Soulfood, oftewel: eten voor je zieltje, dat is waar Eten met Nick om draait. Het eerste kookboek van Hagenees Nick Toet draagt dezelfde naam als zijn YouTubekanaal en is gericht op de jongere, minder ervaren kok. Een kok die lekker wil eten, zonder teveel gedoe. De 65 recepten die Toet in zijn kookboek deelt, variëren van ‘kinderlijk simpel’ tot ‘best complex’ en raken alle uithoeken van de wereld. De meeste recepten zijn bekende gerechten waar Toet in zijn eigen taal een smaakvolle draai aan geeft.
Geschreven en proefgekookt door Maarten Trap
Eten met Nick is een uitgave van Carrera Culinair en telt 192 pagina’s. De recepten zijn ‘chronologisch’ gesorteerd, waarbij Toet eerst familierecepten deelt die hem doen denken aan ‘vroegah’. Verderop in het boek komen zijn tijd op de koksschool en zijn studententijd aan bod, waarna wordt afgesloten met een serie recepten die hij voor zijn YouTubekanaal heeft ontwikkeld. Daarnaast worden er wat basics toegelicht zoals de te gebruiken pannen, veel voorkomende ingrediënten en kooktermen. Het boek is geschreven in de humoristische stijl van Toet, wat met name zal aanslaan bij de jongere kok. Het geheel vormt een compleet kookboek dat je op het oog vooral cadeau zou geven aan je kinderen, neefjes of nichtjes zodra ze voor het eerst op kamers gaan.
Het boek van een opkomende YouTuber
Toet is onder jongeren vooral bekend als cameraman en presentator van Dumpert, een onderdeel van Geenstijl waar vooral filmpjes worden gedeeld. In de kortlopende rubriek ‘Dumperteten’ maakte Toet zijn debuut als TV-kok, waarin hij zijn skills van de koksschool tentoonstelde samen met een (semi)bekende Nederlander. Hierna begon hij zijn eigen YouTubekanaal, ‘Eten met Nick’, waarin hij vanuit zijn eigen keuken demonstreert hoe je je zieltje gelukkig kan maken met al het lekkers dat hij je laat zien.
Als dertiger spreekt Toet vooral een doelgroep aan die jonger is dan hijzelf. De gerechten zijn daar ook wel op geënt. Zo is er een heel hoofdstuk over de studententijd van Toet, waar recepten voor frikandelbroodjes, superturboshoarma en ‘gepimpte’ instantnoodles te vinden zijn. Het gemak waarmee Toet op zijn YouTubekanaal gerechten maakt, is volledig terug te zien in zijn kookboek en maakt dat je snel geneigd bent een recept uit te proberen. Dat proberen is door de toegankelijke recepten ook laagdrempelig te doen. Er worden weinig exotische ingrediënten gebruikt, en de enkele keer dat dit wel het geval is weet Toet je ook van het belang te overtuigen.
Presentatie en aantrekkelijkheid
Wie Eten met Nick openslaat krijgt al snel het gevoel dat koken niet moeilijk hoeft te zijn. De recepten zijn bondig beschreven en voorzien van een duidelijke foto van het eindresultaat, die echt uitnodigt om het gerecht te gaan maken. Opvallend is het taalgebruik van Toet: Haags, bondig, nonchalant en soms wat grof. Zo moet je regelmatig ‘zooi’ in de pan ‘flikkeren’ en ingrediënten helemaal naar ‘de tering draaien’, zodat je uiteindelijk lekker kan ‘vreten’. Als je Toets video’s op YouTube hebt gezien hoor je zijn stem ook bijna in je hoofd zodra het boek leest.
Bekende recepten met eigen twist
De meeste recepten uit ‘Eten met Nick’ zijn bekende gerechten, waarbij klassiekers worden afgewisseld door een enkel familierecept of eigen verzinsel. De ingrediëntenlijst en bereidingswijze van de recepten kloppen, en bij een enkel recept zijn foto’s toegevoegd om verduidelijking te bieden.
