Podcast 39: Pasta Bolognese

Alles wat de Italianen maken is aan discussie onderhevig. Want wat is nu de perfecte Carbonara, wel met room of niet met room? In de lijn van deze vraag ligt de vraag waar Jonas en Jeroen zich over hebben gebogen in deze podcast: Wat is nu de lekkerste en beste Pasta Bolognese? Is de Bolognese die wij kennen nog wel de Pasta Bolognese zoals de Italianen het bedoeld hebben?

In deze aflevering van Wat Schaft de Podcast staat opnieuw een klassieker centraal. Ditmaal een klassieker uit de Italiaanse keuken. Wat is de beste Pasta Bolognese, hoe maak je deze en loont het om de saus lekker lang op het fornuis te laten staan? Dat en meer in deze aflevering van Wat Schaft de Podcast.

Shownotes #39: Bolognese saus

1. Drankje: Zelfgemaakte Kombucha

Het proces van Kombucha maken. Al veel over gezegd in het afgelopen jaar in deze podcast. Jonas heeft een compleet nieuw recept. De ingrediënten: niet te sterke zwarte thee en minder suiker. Daardoor duurt het maken van de Kombucha langer, maar wordt de smaak ook minder ‘funky’.

2. Pasta Bolognese

Iedereen kent deze pasta. Rode pasta saus met gehakt en groente, maar is dit ook de juiste manier? Jonas en Jeroen zochten het uit en kookten allebei een eigen recept. Jonas nam de traditionele versie voor zijn rekening terwijl Jeroen een meer moderne variant heeft gekookt. De officiële basis van deze saus: geen spaghetti en bijna geen tomaat, kaas, kruiden en knoflook. In de traditionele versie wordt er gebruik gemaakt van zelfgemaakt gehakt, pancetta, tomatenpuree en een mengsel van wijn en bouillon. Na twee uur op het fornuis wordt de melk toegevoegd en wordt de saus geserveerd met Tagliatelle. Jeroen heeft een recept gemaakt met een minder lastige bereiding. Deze versie bevat gehakt (waarvan de helft rund en de helft varken of kalf). Er wordt spek gebruikt, maar ook boter en olijfolie. De smaak wordt verder versterkt door laurier en nootmuskaat en in dit recept worden wel tomatenblokjes gebruikt.

3. Overige zaken die besproken zijn

  • Jeroen heeft Mas de Mingal nieuwe oogst olijfolie binnengekregen. Wil je hier meer over weten? Kijk dan vooral op onze Ook Leuk pagina.
  • Uiensoep is ook een lekker comfort food recept. Ook al duurt het lang om te maken.
  • Jonas heeft een echte Italiaanse truffel mogen ontvangen. Gekregen van Adje Middelbeek die een B&B heeft in Umbrië, Italië: Podere del Buongustaio. Daar heeft hij truffel eieren mee gemaakt, een omelet en natuurlijk het laatste restje gebruikt voor op de risotto. Lijkt jou het nu ook leuk om zo’n truffel voor een leuke prijs te bemachtigen? Laat het ons weten!
  • De vrouw van Jonas is twee dagen aan het bakken geweest om de Echte Maison Kelder taart na te maken. Hij is nog niet helemaal perfect. Heb jij tips of een recept om deze heerlijke taart na te maken? Laat het vooral weten.

4. Vegetarisch Repertoire

Deze week in het vegetarisch repertoire een Aziatisch recept: Katsu Kare, maar dan met bloemkool. Gefrituurde bloemkool in plaats van vlees. Als je het aan de zoon van Jonas vraagt vindt hij het gerecht met vlees lekkerder, maar goed als hij dan toch geen vlees mag eten, dan is dit gerecht een goede vervanger.