cuisine carine van Karin Gaasterland

Cuisine Carine (op het boek geschreven zonder hoofdletters) is een kookboek van Karin Gaasterland. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Carrera Culinair en kan het best worden beschreven als het persoonlijke notitieblok van Karin Gaasterland, een chefkok die ruim twintig jaar restaurant Balthazar’s Keuken aan de Elandsgracht in Amsterdam runde. Sinds 2018 is ze een nieuw avontuur begonnen en laat ze zich onder de noemer ‘Cuisine Carine’ inspireren door de ingrediënten en mensen die ze tegenkomt.

Geschreven en proefgekookt door Maarten Trap

Het gelijknamige boek is een 439 pagina’s tellende bloemlezing van haar favoriete gerechten, filosofie en gedachten. Voor de thuiskok een bij vlagen interessant boek om op de plank te hebben staan, maar geen kookboek waar je wekelijks uit wilt koken.

Kwaliteit receptuur Cuisine Carine

De recepten in Cuisine Carine zijn enorm divers en variëren van kleine hapjes, cocktails en sauzen tot bijgerechten, inmaakrecepten en familie favorieten. Hierbij is zichtbaar dat enkele recepten zijn neergeschreven om het boek compleet te maken, terwijl Gaasterland ze uit haar hoofd en op gevoel maakt. Bijvoorbeeld bij de kruidenmix (Épices) die in diverse andere recepten terugkomt. Hier staat goed beschreven hoe deze te maken, maar de verhouding tussen de kruiden en specerijen ontbreekt volledig. De beschrijving verraadt dat dit met opzet is gedaan en dat de lezer op zijn of haar smaak moet vertrouwen, maar dat is zeker bij kruidenmixen niet voor iedere thuiskok een makkelijke opgave.

Weinig details

De bereidingswijze van vrijwel alle recepten is op een fijne manier bondig beschreven. Er wordt geen aandacht besteed aan kleine details en dat leest lekker weg. De keerzijde is dat veel recepten in eerste opzicht makkelijker lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Doordat ook de totale bereidingstijd bij geen enkel recept is vermeld, kan men daar nog wel eens de mist mee in gaan. Het aantal personen wordt overigens ook nergens vermeld, ook niet in de inleiding. De recepten doen vermoeden dat in de meeste gevallen voor 4 personen wordt gekookt.

Presentatie en aantrekkelijkheid

Cuisine Carine is een smal, dik boek met pagina’s die net iets groter zijn dan een A5. De combinatie van het klassieke lettertype (Times) en de wat vintage-ogende foto’s doet het boek direct aanvoelen als een klassiek, wat gedateerd naslagwerk. Circa de helft van recepten wordt vergezeld van een foto, die er doorgaans aantrekkelijk uitzien. De foodfoto’s worden afgewisseld met foto’s uit de archieven van Gaasterland die de verhaallijn in het boek wat aankleden. Enigszins storend is het gebruik van veel verschillende lettergroottes: De inleiding en de pagina’s die een nieuwe sectie inluiden bevatten allemaal een veel te groot lettertype, zeker in contrast met de relatief kleine lettergrootte op de receptenpagina’s. Dit leest niet prettig en lijkt bijna een fout in de vormgeving. Daarnaast wordt op meerdere plekken drie pagina’s gewijd aan de introductie van een nieuwe sectie. Ook dit lijkt eerder een fout dan een bewuste keuze.

Bladspiegel cuisine carine, p 66-67

Achtergrondinformatie Cuisine Carine

Omdat Gaasterland vooral haar eigen verhaal vertelt, is er geen duidelijke backstory die de lezer echt iets leert over een bepaalde keuken, ingrediënten of kooktechnieken. Gaasterland beschrijft met name herinneringen en situaties waarin ze bepaalde gerechten maakte of voorgeschoteld kreeg, waardoor ze op een leuke manier inzicht geeft in het feit dat ze altijd aan eten denkt. Dit autobiografische aspect kleedt het boek aan, maar is geen onderdeel dat echt waarde toevoegt.

