Ingelegde mosselen met jalapeño, komkommer, koriander, munt

Deze zelfgemaakte ingelegde mosselen met een pittige twist van jalapeño, de frisheid van komkommer, en de kruidigheid van koriander en munt. De mosselen worden eerst gestoomd en vervolgens in een marinade van azijn en specerijen ondergedompeld, waardoor de smaak goed in de mosselen kan trekken.

Zelf mosselen in zuur inleggen

Recept afdrukken Pin recept
No ratings yet

Ingelegde mosselen met jalapeño, komkommer, koriander, munt

Keukengereedschap

 • gesteriliseerd afsluitbaar blikje, bakje of weckpot
 • grote stoommand

Ingrediënten

Voor de achiote-olie

 • 5 g achiotepasta (of gebruik een andere niet-pittige peperpasta)
 • 25 ml olijfolie

Voor de jalapeño-azijnmarinade

En verder

Instructies

 • Doe de achiotepasta met de olijfolie in een kleine steelpan en verwarm. Roer tot een gladde olie. Haal de pan van het vuur.
 • Maak de jalapeño-azijnmarinade door alle ingrediënten ervoor in een kom met elkaar te mengen.

Mosselen stomen

 • Vul een grote pan of wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog twee keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi schelpen met barsten ook weg.
 • Bren in een pan waar de stoommand op past een laagje water aan de kook. Plaats een schaal of diep bord in de stoommand, met daarin de mosselen, om tegelijkertijd het mosselkookvocht op te vangen tijdens het stomen. Plaats het deksel op de stoommand.
 • Stoom de mosselen 1 minuut, tot alle schelpen open zijn. Haal ze uit de schelp en laat ze iets afkoelen in het kookvocht van het stomen.

Mosselen inleggen

 • Schep de mosselen in het blikje of bakje, samen met de uienringen. Giet de jalapeño-azijn- marinade en 20 gram achiote-olie bij, zorg dat alle mosselen onderstaan.
 • Dek het blikje of bakje af en laat de mosselen 24 uur marineren in de koelkast. Werk net voor serveren af met de komkommerschijfjes, korianderblaadjes, munttopjes en gepekelde jalapeño.

Hommage

De geuren en smaken uit zijn jeugd in visrestaurant Oud Sluis draagt Sergio Herman tot op de dag van vandaag met zich mee, en de mossel is daarbij het diepst verankerd in zijn herinnering. Alleen al die krachtige jus, met genoeg power om de allerbeste sauzen te creëren, was reden genoeg om dit boek te maken. Maar lang niet de enige: gemarineerde, gekookte, gestoomde en gebakken mosselen brengen allemaal een eigen smaaksensatie mee die je zonder meer zal verrassen. Zeelands mooiste product, het magische zwarte goud, verdient dan ook een plekje op alle tafels thuis.

In het kookboek Hommage vind je vijftig toegankelijke mosselrecepten. Door verschillende basistechnieken toe te passen, leer je veel meer dan de klassieke gekookte mosselen met frites op tafel te zetten, hoe lekker die ook zijn. De recepten neigen naar alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio. Met prachtige fotografie en persoonlijke en cultureelhistorische achtergrondverhalen.

Voor bijzondere ingrediënten werken we samen met Pimentón, dé webshop voor foodies en hobbykoks in de Benelux. Onze recepten linken direct naar hun site.