Pretzels

Wie kent ze niet, die heerlijke Duitse kruising tussen een snack en een broodje: de Pretzel. Ook thuis zijn deze broodje prima te maken. Met loogwater wordt hij nog lekkerder.

Recept: Pretzels

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Pretzels

Zo maak je de Duitse popluaire snack thuis.
Totale tijd1 uur 30 minuten
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Brood
Porties: 12 pretzels

Ingrediënten

 • 12 g bruine suiker
 • 30 g Reuzel of boter
 • 10 g gedroogde gist
 • 780 g bloem Of 6 cups
 • 30 g zout
 • 480 milliliter water Of gebruik 400 milliliter water en 80 milliliter melk
 • Loogwater Lye in het engels, Natron lauge in het Duits. Te koop bij de Toko en zie de opmerkingen.

Instructies

 • In een kom voeg je suiker, reuzel of boter, gist, water (en eventueel melk) en de helft van de meel toe. Roer even door en voeg daarna de rest van het meel toe.
 • Leg de deegbal op een werkblad (of ze de deegmixer aan) en kneed het 8 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Verdeel het in 12 stukjes, dek af met plastic(folie) en laat het 5 minuten rusten.
 • Maak van elk stuk je eerst een langwerpig lapje en rol op tot een kleine sigaar. Laat een stukje dik in het midden en plaats je handen ernaast. Maak een rollende beweging en verplaats je handen naar de buitenkant. Uiteindelijk ontstaat er een langwerpige sliert met een dikker stuk in het midden en dunnen uiteinden.
 • Pak beide uiteinden vast en draai de deegsliert 2 keer om zijn as. Leg het geheel op het werkblad en vouw de uiteinden naar binnen zodat er een krakelingvorm ontstaat. (Bekijk een paar Youtube video's als het niet lukt).
 • Laat de pretzels 30 minuten rusten op kamertemperatuur. Dek de pretzels niet af, daardoor krijgen ze een wat dikkere korst. Na een half uur gaan de pretzels (onafgedekt) minimaal een uur in de ijskast. Maar dat kan ook de hele nacht.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht). Doe latex handschoenen aan voordat je met loogwater gaat werken en wees voorzichtig. Het kan branden aan je handen. Neem een grote kom en vul die met water en loogwater. Zorg ervoor dat het aandeel loog maximaal 4% van het water is. Hier moet je even goed op de fles loogwater kijken wat de verhoudingen zijn. Bij ons is die 2 delen water en 1 deel loog. Dan gebruik je 920 gram water en 120 gram loogwater. Dip elke pretzel voorzichtig in de water en loogwater oplossing. En leg op een bakplaat met bakpapier.
 • Maak met een scherp mes een snee in het dikke gedeelte van de pretzel en sprenkel er wat zeezout overheen. Bak ze 15 minuten in de oven. Warm zijn ze het lekkerst.

Notities

Lye, Loogwater of Natron lauge

Voor veel mensen zal de laatste stap, het dippen in loogwater, een ingewikkelde stap zijn. Je kan het overslaan, maar dan krijg je niet van die diepbruine en lekkere pretzels. Door het dippen in loogwater ontstaat er een Maillardreactie. Daar krijgt de pretzel zijn kleur en smaak van. Loogwater kan je bij de grotere toko’s of Aziatische supermarkten kopen. Maar online kan dat ook prima. De stof kan flink agressief en pijlijk voor je huid zijn. Dus wees heel voorzichtig en gebruik latex handschoenen.
Dit recept is gebaseerd op een recept uit de New York Times.

Onze podcast over Rotterdam

Luister ook onze podcast waarin dit recept uitgebreid wordt besproken. Elke twee weken praten Jeroen en Jonas uitgebreid over lekker eten en drinken. Luister de podcast via Apple podcast, Spotify of via deze player.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.