Een leuk element is dat Toet veel ‘dragers’ van zijn gerechten, vooral brood, zelf maakt. Zelfgemaakte ‘pizza-dingen’ worden gemaakt op een zelfgemaakt brood. Het broodje ‘beschuitstuitah’ (gehaktbal), komt op een zelfgemaakt bolletje en de butter chicken wordt geserveerd met een zelfgemaakte naan. Toet biedt je hiermee de keuze om all-the-way te gaan of gewoon simpel een broodje bij de supermarkt te kopen.
Geteste recepten
Omdat het boek van Toet vrij veel verschillende gerechten uit verschillende hoeken bevat, hebben we hem gevraagd welke gerechten nu écht zijn favorieten en ‘signatuurgerechten’ zijn. Die hebben we proefgekookt. Ook dat is het voordeel van een kok die zich vooral via sociale media profileert: Je kan hem gewoon een berichtje sturen en krijgt ook echt antwoord.
Van alle geteste recepten was het resultaat erg goed. De receptuur is goed te volgen en het eindproduct was in de meeste gevallen zelfs iets boven verwachting. Met stip op één: De ketjapkibbeling. Vooraf klonk de combinatie wat vreemd, maar na het maken van dit gerecht betwijfel ik of ik nog wel terug kan naar een ‘gewone’ portie van de markt. De kibbeling wordt vers gebakken in bierbeslag en vervolgens overgoten met een ketjapsaus. Een oer-Hollandse snack met een oosterse twist die verrassend lekker was en iedereen zou moeten proberen.
Hoewel het wellicht wat simpel was, raadde Toet ook aan om zelf Raspatat te maken. Dit omdat er volgens hem nergens een recept van deze soort friet beschreven was, waardoor hij het recept dus maar zelf uitgevogeld heeft. Vroeger stond Raspatat bij mij regelmatig op het menu na een avond stappen, dus dat moest geprobeerd worden. Resultaat: een prima frietje dat het origineel absoluut benadert. Deze patat maak je eenvoudig met ingrediënten die je eigenlijk altijd wel in huis hebt: aardappelpureepoeder, melk, maïzena en een ei.
Ook de rendang uit Eten met Nick was een succes en komt absoluut vaker op het menu. De versie van Toet is qua hoeveelheid ingrediënten en bereidingstijd simpeler dan de versies die ik eerder heb geprobeerd, maar komt qua smaak dichtbij de beste variant die ik ooit heb mogen eten.
Naast de aangeraden gerechten zijn ook de butter chicken en bijbehorende naan getest. Hoewel het recept van de naan in principe klopte, kwam het YouTubekanaal van Toet toch nog van pas. Er wordt namelijk beschreven dat je 250g + “wat extra” bloem nodig hebt, afhankelijk van de plakkerigheid van je deeg. Uiteindelijk is er best meer dan “wat extra” bloem toegevoegd om een mooi deegje te krijgen, waardoor je kan gaan twijfelen aan het recept. Op YouTube zie je dat Toet zelf ook behoorlijk extra bloem toevoegt, waarna je meteen gerustgesteld bent. Het is soms dus best waardevol om ook de bereiding van Toet op YouTube te bekijken vóór je zelf aan de slag gaat.
Conclusie
Eten met Nick is een kookboek met veel verschillende recepten, vooral gericht op de jongere kok. De simpel beschreven gerechten wekken niet al te hoge verwachtingen van het eindresultaat, maar dit is vaak volledig ten onrechte. Toet weet ondanks zijn platte, nonchalante schrijfstijl geweldige smaken op tafel te krijgen die ook door een ouder publiek prima geapprecieerd zouden worden. Het bijbehorende YouTubekanaal is een leuke manier om Toet ook zelf aan het werk te zien en geeft veel vertrouwen om daarna in de eigen keuken aan de slag te gaan. Omdat de meeste gerechten uit het boek ook inclusief recept voor YouTube zijn verfilmd, rest eigenlijk alleen de vraag waarom je het boek nog zou kopen
Nick Toet, Eten met Nick, eerste druk november 2021, 192 pagina’s hardcover, ISBN 9789048861774, Carrera
[su_button url=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1208672&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Feten-met-nick%2F9300000051708312%2F&name=Eten%20met%20Nick%2C%20Nick%20Toet” size=”6″]Koop Eten met Nick[/su_button]