Zo’n beetje ieder land heeft wel een eigen pasteitje. De meest populaire van India is de samosa, die origineel sambusa werd genoemd en gevuld was met gehakt of geitenvlees. Naarmate de vegetarische populatie in India steeds groter werd, veranderde dit in een vulling van aardappels en doperwten. Samosa’s zijn in heel India op iedere straathoek te krijgen. Het recept voor Samosa’s, het vegetarische pasteitje van Paulami Joshi uit de Bijbel van de Indiase keuken is een perfecte aanvulling op het Vegetarische Repertoire.
Samosa’s
Keukengereedschap
- schone theedoek
- rasp
- Pureestamper
- deegroller
- (frituur)pan
- Schuimspaan
- keukenpapier
Ingrediënten
Voor het deeg
- 300 gram + extra bloem
- 1 tl zout
- 30 milliliter olie
- 150 milliliter water
Voor de vulling
- 5 kruimige aardappels geschild en in stukken
- 30 milliliter olie
- 3 centimeter verse gember geraspt
- 2 groene rawit-pepertjes fijngehakt
- 1 theelepel garam masala
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 170 gram doperwten
- 15 gram verse koriander fijngehakt
Instructies
- Meng voor het deeg de bloem met het zout en de olie. Voeg in porties 150 milliliter water toe en meng tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg op een schoon oppervlak 10 minuten stevig door. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten onder een schone theedoek.
- Breng intussen ruim water aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.
- Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit er de gember en de rawit-pepertjes 2 minuten in. Voeg de garam masala, kurkumapoeder, chilipoeder en het zout toe en bak nog 2 minuten.
- Giet de aardappels af en stamp ze in een ruime kom met de pureestamper fijn. Roer het specerijenmengsel, de doperwten en de koriander erdoor. Laat 10 minuten afkoelen.
- Verdeel het deeg in 6 porties van gelijke grootte. Rol iedere portie op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde cirkel van 15-17 centimeter doorsnede. Halveer de cirkel met een scherp mes.
- Vul de samosa’s en vouw ze dicht.
- Verhit de olie tot 120 °C en frituur er de samosa’s in porties in ongeveer 10 minuten goudbruin in. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met muntchutney en/of tamarindechutney.
Notities
Onze podcast over Sous vide
Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.
Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.