Podcast 6: Zuurdesem brood

Once you go zuurdesem, you never go back is het spreekwoord. En wij zijn helemaal om. Want ondanks traumatische jeugdervaringen  in de jaren ’70 blijkt zuurdesem het lekkerste brood te geven. De wat grovere elastische structuur, de super knapperige korst en de romige smaak met een zweem van zuur is onovertroffen. Zelf maken blijkt heel goed te doen en inmiddels zijn zowel Jonas als Jeroen besmet met het zuurdesem zelfbak virus.

→ Ga direct naar de shownotes

Abonneer je op onze podcast

Wat Schaft de Podcast is te beluisteren op verschillende podcast kanalen. Abonneer je op de podcast en mis geen toekomstige afleveringen. Wij proberen om de twee weken een nieuwe aflevering te publiceren.

 

Shownotes podcast #6 Zuurdesem brood

1. Drankje: Westvleteren 12

Westvleteren 12 is de moeilijkst te verkrijgen trappist ter wereld. De reden? Een kleine gelijkblijvende productie en jaren achtereen ‘best beer in the world’ wordt genoemd door RateBeer.com.

Als je geduld hebt en 2x 24 flesjes wil bemachtigen kan je je hier aanmelden. Hou er wel rekening mee dat je eerst klaar moet zitten om te bestellen op een vast tijdstip en vervolgens de flesjes persoonlijk moet ophalen met een van tevoren aangemelde auto. De brouwerij ligt vlakbij Duinkerken.

Als je niet zoveel geduld hebt, dan kan je ook gewoon bij Beerwulf bestellen, de speciaal bieren site van Heineken. Briljante move overigens van die jongens van Heineken.

2. Zuurdesem

Zuurdesem bakken is op zich niet moeilijk, maar het is wel een proces met een aantal stappen die je vrij nauwkeurig moet volgen. Het is meer een kwestie van goed plannen, dan dat het technisch moeilijk is. Begin met het op de letter volgen van het recept en als je dat onder de knie hebt – meestal na een keer of 5 bakken – kan je gaan variëren met ander meelsoorten of toevoegingen. Bakken gaat overigens ook prima in een keramische BBQ.

Het is niet moeilijk om zelf een zuurdesem starter te maken. Het kost een week waarin je elke dag rond hetzelfde tijdstip de starter gaat voeren.

3. Overige zaken die besproken zijn