Geschikt voor de meer ervaren thuiskok

De meeste recepten in Cuisine Carine zijn gemaakt voor de meer ervaren thuiskok. De beschreven kooktechnieken worden beperkt toegelicht, waardoor het interpreteren van de bereidingswijze makkelijker is voor wie al wat ervaring heeft. Daarnaast is de inslag vrij klassiek: vlees of vis met wat garnituren is het meest voorkomende type recept. Vegetarische maaltijden zijn minder goed te vinden en het woord ‘vegan’ kent het boek al helemaal niet. In de inleiding brengt Gaasterland een ode aan boter: “J’adore le beurre!”, waarbij ze expliciet aangeeft dat je dit boek niet moet gebruiken als je op dieet bent.

Kabeljauw side-by-side:  links ons resultaat, rechts zoals in het kookboek.

Veel basics

Naast maaltijden, kleine hapjes en drankjes zijn er ook veel basics terug te vinden, zoals het maken van mayonaise, beurre blanc, gekookte aardappels en frites. Opvallend is het recept voor rijst, waarbij Gaasterland refereert naar de bereidingswijze op de verpakking en zelf vooral boter en komijnpoeder toevoegt. Hoewel het internet voor veel van de basics een minstens zo geschikte bron is, kan het toch fijn zijn om een dergelijk boek in de kast te hebben staan.

Qua ingrediënten zijn er veel recepten waar je verder moet kijken dan de supermarkt, alleen al vanwege de drank die (vaak in ruime hoeveelheden) in veel gerechten verwerkt is. Ook inktvisinkt, sobrasada en guanciale komen meermaals terug. De onbekendheid met dit soort ingrediënten kan dan ook een drempel opwerpen om met deze gerechten aan de slag te gaan, zeker bij (jonge) gezinnen. Overigens noemt Gaasterland wel een prima lijst van Amsterdamse adresjes waar men dit soort ingrediënten (en meer) kan kopen.

Geteste recepten Cuisine Carine

Omdat Gaasterland naast maaltijden ook kleine hapjes, drankjes en sausjes beschrijft zijn er verschillende soorten recepten geproefd. De Lamsburger à la Cuisine Carine was daarbij het hoogtepunt: een goede, sappige en smaakvolle burger met louter originele toppings. Het totaal had wat frisser gemogen, maar het is zeker een maaltijd die (met wat extra citroenzest) vaker op tafel komt. Ook de mango-pistachepesto en korianderpersillade zijn blijvertjes, maar ook hier met mogelijk een nét andere verhouding.

De geteste recepten bevestigen die klassieke inslag die Cuisine Carine lijkt te hebben, maar ook de twist die je kan aanbrengen door met verhoudingen en ingrediënten te spelen. Deze alternatieven worden door Gaasterland ook vaak beschreven, waardoor er vele varianten mogelijk zijn.

Lamsburger side-by-side:  links ons resultaat, rechts zoals in het kookboek.

Conclusie: Cuisine Carine is een veelzijdig kookboek

Cuisine Carine is een veelzijdig kookboek met heel veel informatie. De lezer kookt duidelijk uit een boek met notities waarbij je lang niet alles letterlijk moet nemen. Wie daar niet mee om kan gaan moet Cuisine Carine vooral laten liggen, een ander kan zich er uren lang door laten inspireren.

Voor de moderne thuiskok voelt Cuisine Carine mogelijk té klassiek met gerechten en smaakcombinaties die niet meer geheel van deze tijd zijn. Tegelijkertijd kan je er veel inspiratie uit opdoen en het toevoegen van een eigen ‘touch’ alsnog een smakelijk menu op tafel zetten.

Karin Gaasterland, cuisine carine, eerste druk, september 2021,  440 pagina’s. ISBN 9789048860524

[su_button url=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1208672&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fcuisine-carine%2F9300000043269615%2F&name=Cuisine%20Carine%2C%20Karin%20Gaasterland” size=”6″]Koop cuisine carine[/su_button]

Recepten uit Cuisine Carine