Podcast 77: Erwtensoep

Erwtensoep zelf maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder dan uit blik. Jonas en Jeroen proefden beide naast en elkaar en een grote verschil tussen twee gerechten is er nog nooit geweest. Maar hoe maak je nu de beste Erwtensoep? Waar moet je op letten? En welke internationale versies zijn er naast de oer Hollandse variant?

Sponsors

Erwtensoep: Herfstig, niet te dik, wel heel lekker

Zelf maken loont heel vaak, maar als je zelfgemaakte erwtensoep en erwtensoep uit blik naast elkaar proeft, dan blijkt het verschil Gi-Gan-Tisch te zijn. Jonas heeft deze podcast onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis van erwtensoep. Wat hoort er echt in en waarom noemt de een het erwtensoep en de ander snert? De versie van Jonas is in ieder geval een diepe soep met voldoende frisheid en structuur. Wil je een fancy erwtensoep serveren? Leg een hoopje vlees in het midden van een bord en schenk de soep om het vlees heen. Plaats nog een paar stukjes rookworst op het geheel en je hebt een heerlijke, herfstige maaltijd.

Ook zelf nog even onderzoek doen? Deze twee video’s helpen je daarbij.

Recepten bij deze Podcast:

Drankje: Dè Manhattan

When in New York: Eat the best food en drink the best cocktails. Dat is wat Jeroen moet hebben gedacht tijdens zijn tripje New York. In het Supplement natuurlijk alles over deze trip en al zijn favorieten.

Op deze trip heeft hij een fantastisch boek gekocht over de New Yorkse Cocktails. Uit dit boek heeft hij een heerlijk Manhattan variatie gemaakt. In plaats van Rode Vermouth heeft hij een Droge variant gebruikt. En dat resulteert in een heerlijke cocktail. MET amarena kers van de lidl, want die is veel lekker dan zo’n cocktail kersje.

Wissewasjes

  • Een tijdje geleden is Jeroen bij de boekpresentatie van Sergio Herman geweest voor zijn boek Hommage, een mooi boek met een hommage aan zijn favorieten, zoals de mossel.
  • Wil je een drama project zelf proberen? Begin dan aan een mini Japanse tafel grill (Konro) met Binchotan. Je kunt het ook niet doen, dat bespaart een hoop frustratie en gaskosten.
  • Fulu Mandarijn (Google maps), een Szechuan restaurant op het Rokin in Amsterdam notabene. Heel erg lekker, geen Tourist trap. Droge kip met chili’s, Kreeft en vergeet de cocktails niet.
  • Het is het seizoen weer: Paddestoelen plukken. Het mooie is dat dit jaar de natuur veel moois in petto heeft. Vader van Jonas heeft bijvoorbeeld Boeuf Bourguignon met een kilo eekhoorntjesbrood gemaakt. Decadent, maar onmeunig lekker.
  • De tijd van fijne series kijken is ook gekomen. Jonas heeft zich verloren in Julia op HBO en The Bear op Disney+.
  • Wil je lekker eten in Amsterdam? Ga dan naar Coulisse (Google maps). Verfijnd, verrassend, helemaal top.

Het Supplement: Alle New York insider tips

Voor al onze brigadeleden hebben wij weer een fantastisch Supplement op onze podcast. Dit keer praat Jeroen je bij over zijn ervaring in New Ook. Hij heeft zijn kinderen meegenomen in het walhalla dat New York heet. Lekker eten, de klassieke smaken, de standaard gerechten en natuurlijk Southern Soul Food. Is je eetlust gewekt? Goed zo! Luister hem nu via jouw petjeaf pagina. Nog geen Brigadelid? Ga dan naar petjeaf.com/watschaftdepodcast en meld je aan.