Vlam in de plant van Lisette Kreischer

Veel mensen proberen te minderen met het eten van dierlijke producten, vaak vanuit duurzaamheidsperspectief maar bijvoorbeeld ook voor het dierenwelzijn. Dat brengt vaak uitdagingen met zich mee bij specifieke recepten of gelegenheden. Zo is een avondje vega(n) barbecueën nog niet zo vanzelfsprekend voor velen.

Met het boek Vlam in de plant laten Lisette Kreischer en Maartje Borst zien dat vegan barbecueën juist heerlijk kan zijn. De schrijfsters zijn gezamenlijk al 38 jaar vegan en hebben veel ervaring met vegan koken en kookboeken schrijven. Ze vonden het de hoogste tijd om vegan barbecueën in de spotlight te zetten en schrijven een vlammend voorwoord over groenten op de grill en vooral hoe lekker dat kan zijn. De jarenlange ervaring en kennis van de schrijfsters lees je terug in de recepten die vaak ogenschijnlijk gemakkelijk zijn, maar met interessante technieken en goede smaakmakers tot een heerlijk en vaak verrassend eindresultaat leiden.

Geschreven en proefgekookt door Marleen Janssen

Planten op de barbecue

Het boek Vlam in de plant is een prachtige vega(n) barbecue kookboek, dat begin dit jaar werd uitgebracht bij Kosmos Uitgevers. Het kookboek laat zien hoe veelzijdig je kan barbecueën met groenten.

Het boek richt zich vooral op recepten en niet op kooktechnieken. In het begin worden kort begrippen als direct en indirect grillen uitgelegd, maar er wordt vanuit gegaan dat je enige ervaring met barbecueën hebt voordat je aan dit boek begint.

Hoewel de ondertitel ‘De lekkerste vega(n) recepten voor op de bbq’ suggereert dat het boek ook vegetarische recepten bevat, is het boek volledig vegan. Met 143 bladzijden bevat het boek genoeg inspiratie om mensen te inspireren die meer of volledig vega(n) willen barbecueën. Van kortere recepten tot zelf seitan maken, er is voor ieder wat smaakvols en verrassends te vinden voor op de grill.

Jarenlange vegan ervaring

De schrijfsters Maartje Borst en Lisette Kreischer zijn ondertussen geen onbekenden in de vegan wereld. Borst maakte al meerdere kook- en bakboeken en runde 8 jaar lang haar eigen vegan bakkerij Koffie ende Koeck. Ze werkte al eerder samen met Lisette Kreischer aan diverse kookboeken, maar ze werkten ook samen aan bijvoorbeeld producten zoals de Dutch Weed Burger en Floral Nectar (een vegan alternatief voor honing). Beiden hebben hun sporen in de vegan wereld verdiend en zetten zich in voor een plantaardige lifestyle. Dat activisme lees je terug in bijvoorbeeld het voorwoord, waar ze de voordelen van vegan barbecueën kort toelichten zonder belerend te worden.

Met Vlam in de Plant richten Kreischer en Borst zich op de thuiskoks die nog niet zo bekend zijn met vegan of vegetarisch barbecueën en willen ze hun lezers verleiden eens met groenten op de barbecue te gaan werken. Hiermee is het boek uitermate geschikt voor menig WSDP luisteraar die zijn vlees & vis inname wil minderen maar niet goed weet hoe dat op de barbecue te doen. Als je je volgende barbecuefeestje eens niet alleen maar vlees wil serveren of zelf helemaal vegan wilt gaan kun je uit Vlam in de Plant je hele menu vullen met afwisselende recepten, bereidingstechnieken en diverse groenten. Voor veel recepten heb je iets meer tijd nodig en daarmee is het kookboek misschien iets meer geschikt voor uitgebreid koken in het weekend dan doordeweeks, maar dan kun je er ook een echt barbecuefeestje van maken.

