Podcast 78: Oesters

Een schelpje dat de hele wereld bezig houdt. Want deze lustopwekkende lekkernij is een echte Nederlandse specialiteit. De oesters lijken zelfs een belangrijke rol te hebben gespeeld in de evolutie. Dankzij de Oester zijn we zo slim als we nu zijn. Grotendeels worden Oesters geëxporteerd, de kwaliteit van de Zeeuwse Oester is namelijk onovertroffen. Deze podcast gaat over Oesters. Creuses of Platte. Elk met een eigen smaak en structuur. Jeroen is op onderzoek uitgegaan en neemt de luisteraar mee naar het Zeeuwse land.

Sponsors

Oesters: Zeeuwse trots

Jonas en Jeroen proeven de verschillende soorten en bespreken de herkomst en de rol van de kweker. Waar koop je ze eigenlijk en waar let je dan op? We staan stil bij het bewaren en openen, het eten en de warme bereidingen als oesters. Met Xavier Kat van Okhuysen praten Jonas en Jeroen over oesterwijnen.

Alles weten over Oesters? Het prachtige Oesterboek is een mooi naslagwerk met verschillende interviews met kwekers en chef koks.

Tijdens deze podcast hebben Jonas en Jeroen vier soorten Oesters geproefd. Allemaal komen ze van de Oesterij. Jeroen heeft veel geleerd van Jean Dhooge. Dank daarvoor Jean.

  • Ierse Creuses: Irish Mor – Zoet, romig. Vol van smaak. Samen met de Zeeuwse Platte een favoriet.
  • Zeeuwse Creuses: Oesterij Speciaal – Meer vlezig dan de Ierse, iets groter qua vlees in de oester. Zoutig, maar nog steeds meer vlezig dan vissig.
  • Franse Creuses: Huitres a Volant – Romiger en Vleziger dan de Ierse Creuse. Iets interessanter en hartiger.
  • Zeeuwse Platte: Dutch Imperial – Minder vol en vlezig. Wat geconcentreerder. De Platte oester is minder romig. De favoriet van Jeroen.

De Creuses zijn wat milder en de Platte wat krachtiger. Hoe kleiner het stukje vlees, hoe makkelijker het te leren eten. Daarom zeggen ze dat de Platte gemakkelijker en lekkerder is om mee te beginnen. Ben je een newbie? Dan is een warme bereiding het fijnst om mee te beginnen.

Recepten bij deze podcast

Proeven tussen de stellingen bij Okhuysen

Op het industrieterrein in Haarlem liggen alle wijnen van Okhuysen opgeslagen. Proeven tussen de stellingen, een mooi concept waarbij de klant de meest fantastische wijnen kan proeven. Die van onder de 10 euro koop je toch wel, maar hier kun je ook net even de speciale duurdere wijnen proeven en daarna met dozen tegelijk inslaan voor het kerstdiner.

Xavier Kat van Okhuysen gaat met Jonas en Jeroen in gesprek en beantwoord alle vragen over het drinken van wijn met Oesters. In het supplement gaat hij dieper in op de theorie achter deze winepairing.

Drankje: Champagne

Een Grand Reserve van wijnhuis Devaux. Een champagnehuis dat gespecialiseerd is in Pinot Noir. Een witte champagne van de rode druif. Een geur die je doet denken aan de Bourgogne wijn. En Champagne en Oesters is een fantastische ervaring. Zoals Xavier zei: Een fantastische begin van een mooie avond met elkaar. Erg fris, droog en naturel.

Wissewasjes:

  • Jonas heeft weer een mooi mes mogen kopen van zijn vrouw. Helaas moest er wel een andere voor wijken.
  • Yuzu Kararin, een combinatie van yuzu, chili en zout. Overheerlijk op Fried Rice, gymza’s en zelfs op de taco’s top.
  • De nieuwe ijsklontjes maker (truecubes) van Jonas is top. Maar het ijs breekt. Super Jeroen to the rescue: Laat het ijs 10 minuutjes uit de vriezer op temperatuur komen. Dan is het verschil tussen de vloeistof en het ijs niet zo groot.
  • Jeroen is aan de slag gegaan met zijn Christmas cake, helemaal traditioneel. Zie het recept op de site. Gebruik al je restjes drank. Helemaal een schone lei richting de feestdagen.
  • Er zijn nog niet genoeg manier om paddestoelen te bakken, dus Jeroen heeft opnieuw een nieuwe manier gevonden. Bakken onder druk.
  • Disclaimer: Eekhoorntjesbrood in het wild laat je voornamelijk groeien. Je plukt alleen maar dat wat je kunt consumeren. Daarnaast is het de bedoeling dat je het in verhouding tot de omgeving plukt. Staat er weinig? Pluk dan niet te veel, of niets. Luister al onze disclaimers in de podcast over Paddestoelen.

Het Supplement

In dit Supplement praten Jonas en Jeroen verder over Oesters en wijn. Hoe kun je de oesters goed met wijn pairen en hoe drink je rode wijn met oesters? Wil je het supplement ook luisteren? Word dan brigadelid via www.petjeaf.com/watschaftdepodcast

Deze content is alleen beschikbaar voor leden via Petje.af vanaf het pakket:

Lidmaatschap De Brigade (7) (€ 7 per maand)

Neem je petje af!

Heb je al een account?Login met Petje.af