Hamburger

De hamburger is net als zoveel ‘simpele’ gerechten makkelijk te maken, maar moeilijk om echt heel goed te krijgen. Het draait om het vlees en een goed hamburgerbroodje. In dit recept van de klassieke hamburger gebruiken we daarom echt goed rundvlees. En doen we er alles aan om een hele goede korst op het vlees te krijgen, zonder dat het te droog of te gaar wordt. 

De perfecte hamburger smaakt naar goed rundvlees en valt in je mond uit elkaar. Je wilt niet dat het vlees lijkt op een stevige bal gehakt of worst. De truc is om de structuur van het gehakt zo grof mogelijk te houden, het vlees op het laatst te zouten én het vlees te bakken als een biefstuk. Dus op hoog vuur, met een goede korst maar wel medium rare in het midden. Dan krijg je echt een heerlijke burger, zeker als je het broodje ook nog zelf maakt.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Hamburger

De hamburger draait om het vlees en bij voorkeur heeft het een losse structuur met alle vleessappen. Dus maal zelf gehakt van riblappen met genoeg vet. De verhouding moet ongeveer 80% en 20% vet zijn. Gebruik anders zo vers mogelijk grof gehakt van een goede slager. Dus sla het vlees uit de supermarkt over.
Porties: 4 burgers

Ingrediënten

 • 500 gram riblappen tot gehakt gemalen of grof rundergehakt 80/20 vlees vet verhouding
 • Cheddar kaas bij voorkeur speciaal voor hamburgers
 • zout
 • peper
 • 4 Hamburger broodjes

Garnering

Instructies

 • Zorg dat alle garnering klaar staat en gesneden is. Dus snijd de ui in ringen en bepaal zelf hoe dik ze zijn. Wij houden van bredere ringen, die veel smaak textuur geven. Snijd de tomaat in dunne ringen, besprenkel met een beetje zout. Snijd de augurk in plakjes en snijd de ijsbergsla in reepjes of scheur bladeren af ter grootte van je broodje. Zet alles klaar.
 • Snijd de hamburgerbroodjes, bijvoorkeur zelf gemaakt, en bestrijk die met een beetje zachte boter en toast in de pan. Pas op dat ze niet aanbranden. Zet apart.
 • Verdeel het gehakt in vier gelijke delen van ongeveer 125 gram per persoon. Vorm met je handen het gehakt in een burgervorm. Pas op dat je het niet teveel uitdrukt, maar het mag natuurlijk niet uit elkaar vallen. Zorg dat de doorsnede van de burger 1 cm breder is dan het broodje en druk met je duim een deukje in de bovenkant. Dat voorkomt dat de hamburger bol wordt. In de pan krimpt het vlees een beetje.
 • Verhit een gietijzeren of roestvrijstalen koekenpan totdat hij goed heet is. Zout de hamburger royaal met zout en peper. Bak in de pan met een beetje zonnebloemolie. Laat het vlees met rust en zorg dat er een hele goede korst ontstaat.
 • Zodra het vlees loslaat kan je het omdraaien om de andere kant te bakken. Leg een plak kaas op het vlees en zorg dat het snel smelt. Gebruik dus de juiste kaas. Je kan ook een gasbrander gebruiken om de kaas sneller te laten smelten.
 • Als het vlees klaar is, laat je de burger even rusten en is het tijd om de hamburger af te maken, ‘te bouwen’. Smeer het onderste broodje met een beetje mayonaise in. Niet te veel, het is alsof je een boterham met boter insmeert. Dan voeg je de sla, tomaten, burger, uien en als laatste de augurken toe. Besmeer het bovenste broodje met wat mosterd en een beetje ketchup. Leg die op de burger en direct opeten.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.