Smaakvolle, afwisselende recepten

De recepten zijn afwisselend en smaakvol. Het boek heeft een goede mix aan simpele recepten en recepten met een interessante bereidingstechniek. Ze hebben een wisselende moeilijkheidsgraad (die niet benoemd staat) en zijn altijd vol van smaak zonder veel ingrediënten nodig te hebben. De recensent mist wel de tijdsindicatie bij recepten en is daar tijdens het proefkoken meerdere keren de mist mee ingegaan. Af en toe verwijst een recept naar een ander recept verderop in het boek (een rub of saus bijvoorbeeld), maar dit staat altijd duidelijk aangegeven. De beschrijving van de wat ingewikkeldere recepturen laat soms wat te wensen over, maar voor de wat meer ervaren kok hoeft dit geen probleem te zijn.

Stoer boek zonder leren schorten

Het boek is mooi opgemaakt met aantrekkelijke en stoere foto’s van alle recepten, zonder de typische ‘stoere mannen met leren schorten’ look die in de categorie barbecueboeken toch vaak overheersen. Met 143 bladzijdes is het boek handzaam en toch compleet. De recepten zijn onderverdeeld in 4 hoofdstukken, waarvan twee volledig barbecue recepten bevat. De hoofdstukken Super Sides en Dessert on Fire bevatten veelal recepten die geen gebruik maken van de barbecue. Dat is een gemiste kans, want in een boek over vegan/vegetarisch barbecueën zou het nu juist leuk zijn alles van de barbecue te kunnen maken. De gegrilde perziken met custard laten juist zien hoe lekker een toetje van de barbecue kan zijn, maar is helaas dat maar een van de 2 toetjes die van de barbecue komen in het hele hoofdstuk dat nota bene Desserts on Fire heet.

De vlam in de barbecue!

Tijd om de barbecue aan te steken en te gaan testen. In twee gezellige barbecuefeestjes werden de recepten getest en er mag gezegd worden: ze vielen alle in de smaak. Hoewel het soms fijn was geweest een indicatie qua bereidingstijd te krijgen, werden alle recepten met smaak opgegeten zelfs door de vleeseters in het gezelschap. Favorieten waren de  geroosterde knolselderij, drumstick van oesterzwam en zoete aardappel ‘croissantjes’ met ras-el-hanout en dukkah. Alle recepten waren hoog op smaak met vaak een vrij simpel ogende ingrediëntenlijst.

De unieke bereidingswijze van een aantal van de recepten had wel zijn uitdagingen in de keuken, vooral de zoete aardappel ‘croissantjes’ waren lastig goed te krijgen en hadden wellicht iets betere omschrijving in de receptuur kunnen gebruiken. Maar eenmaal op het bord werden we beloond met zachte zoete aardappel gecombineerd met de crunch van de smaakvolle dukkah. 

De drumstick van oesterzwam werd door een 3-jarig neefje direct van het bord gegrist en met smaak opgegeten, maar ook de opgerolde aubergine steaks waren een succes. Voor de aubergine steaks heb je nog 2 ‘recepten’ nodig uit het Super Sides hoofdstuk: een rub en kruidenboter. Voor de gemiddelde WSDP-fan niet per se nodig, vooral de kruidenboter kunnen we eigenlijk geen recept noemen maar het eindresultaat is smaakvol en daar gaat het om.

Bij een uitgebreid feestje of diner hoort natuurlijk een toetje en hiervoor werden de perziken met custard getest. De combinatie van friszure frambozen, geroosterde perziken en romige (vegan) custard waren het perfecte einde van een geslaagd barbecue feestje.  

Toegankelijke ingrediënten met af en toe een exoot


De gebruikte ingrediënten in Vlam in de Plant zijn bijna allemaal goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Heel af en toe duikt er een iets moeilijker verkrijgbaar ingrediënt op zoals tapiocameel of glutenpoeder. Het zou een mooie toevoeging zijn geweest als in de receptuur hier (wanneer mogelijk) alternatieven voor worden gegeven of een tip over de verkrijgbaarheid staat. Maar met wat Googlewerk en logisch nadenken komt de gemiddelde ervaren kok daar ook zelf wel uit.

Imponeren met groenten van de grill

Vlam in de Plant is een aanrader als je volledig of gewoon meer vegetarisch of vegan wil barbecueën. Met originele recepten die variëren in bereidingswijze en moeilijkheidsgraad inspireert het boek van Kreischer en Borst tot meer groenten op de grill. Je gasten imponeren met groenten is nog nooit zo gemakkelijk gemaakt.

Recepten uit het kookboek Vlam in de plant