Podcast: Cocktailspecial Pornstar Martini, infuseren en siropen

Deel 1 van onze cocktailspecial. Je kan al vis fileren. Jouw soufflés zakken nooit in. En je weet hoe je precies de perfecte garing bereikt in ieder gerecht. Samengevat: jij hebt in de keuken je technieken onder de knie. Maar wat chefs achter hun fornuis kunnen, kunnen bartenders achter de bar. Infuseren, fat-washen, clarifiëren, balanceren.

Met culinaire technieken geven gedreven bartenders hun drankjes diepe lagen en nieuwe texturen. En jij straks ook met deze culinaire technieken om thuis te proberen. Vier van Nederlands beste bartenders ontwikkelden zomerse cocktails waarmee je je nieuwe skills direct kunt oefenen.

Woodford Reserve Bourbon

Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey wordt op traditionele wijze gemaakt op de Woodford Reserve Distillery in Kentucky. Al in 1812, werd op deze ‘National Historic Landmark’, voor het eerst bourbon geproduceerd. Dat maakt deze distilleerderij één van de oudste van Amerika. Woodford Reserve combineert de erfenis van een traditionele distilleertechniek met moderne wetenschap, wat resulteert in een perfect uitgebalanceerde bourbon. Ontdek meer dan tweehonderd waarneembare smaaktonen, van hartige granen en hout, tot zoete aroma’s, kruiden en fruit- en bloemige tonen. Lees meer over Woodford Reserve via www.woodfordreserve.com.

Over Fords Gin

Fords Gin is een samenwerking tussen gin expert en wereldberoemd bartender Simon Ford en 10e generatie master distiller Charles Maxwell, distilleerder in Londen bij de beroemde ‘Thames Distillers’. Fords Gin is een moderne variant op de klassieke London Dry Gin, de traditionele basis van jeneverbes en korianderzaad in combinatie met kruidige, bloemige en citrustonen maakt dit dé basis voor iedere (klassieke) gincocktail. Lees meer over Fords Gin op www.fordsgin.com

Voor alle recepten lieten de bartenders zich inspireren door hun trip naar de opkomende cocktailhoofdstad van Europa, Athene.

Infuseren

Alcohol kan ongelooflijk goed smaken uit andere ingrediënten onttrekken en overnemen – iets waar monniken in de Middeleeuwen al gretig gebruik van maakten in het ‘Water of Life’ dat ze voor hun gezondheid mengden. Infuseren is in de basis simpel. Kies je spirit, kies waarmee je die wil infuseren en voeg die twee bij elkaar in een gesealde zak of pot. Warmte en druk kunnen het proces versnellen en de smaak versterken. Maar vaak heb je niet meer nodig dan wat geduld en hoef je de infusie alleen af en toe te keren of te schudden. Hoe lang de infusie moet staan hangt af van je ingrediënten. Voor zachte kruiden, vanille en citrus is een dag meestal wel genoeg. Harde, droge specerijen hebben eerder een week of twee nodig. Proef je infusie af en toe tussendoor om te checken hoe de smaak zich ontwikkelt. 

Nick Vrielink van Fitz’s Bar steekt de old fashioned in een zomers pak door Crème de Pêche van zijn Summer Fashion te infuseren met wat kruidige basilicum en die daarna te combineren met Woodford Reserve Bourbon.

Zelfgemaakte siropen

Siropen zijn de basis voor veel cocktails. Niet alleen omdat ze de verschillende smaken in balans brengen, maar ze geven drankjes ook body. De bekendste siroop is een eenvoudige suikersiroop of simple syrup – it’s in the name. Je maakt hem door simpelweg suiker en water in 1:1-verhouding te mengen tot alles opgelost is. Een rich simple syrup bestaat uit 2:1 suiker en water. Maar je kunt oneindig veel smaken creëren door bijvoorbeeld kruiden of specerijen te verwerken in de siroop. 

Alessandro Rancan van cocktailbar Rosalia’s koos net een andere route met deze eenvoudige honingsiroop (of honingwater) voor in zijn Griekse hommage met Fords Gin, de Orange Hills.

Win De Cocktailbijbel

Als je de Cocktailbijbel wilt winnen dan doe je het volgende:

  • Maak zelf een cocktail
  • Zet de foto op Instagram en tag ons (@watschaftdepodcast) in het bericht
  • De mooiste foto krijgt De Cocktailbijbel van ons