Podcast 5: Saté

Saté is een van de klassieke streetfoods van Nederland. Maar de gefrituurde oranje kipfilet van de snackbar is ver verwijderd van een houtskool geroosterde Saté Babi.In Indonesië vind je tientallen soorten Saté die op straat, in de warungs en in de restaurants verkocht worden. Ze maken het werkelijk van alles, van paard, slang, van geitenballen en van schildpad. In deze podcast geeft Jeroen drie recepten van een eenvoudige hack tot een complexe Saté Kambing Spesial. Daarvoor praten wij bij over onze vakanties onder het genot van een Japanse whiskey.

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

 

Shownotes podcast #5 Saté

1. Drankje: Japanse Whiskey

Jeroen had deze week een Japanse Whiskey uitgezocht voor Jonas en wel de Suntory Japanese Harmony. Natuurlijk ook te volgen op Instagram.

2. Saté

Saté is het nationale gerecht van Indonesië en er is een enorme varieteit te krijgen, echt tientallen soorten. Om een beeld te krijgen kan je eens door deze lijst heengaan. Wij hebben er drie voor je uitgewerkt, die oplopen in moeilijkheidsgraad qua smaak, qua ingredienten en techniek:

  • Saté Ajam – van kippendij. Met kort marineren en bakken in de pan is het eigenlijk een hack, maar het resultaat is wel veel beter dan de kant-en-klare satés uit de winkel
  • Saté Babi – van schouderkarbonade van varken. Een nacht gemarineerd, vet vlees en geroosterd op houtskool is dit het echte werk. Als je geen varken eet, kan je het ook van lamsschouder maken. Prachtig complex van smaak – vet, zuur, zoet, pittig en geroosterd – en het originele recept van Jeroen’s vader.
  • Saté Kambing Spesial – van geitenschouder, -nieren, -lever en -ballen. Deze saté marineer je niet, maar het schoonmaken van de ingewanden is wel een werkje. De smaak is heel kenmerkend zonder te overheersend te worden door de combi van gewoon vlees en ingewanden. Roosteren op houtskool en tijdens het roosteren bestrijken. Dit is voor de gevorderde kok en eter.

Saté barbecue

Om lekkere saté te maken kan je het beste een speciale saté barbecue kopen: zoals deze van 60 cm. Het grootste probleem met traditionele barbecues is dat de grill vaak in de verkeerde richting ligt zodat de stokjes op de grill liggen en gaan verbranden. Een echte saté BBQ heeft een horizontale grill van vaak maar 1 of 2 draden. Daardoor verbrandt de saté niet door contact met het hete metaal.

Saté Ajam

Saté Babi

Saté Kambing

3. Overige dingen die besproken zijn in de podcast