Podcast 10: Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala is een iconisch gerecht uit de Indiase keuken. Gemarineerde geroosterde kip in een kruidige tomatensaus. Maar is het eigenlijk wel authentiek? En kan je het zelf maken? Ook aandacht voor Butter Chicken en Tarka Dahl. Wat Schaft de Podcast zet de eerste wankele schreden op het glibberige pad van de Indiase keuken.

→ Ga direct naar de shownotes

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

Shownotes #10: Kip Tikka Masala

Wat in Nederland het ChinInd restaurant is, is in Engeland het Indiase restaurant of het Curry House. Jonas ging op onderzoek en van een potje Tikka Masala saus, gaan we via Heston Blumenthal’s boodschappenlijst met 28 specerijen, naar een smakelijk en behapbaar gerecht.

1. Drankje: Yaya Kombucha


Kombucha is groene of zwarte thee met suiker of honing, die gefermenteerd is door een combinatie van bacteriën en gist. Wij hadden Yaya Kombucha’s Yuzu limited edition.

2. Tikka Masala

Kip Tikka Masala blijkt helemaal geen Indiaas gerecht te zijn. Het is waarschijnlijk bedacht in Engeland, maar het lijkt erg op 2 andere klassieke Indiase gerecht: Kip Tikka (Kip Tandoori) en Butter Chicken. In Kip Tikka wordt het vlees op eenzelfde manier gemarineerd in yoghurt met specerijen en daarna gebakken in een hele hete Tandoori oven. Maar Butter Chicken lijkt ook erg op Kip Tikki Masala. Hier wordt het vlees ook gemarineerd in yoghurt en lijkt de saus op elkaar. Het voornaamste verschil is dat de kip in de pan gebakken wordt en niet in een hete oven. En dat is toch het lekkerst.

Kip Tikka Masala

Tarka Dhal

Kookboeken van Anjum Anand

Anjum Anand heeft voor de BBC veel kookprogramma’s gemaakt. Zij heeft de wat complexe Indiase recepten wat versimpeld waardoor ze sneller te maken zijn, iets minder vet bevatten maar nog steeds heerlijk zijn. Op haar eigen website zijn al haar kookboeken te vinden. Wij koken veel uit het I Love Curry Kookboek.

3.Christmas Cake update

De Christmas Cake wordt nu gevoerd. De FAQ wordt doorlopend uitgebreid en hij staat hier.

Het volledige recept inclusief de FAQ update kan je hier vinden.

4. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen’s eerste foodpost was van 22 april 2009.
  • Peter van Berckel inspireerde ons tot het maken van eikeltjesbrood. Jeroen maakte het door 25% van het meel in onderstaand zuurdesem recept te vervangen door eikelbloem. Jeroen heeft het meel besteld bij High Organic.
  • Wij waren bij Proeven Tussen De Stellingen van Wijnkoperij Okhuysen. Dit evenement vind twee keer per jaar plaats. Op de agenda op de Okhuysen site kan je zien wanneer.
  • Tenslotte heeft Jeroen Cubanos gemaakt geïnspireerd op de film Chef. Hij gebruikte hiervoor het recept van Babish. Jeroen gebruikte een restje pulled pork in plaats van een hier specifiek carnitas voor te maken zoals Babish doet.
  • Tijdens de herfstvakantie is Jonas naar Düsseldorf gegaan voor een stedentrip. In Düsseldorf woont de grootste gemeenschap van Japanners in Europa. Er is daar zelfs een hele Japanse wijk, Little Tokyo, waar je overheerlijk Japans kan eten.
  • Paddestoelen drogen heeft Jonas deze herfst veel gedaan na wandelingen in het bos. Drogen van paddestoelen is niet moeilijk. Je snijdt de paddestoelen in plakjes en legt die op een rooster of ovenrek. Zet de oven op 60 graden hete lucht. Doe de gesneden paddestoelen in de oven en zet de ovendeur op een kier. Na 2 tot 3 uur zijn de paddestoelen droog en kan je ze lang bewaren in weckpotten.
  • Ivan Orkin is met een nieuw kookboek gekomen: The Gaijing Cookbook. Een kookboek met Japanse gerechten die je makkelijk thuis kan maken. Een zeer toegankelijk kookboek met veel Japanse klassiekers zoals Okinomiyaki, hieronder staat het recept.