Podcast 61: Boeuf Bourguignon

De luisteraars en receptenzoekers van Wat Schaft de Podcast zijn erg geïnteresseerd in het ultieme recept voor Boeuf Bourguignon. Dit klassiek Franse gerecht stond al meerdere malen op de site, maar net zoals met de Bolognese aflevering wilde Jonas perse de ultieme smaaktest doen. Dus dat is wat hij deed. Hij kookte en kookte en uiteindelijk maakten Jonas en Jeroen een podcast over Boeuf Bourguignon waar Julia Child en Bocuse jaloers op kunnen zijn.

Deze podcast is een echte deep dive, zoals we die ondertussen gewend zijn bij Wat Schaft de Podcast. De recepten van alle grote namen worden gecheckt, er worden specialisten geraadpleegd En er wordt gekookt, veel gekookt om het ultieme recept te bemachtigen. Jonas deelt zijn ultieme recept voor Boeuf Bourguignon, deelt tips over welk vlees je moet gebruiken en natuurlijk wordt er geproefd.

Sponsors

1. Drankje: Bourgogne 2019 Tollet Beaut

Bij een goede Boeuf Bourguignon kan niet anders dan een goede Bourgogne gedronken worden. Bourgogne heb je in vele prijsklasses, maar de naam die Bourgogne met zich meebrengt is het een wijn die aan de prijs is. Deze Bourgogne Tollet Beaut uit 2019 heeft Jeroen in voorkoop gekocht. Oftewel, hij heeft gekocht terwijl de wijn nog niet gebotteld was. Door het in de voorkoop te kopen kun je een schitterende Bourgogne bemachtigen voor een leukere prijs. Een klassieke Bourgogne, oftewel smaaktonen van rood fruit, viooltjes en een beetje hout. Niet te zwaar, maar wel met een volle smaak.

Aangezien deze wijn in de voorkoop gekocht is, is deze op dit moment niet meer te koop. Wil je een lekker alternatief voor deze mooie Bourgogne? Probeer bijvoorbeeld deze 2019 Bourgogne rouge van Maison Camille Giroud.

2. Boeuf Bourguignon

Het onderwerp van deze podcast past helemaal bij de tijd van het jaar. Veel mensen kennen dit Klassiek Franse gerecht en de algemene overtuiging is dat als je Boeuf Bourguignon kunt maken dat je kunt koken. Er wordt dan ook veel gezocht op Boeuf Bourguignon en dat was meteen een goede aanleiding om te gaan onderzoeken wat het Boeuf Bourguignon is en wat het ultieme recept hiervoor is. Boeuf Bourguignon bestaat uit twee hoofdcomponenten: Het vlees en de wijn.

Het vlees

Bij het kiezen van het juiste vlees is het van groot belang dat er voldoende smaak en dus ook vet in het vlees zit. Het vlees moet mals worden door te stoven EN het mag eigenlijk niet uit elkaar vallen, want draadjesvlees is niet het doel. Met behulp van Rick, Brigadelid van Wat Schaft de Podcast en slager is Jonas uiteindelijk uitgekomen bij sukadelappen. Lekker vol van smaak en goed doorregen met vet. In een aantal recepten wordt ook het gebruik van ossenstaart genoemd. Wanneer je zelfgemaakte runderbouillon gebruikt is dat over het algemeen al zo sterk van smaak dat de ossenstaart niet veel toevoegt.

De wijn

Boeuf Bourguignon is vernoemd naar de rode wijn uit de Bourgogne streek. Het is dan ook niet heel vreemd dat een goede Bourgogne altijd een passende wijn is voor in dit klassieke gerecht. Echter, Bourgogne is ook geen goedkope wijn. De vraag is of je een liter wijn in een stoofgerecht wil doen die zo aan de prijs is. Twee dingen zijn in ieder geval belangrijk:

  1. Gebruik een wijn die je zelf ook lekker vindt, dat maakt het gerecht ook een stuk lekkerder.
  2. Kies een wijn met een hoge zuurgraad, die niet te zoet of te zwoel is. Het zuur in de wijn, zorgt voor de malsheid van het vlees. Gebruik bijvoorbeeld een pinot noir, zoals Jonas heeft gedaan bij zijn recept. Proef, geniet en varieer.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jonas heeft met oud en nieuw zijn befaamde Churros met Chocoladesaus gemaakt. Goed voor te bereiden door het deeg alvast te maken en in te vriezen of door het in de koelkast te bewaren. Het recept vind je natuurlijk hier op de site.
  • Experimenteren met Sous vide, Jonas is er lekker mee bezig, bijvoorbeeld met Octopus.
  • Jeroen heeft het boek van Claudia Roden doorgekookt. Fantastisch en heel leuk, maar het werd hem extra duidelijk hoe belangrijk de kwaliteit van ingrediënten zijn. Zo is een kas courgette toch echt niet hetzelfde wanneer je gevulde courgette wilt maken.
  • Jeroen zit lekker in de cocktails op het moment en heeft een Palmetto gemaakt: Rum, Zoete Vermouth en bitters. Een zwoele Manhattan. 

4. Van de Afslag: Tongfilets op Florentijnse wijze

Koken met spinazie is typisch Florentijns. Dit recept combineert witvis met gekookte spinazie een romige béchamel en wat Parmezaanse kaas. Het recept is geschikt voor de meeste soorten stevige witvis.