Neem je petje af!

Heb je al een account?Login met Petje.af