Podcast 87: Honing

Jonas is in de honing wereld gedoken. Hij heeft met een stadsimker gesproken en vertelt alles over het proces van nectar verzamelen, omzetting naar honing en het kopen van honing. We concluderen dat het zonde is om honing te verhitten en dat we dus recepten moeten geven waarin de honing koud wordt gebruikt, het is net extra virgine olijfolie.

De antibacteriële en ontstekingsremmende werking van honing stuit natuurlijk op scepsis bij Jeroen. Maar die moet schoorvoetend toegeven dat dat wel degelijk verklaarbaar en bewezen is. We nemen ons voor om alleen nog maar lokale honing te kopen, bij voorkeur direct van de imker.

Imker Annemieke Timmerman

Annemieke Timmerman houdt natuurlijk (van) bijen, is gediplomeerd leraar bijenteelt, keurmeester bijenproducten, wilde-bijenmakelaar, bestuivingsimker. Zij heeft zich vanaf 2009 BIJ-geschoold na een werkzaam leven in de bouw en ruimtelijke ordening bij gemeentes en provincie. Is allround imker op onder andere schooltuinen en in de Hortus Botanicus van Amsterdam.

Besproken in de podcast

  • Jeroen was bij de lancering van van het nieuwe boek van Janny van de Heijden: Smaakpalet van de Lage Landen. Een prachtig boek over de culinaire historie van Nederland aan de hand van kunst. “Aan de hand van talloze schilderijen en prenten legt Janny de verborgen geheimen van onze eetcultuur bloot, anekdotisch en leesbaar, en maakt ze een sprong naar het nu met fotografie en megarealistische schilderijen. Wat is er verdwenen of denken wij opnieuw uitgevonden te hebben”
  • Daslook is nu overal te vinden en te plukken. Jeroen heeft hier een zuurkookschotel mee gemaakt en zijn eigen versie van tzatziki: dastziki. Maar let wel op als je zelf op zoek gaat naar daslook. Je kan de bladeren snel verwarren met giftige lelietjes-van-dalen (meiklokjes). Dus pas goed op met plukken en vergis je niet.
  • Jonas wilde een rode wijnsaus maken, maar kwam erachter dat zijn kalfsfond op was. Dus het zocht naar een alternatief en bestelde de Jus de Veau van Joost & Paul.

Recepten

Roast Chicken With Saffron, Hazelnuts, and Honey From ‘Ottolenghi’

“This Moroccan-inspired roast chicken is one of the simplest in Yotom Ottolenghi and Sami Tamimi’s Ottolenghi cookbook, and it is also one of the most memorable. Process-wise, it is dead simple: marinate the chicken, stick it in the oven, glaze, and serve. The warm spices, honey, and rose water give the quartered chicken a floral perfume while the rendered schmaltz and hazelnuts ground the scent, keeping it from veering into potpourri territory. A few pieces of scallion add a final green flourish.”

https://www.seriouseats.com/roast-chicken-with-saffron-hazelnuts-and-honey-from-ottolenghi

Drankjes

Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash