Podcast 12: Stoombroodje Buikspek

Een stoombroodje buikspek, oftewel een Bao met buikspek, is een wereldberoemd stoombroodje. In Taiwan is het bekend als de Chinese hamburger, in New York als de Momofuku Pork Bun en er is zelfs een Japanse versie. We leggen uit hoe je het Momofuku broodje zelf kan maken en waar de Gua Bao vandaan komt. De Bao is een verassend veelzijdig stoombroodje dat op veel manieren te bereiden is. Ook aandacht voor vegetarisch broodbeleg, Gado Gado en een update van de Christmas cake.

Shownotes #12: Stoombroodje Buikspek, de Bao

1. Drankje: Leffe Blond 0.0%

Jeroen koos Leffe Blond 0.0% als het drankje bij de stoombroodjes buikspek. Het is het een abdijbier dat geheel zonder alcohol is gebrouwen. Ondanks dat je proeft dat het een alcoholvrij biertje is, smaakte het toch verrassend goed. Het heeft een iets zoete en fruitige moutsmaak met een licht bittertje en een aroma dat een klein beetje naar banaan ruikt. Niets mis mee.

2. Stoombroodje Buikspek, de Bao

Stoombroodjes, de Bao’s, zijn nu erg hip en vind je in veel restaurants, food trucks of in foodhallen. De Bao is een Chinees stoombroodje, ook wel bekend onder een andere naam: het lotusbroodje. Het zijn gestoomde fluffy broodjes met varkensvlees, saus en garnering. De originele versie is de Gua Bao en komt uit de Fuzhou regio in China, maar ze zijn vooral populair in Taiwan (Gua Bao) en in Japan (Kauni Manju). Je kan de broodjes zelf maken, Rutger bakt heeft een mooi recept. Maar wij kopen ze altijd in de toko of Aziatische supermarkt uit het vriesvak.

Er zijn twee beroemde versies van het stoombroodje buikspek. Het originele recept, de Gua Bao uit Taiwan en de wereldberoemde Momofuku Pork Buns. Hieronder staan beide recepten om het zelf thuis te maken. Echt doen.

Gua Bao uit Taiwan

Stoombroodje Buikspek van Momofuku

Andere variaties voor Bao’s

Naast de bovenstaande recepten zijn er nog vele andere soorten variaties voor stoombroodjes mogelijk. Zoals:

  • Soft shell crab, sriracha mayo, ingemaakte rode uien en lente ui
  • Pekingeend, hoisin saus, komkommer en lente ui
  • Gefrituurde kip, sriracha mayo met groenten
  • Koreaanse bulgogi beef, nashi peer en rauwe rode uien
  • Kabeljauw of kibbeling, tartaar saus en ingemaakte komkommer

In ons adressenoverzicht staan een aantal restaurants waar je lekker stoombroodjes kan eten.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • De Friese Palingroker vaart met zijn bootje door de Amsterdamse grachten. En je kan hem aanhouden om een pondje Ierse (duurzame!) wilde paling af te nemen.
  • Jeroen heeft weer eens gegeten bij Choux, één van onze favorieten in Amsterdam. Zeker voor de lunch.
  • In een poging om dierlijke producten verder uit zijn dieet te halen, is Jeroen aan het experimenteren met vegetarisch broodbeleg. De vega varianten van Kips bevallen prima. De range sandwichspreads van Mister Kitchen is ook het proberen waard.
  • Jonas heeft zich weer aan een #kookboekchallenge gewaagd en maakte deze keer Gado Gado gemaakt. Het recept uit het kookboek bleek niet geslaagd, maar op internet vond hij dit recept. Het gaat vooral om de manier waarop de pindasaus gemaakt wordt. Jonas gebruikt wat meer sambal en voegt ook wat korianderpoeder toe.
  • Jonas at bij Cafe Modern in Amsterdam Noord. Een klassiek restaurant waar je altijd heerlijk kan eten. Ze bakken ook hun eigen zuurdesembrood.