Podcast 9: Rotterdam

Rotterdam heeft zich de laatste jaren gastronomisch razendsnel ontwikkeld. Met sterke lokale producten en innovatieve restaurants is het een food bestemming van betekenis geworden. De cocktail scene en de etnische restaurants steken Amsterdam zelfs naar de kroon. Gijsbregt Brouwer van De Buik van Rotterdam vertelt ons alles over de koffiezaken, restaurants en foodie uitstapjes in deze gastronomische hotspot aan de Maas.

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

 

Shownotes podcast #9 Rotterdam

Onze allereerste gast bij Wat Schaft de Podcast is Gijsbregt Brouwer. Gijsbregt is Rotterdamkenner en mede oprichter van De Buik van Rotterdam. Meer over Gijsbregt:

1. Drankje: Martinez met Old Simon van Rutte

De Martinez is de voorloper van de Martini en deze wordt oorspronkelijke met Dutch Gin, oftewel Jenever gemaakt.  Een heerlijke retro cocktail die het midden houdt tussen een Martini en onze favoriet de Negroni.

2. Rotterdam

Gijsbregt’s eerste gastronomische herinnering in Rotterdam was bij Wing Wah. Dat is inmiddels twee jaar dicht, hoewel er geruchten blijven over een heropening.

De haven en het achterland

Rotterdam is natuurlijk een havenstad, maar het ligt ook tegen het Westland aan. Wij bespraken een aantal in het oog springende producten en bedrijven:

 • Koppert Cress is een toonaangevende leverancier van micro greens en eetbare bloemen
 • Tomasu brouwt sojasaus op traditionele Japanse wijze in de Hoeksche Waard
 • Schmidt Zeevis is een Rotterdams instituut met een enorme winkel in de Spaanse polder

Recente ontwikkelingen

De horeca in Rotterdam heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld. Gijsbregt noemt een aantal zaken:

 • Loos was een van de eerste grand-café’s van Rotterdam
 • Bistronomie avant la lettre: Lux
 • Parkheuvel was in 2002 het eerste Nederlandse restaurant met drie Michelin sterren. Sinds 2009 zijn dat er nog twee, maar het behoort nog steeds tot de Nederlandse top in het klassieke segment.
 • Herman Den Blijker is een boegbeeld van de Rotterdamse horeca. De Engel en Rosso werden genoemd maar die zijn inmiddels beide gesloten.

De eerst golf van nieuwe Rotterdamse restaurants begon met o.a.:

Daarnaast is Rotterdam de meest multiculturele stad van Nederland en heeft dus ook veel interessant restaurants in dat genre:

Een weekend in Rotterdam

Gijsbregt geeft zijn tips voor een weekendje Rotterdam. Wij linken waar mogelijk naar De Buik zodat je meteen meer kan lezen.

Slapen in een boutique hotel

Ontbijt

Lunch

Cocktails

Restaurants

Leuk om te kijken

3. Christmas Cake update

De Christmas Cake is inmiddels gebakken en steeds meer mensen doen mee. We hebben inmiddels de eerste FAQ gedaan en die staat hier.

Het volledige recept inclusief de FAQ update kan je hier vinden.

4. Overige zaken die besproken zijn

 • Jeroen at voor het eerst memorabel in Rotterdam bij Hotel New York. Echt interessant werd het bij De Matroos en Het Meisje
 • Jeroen heeft heerlijk Peruaans gegeten bij Nazka in Amsterdam
 • Laura de Grave ‘Nederland Kookboek
 • #Kookboekchallenge: Pretzels. Jonas heeft ze gemaakt en zijn hoofd gebroken over Loogwater, Lye en de vele recepten. Het recept wat hij gekookt heeft staat hieronder.
 • Popcorn hack. Iedereen die zelf popcorn maakt kent het wel: verbrande popcorn en veel harde maïskorrels. Met deze hack mislukt het nooit meer, zie het recept hieronder.
 • Jonas heeft gegeten bij Lazuur in Amsterdam, naar aanleiding van een tip van de Buik van Amsterdam.
 • Gijsbregt was bij Blueness van Sergio Herman in Cadzand
 • Daarnaast heeft hij gegeten bij het geheimzinnige Kit 384. Daar kan je reserveren door een DM te sturen via de Instagram account van Kit 384 of een WhatsApp in het Engels naar Mrs Miyagi op +31 6 33894897