Podcast 34: Koreaanse BBQ

Grill op tafel, schalen met sausjes en salades en veel drinken. Gourmetten, horen wij je denken. Dat dacht Jeroen ook, maar Jonas maakte snel duidelijk dat dit iets heel anders is. Dus hij maakte voor Jeroen een echte Koreaanse BBQ. Gemarineerd rund- of varkensvlees en een tafel vol Banchans, Koreaanse bijgerechten. En je eet het in een slablad met rijst, dat vlees, een of meer bijgerechten en een saus. De umami klotst over tafel evenals de Soju. Die tafelbarbecue nemen wij op de koop toe. En misschien kopen we er zelfs wel eentje.

Koreaanse BBQ is een simpel maar heerlijk gerecht. Geknipte stukjes vlees, bereid op een tafel barbecue. Grijp een blaadje sla en rol het vlees samen met wat rijst en andere Koreaanse bijgerechten erin. Eet smakelijk!

Shownotes #34: Koreaanse BBQ

1. Drankje: Wihayo Soju

Een houten plankje, twee glaasjes en een grote groene fles. Op tafel bij de heren Wat schaft de podcast: Soju. De meest gedronken drank ter wereld, Koreaans, maar dan van Nederlandse bodem. Wihayo, gemaakt door Nathalie Kranenburg. De jongste schenkt in, wel met twee handen, anders is het niet volgens het Koreaanse ritueel. De jongste hoort te blijven drinken tot de oudste stopt. Weten we ook direct waarom de Koreanen vaak dronken op straat rondlopen. Op de site staan ook een aantal recepten voor lekkere cocktails met Soju. Probeer het zelf en bestel de Soju via hun site Wihayo.com, onder het logo staat een link: buy now.

2. Koreaanse BBQ

De Koreaanse BBQ, een soort gourmetten, maar vertel dat maar niet tegen Jonas. Veel mensen kennen de Koreaanse BBQ van de bekende restaurants met elektrische tafel barbecues, maar bij Jonas thuis is Koreaanse BBQ ook een grote hit wanneer er gasten zijn. De Koreanen noemen dit thuis barbecueën ook wel SSAM. Niet te ingewikkeld, wel heel effectief. Het idee: vlees, rijst, Koreaanse bijgerechten (Banchans) en lekkere sausjes gerold in een blaadje sla (traditioneel) of norivellen (modern). Een ieder kan kiezen wat hij/zij zelf wil eten en voor de gastheer of gastvrouw is het heel goed voor te bereiden. Een groot gezellig Koreaans eetfestijn! We leggen hier uit hoe ze zelf een Koreaanse BBQ maakt.

Ben je benieuwd geworden naar de Koreaanse BBQ en wil je het ook eens buiten de deur eten? Je vindt onze tips op de tips pagina. Zoek op Aziatisch en geniet ervan!

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Sesamolie dipsaus

Naast de Ssamjang is een sesamolie dipsaus ook een lekkere toevoeging aan de Koreaanse BBQ
Gang: Bijgerecht
Keuken: Koreaans
Trefwoord: BBQ, Koreaans, bijgerecht

Ingrediënten

 • 1 tl zout
 • snufje peper
 • 2 el sesam olie

Instructies

 • Meng alle ingrediënten in een kleine kom en serveer bij het vlees.

3. Overige zaken die besproken zijn

 • Heb jij ons nieuwe onderdeel van de site al gevonden? Ook leuk, dè plek voor tips van luisteraars, giveaways en meer…
 • Jonas heeft het weekmenu bij hem thuis naar een hoger plan getild. Om en om maken Jonas en zijn vrouw een weekmenu aan de hand van een Trello bord. Zo is het geen last minute zaterdagochtend gebeurtenis meer.
  Wil je meer weten over maaltijden plannen met een weekmenu? Luister dan naar podcast #20: Het weekmenu.
 • Heerlijke tamme kastanjes gevonden en geleerd hoe deze eruit zien. Heerlijk bij spruitjes met spekjes.
 • Huize Nouwen is vol aan het fermenteren geslagen: de kombucha staat weer te brouwen, dit keer aan de hand van het recept uit het boek Over Rot 2.0  van Meneer wat eet ons. Daarnaast is de pot zuurkool weer klaar voor de koude herfst- en wintermaanden.
 • Het Kookboekseizoen is aan! Jeroen heeft het kookboek Lekker Fred in Het Land gekregen. Een lekker lees- en bladerboek met grotendeels vegetarische of vegan recepten. De vorm en toon is helemaal Vjeze Fur en zoals het een echte Amsterdam-Noord inwoner betaamt: de foto’s zijn gemaakt door zijn vrouw Elza Jo Trathlehner (ook Yvette van Boven en Vanja van der Leeden werken met hun partner èn wonen in Amsterdam-Noord).
 • Uit het kookboek van Regan Daley – In The Sweet Kitchen, heeft Jeroen heerlijke vijgentaartjes gemaakt. Pâte brisée, frangipane, vijgen en tot slot afgestreken met honing. Heerlijk. Het recept voor deze vijgentaartjes vind je hier.
 • Ook het project Christmas cake is weer opgepakt. Nu zelfs twee soorten: een is non-alcoholisch en de ander is naar het recept van Jeroen zijn nieuwe baking crush: Regula IJsewijn. Wil jij ook Christmas cake bakken? Heel snel beginnen, anders red je het niet voor de kerst. Het recept voor Christmas cake vind je hier op de site.

4. Vegetarische repertoire

Wanneer Vjeze Fur met een kookboek komt dat bijna volledig vegetarisch is, dan kan deze natuurlijk niet ontbreken in het vegetarisch repertoire. Deze week zou het zelfs het veganistisch repertoire genoemd kunnen worden. Een veganistische boerenkoolstamppot uit het kookboek Lekker Fred door het Land. Met Chilipoeder en knoflook wordt het geheel pittig en door de oesterzwammen en pecannoten een lekkere crunch. Liever geen havermelk? Gebruik dan melk naar keuze.