Gefermenteerde Hot Sauces

Hot Sauce maken is niet moeilijk. Eigenlijk is het alleen combineren van ingrediënten, staafmixer erop en eten maar. Voor de Hot Sauce lovers zijn Gefermenteerde Hot Sauces een leuke volgende stap. Het recept voor deze Liquid Harry is zo’n Hot Sauce met gefermenteerde pepers. Fermenteren zorgt voor een langer houdbare saus, complexere smaak door melkzuren en een iets gedempte hitte. 

Het maken van Hot Sauce is niet zonder risico, belangrijk is dat je na het snijden van de pepers je ogen niet aanraakt, bijvoorbeeld. Echter, wat nog belangrijker is, is de houdbaarheid van de Hot Sauces. Als je zelf Hot Sauce maakt is het van belang dat je netjes en schoon werkt en dat als je de geur van het product niet vertrouwt dat je het niet meer eet of gebruikt. De zuurgraad van het product is van belang als je de saus langer dan een week wil bewaren. Een zuurgraad van onder de 4,5 PH is dan de leidraad. Door gebruik te maken van meetstrips, weet je zeker dat je hieraan komt.

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Gefermenteerde Hot Sauce

Deze Liquid Harry, een gefermenteerde Hot Sauce van de hand van Jesse
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: fermenteren
Categorie: Smaakmaker

Ingrediënten

Instructies

Fermentatie van de pepers

  • Neem een hoeveelheid pepers en zet ze onder water in een 5% pekel. Deze pekel maak je door 50 gram zout op te lossen in 1 liter heet water en vervolgens te laten afkoelen. Zet de pepers in de pekel en zorg met een gewicht dat de pepers onder water blijven. Pas op dat je fles niet ontploft door het koolzuurgas dat ontstaat. Om het koolzuur te laten ontsnappen kun je de flessen elke dag even laten ‘boeren’. Of gebruik maken van speciale fermentatie flessen.
  • Na een paar dagen wordt het water troebel en ga je de koolzuurvorming zien. Fermenteer de pepers minimaal een week. Als er tussentijds een wit (maar niet harig) laagje op het water ontstaat dan kan je dat eenvoudig verwijderen zonder problemen.

Maken van de saus

  • Haal de pepers uit de pekel, spoel ze af en gebruik ze als basis in je recept. De fermentatie stopt als je zuur gaat toevoegen en gaat koelen maar je kan voor de zekerheid ook verwarmen tot net boven de 70 graden. Meng alles in de keukenmachine tot een gladde saus.

Notities

Let erop dat je schoon werkt en de met de juiste pekel verhouding gebruikt. Als je het resultaat niet vertrouwt dan kan je de saus het beste weggooien. Bijvoorbeeld als er fluffy schimmel ontstaat of als je de geur niet goed vindt.
Maak bijvoorbeeld gebruik van deze flessen.

Onze Podcast over Hot Sauces

Luister ook onze Podcast over Hot Sauces, waarin het recept voor Gefermenteerde Hot Sauces uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jonas en Jeroen over lekker eten en drinken. Luister de Podcast via Apple Podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.