Jonas heeft een voorliefde voor ouderwetse bloemkool prak, maar Jeroen zijn jeugdtrauma met bloemkool begon met een maizena papje en eindigde met de eindeloze maaltijdsalade. Mari Maris daarentegen vindt papjes voor bloemkool wel een goed idee. Het allermakkelijkste is natuurlijk een goed nootmuskatige, liefst knoflookige, bechamel verrijken met geraspte pittige kaas, van extra belegen tot oude manchego en die saus over een bijna beetgare bloemkool lepelen. Vervolgens bestrooien met meer van de kaas en gratineren onder de grill.
Maak je eigen papjes voor bloemkool … zonder pakjes!
Dus wat deed Mari Maris? Meerdere recepten voor bloemkool met een pakje en die delen wij natuurlijk met onze luisteraars. Dus geniet van de knoflokige bechamelsaus, de snelle mosterd-kaassaus of de maroillesaus. Zo heb je je bloemkool nog nooit gegeten!
Papjes voor Bloemkool
Ingrediënten
Knoflokige bechamelsaus
- 50 g boter
- 2 dikke tenen knoflook
- 50 g bloem
- 750 ml melk
Snelle mosterd-kaassaus
- 4 el mosterd ik vind grove leuk, maar gladde mag ook, of half half
- 4 tenen knoflook gehakt
- 500 ml witte wijn
- 500 ml room
- 50 g extra belegen kaas, geraspt + eventueel extra
Maroillesaus
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 à 2 tenen knoflook gehakt
- 250 ml witte wijn
- 75 g Maroilles in blokjes. Een roodschimmelkaas uit de Thierache. te vervangen door Hervekaas of Epoisses.
- 500 ml room
- 20 g boter
- nootmuskaat naar smaak
Instructies
Knoflokige Bechamelsaus
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Laat de knoflook er glazig in worden en strooi dan de bloem erover. Roer goed door elkaar en laat op middellaag vuur 4 à 5 minuten garen zonder te kleuren. Als het lekker begint te ruiken is de bloem gaar, rauwe bloem is echt niet lekker.
- Verhit de melk en voeg die, constant roerend vanaf de bodem, in een dun straaltje toe. Maak regelmatig los van de bodem en laat op laag vuur inkoken tot dikke saus. Maak op smaak met peper & zout. U kunt de melk ook koud toevoegen: breng de saus dan constant roerend aan de kook.
- Verhit de melk en voeg die, constant roerend vanaf de bodem, in een dun straaltje toe. Maak regelmatig los van de bodem en laat op laag vuur inkoken tot dikke saus. Maak op smaak met peper & zout. U kunt de melk ook koud toevoegen: breng de saus dan constant roerend aan de kook.
Snelle mosterd-kaassaus
- Zet een steelpannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Schep de mosterd erin en laat hem 2 à 3 minuten fruiten. Schep regelmatig los van de bodem met een platte spaan. Voeg, als de mosterd scherp begint te ruiken en net van structuur gaat veranderen, de helft van de knoflook toe, en blus af met witte wijn. Roer goed los van de bodem, breng aan de kook, draai het vuur lager en laat inkoken tot een derde. Voeg de room en kaas toe en laat inkoken tot sausdikte (ongeveer de helft). Maak, indien nodig, op smaak met peper & zout.
- Variatie: Vervang het mosterdzaad, geheel of gedeeltelijk, door komijnzaad (of gebruik komijnekaas…)
Maroillesaus
- Fruit in een steelpannetje met dikke bodem de ui en knoflook met een klontje boter. Voeg als de ui glazig is de wijn, kaas en room toe. Breng aan de kook en laat tot een derde inkoken: tot de dikte van kaasfondue. Roer af en toe met een brede spaan los vanaf de bodem. Maak af met peper en eventueel een paar subtiele raspjes nootmuskaat.
- Als de smaak u te sterk is, maakt u hem zachter met extra room. De saus laat zich prima opwarmen, maar houd de bodem van de pan wel in de gaten.
- Houdbaarheid: 3 à 4 dagen.
Onze Podcast over Bloemkool
Luister ook onze Podcast over Bloemkool waarin dit recept voor Bloemkool papjes uitgebreid worden besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.