Emma’s Amazing Asia – Tofu van Emma de Thouars

Geschreven en proefgekookt door Annemiek de Groot

Wat maak je met tofu? Een vraag die veel Nederlandse thuiskoks zichzelf te weinig stellen. Tofu wordt vooral gebruikt als vleesvervanger, en that’s it. Emma de Thouars, bekend van haar leuke eetavonturen op Instagram en kookboeken over Azië, houdt enorm van tofu en wil ons overtuigen van de veelzijdigheid ervan. Ze maakte het kookboek Emma’s Amazing Asia – Tofu met 40 recepten, van snack tot dessert.

In Wat schaft de podcast is tofu in aflevering 60 uitgebreid besproken, ook toen was Emma de Thouars als kenner te gast. Zij was op dat moment bezig met het researchen en schrijven van dit boek. Waar de podcast al deed watertanden, doet het boek dat nog meer. Wat vooral opvalt is dat je van dit boek meteen zin krijgt om te gaan koken. Het heeft een handzaam formaat, er staan mooie foto’s in van alle gerechten, en de toon is ontspannen en grappig. 

Verschillende soorten tofu

De uitgebreide inleiding over tofu en andere ingrediënten in het kookboek komt de lezer goed van pas. Emma de Thouars vertelt over de verschillende soorten tofu en welke eigenschappen die hebben. Ze waarschuwt om vooral geen tofu in de supermarkt te kopen: “Die tofu is sponzig, taai en vies en de reden dat veel mensen denken dat ze niet van tofu houden.” Ook de toelichting op andere ingrediënten is erg handig, het helpt bij het zoeken in de toko. Het is geen straf om deze inleiding te lezen, en Emma doet niet moeilijk. Vind jij tofu van tevoren persen teveel gedoe? Geen probleem, Emma doet dat ook niet. Daarbij schuwt ze de diepte overigens ook niet, ze legt bijvoorbeeld uit hoe je zelf verse tofu kunt maken. Maar dat hoeft van haar dus zeker niet. Easy does it, is haar devies.

Recepten uit Emma’s Amazing Asia – Tofu

Het kookboek Emma’s Amazing Asia – Tofu is verdeeld in een paar secties. De eerder genoemde inleiding beslaat ongeveer twintig pagina’s. Daarna volgt een stappenplan met foto’s over hoe je zelf tofu kunt maken. Vervolgens zijn er verschillende recepten voor broodjes met tofu en andere ontbijt- of lunchgerechten. Dan volgen recepten voor gevulde tofu, voor ‘tofu als centerpiece’ en voor zoete gerechten. De extra’s achterin gaan over bijgerechten, zelf bouillon maken en ‘crispies’ (knapperige dingetjes om over je gerechten te strooien, zoals gefrituurde uitjes).

Wat opvalt is dat de ingrediëntenlijst bij de recepten vaak vrij kort is. Wel staan daar dingen tussen die niet iedere hobbykok thuis heeft staan, tenzij je in de buurt van een toko woont. Als inwoner van een middelgrote provinciestad zonder toko heb ik behoorlijk wat moeite moeten doen om aan die ingrediënten te komen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de zwarte azijn, Szechuanese chilibonenpasta en de tofu zelf. Verse tofu blijkt niet makkelijk online te bestellen, dus ook daar moet je voor naar de winkel. En eenmaal in die toko zijn veel ingrediënten moeilijk te vinden, omdat er een andere naam op staat. Gelukkig helpt Emma je daar ook bij door haar inleiding met foto’s.

De recepten in Emma’s Amazing Asia – Tofu bevatten bijna allemaal een korte inleiding met een toelichting op een bepaald ingrediënt of een persoonlijke noot van Emma, bijvoorbeeld waar en wanneer ze dit at.

Uit dit kookboek wil je meteen gaan koken

Zoals al beschreven is dit een boek waar je meteen uit wilt gaan koken. Als je terug bent van de toko dan, maar dan kun je ook meteen beginnen. De veertig recepten staan allemaal op een eigen pagina, soms op meer als dat nodig is. Bij elk recept staan foto’s die niet te gestyled zijn, gefotografeerd in natuurlijk licht. Het hele boek straalt uit dat je dit zelf ook kunt. Een beetje alsof je op Instagram naar Emma’s kookkunsten zit te kijken. De vormgeving is modern en vlot. Het formaat is handig in de keuken, dit is geen stoeptegel die je nergens kwijt kunt. Met het register achterin, ingedeeld op ingrediënt, blader je snel naar het recept dat je zoekt. 

Bladspiegel

Over Emma de Thouars

Emma de Thouars schrijft kookboeken, is columnist voor het Parool en maakt de podcast ‘Opscheppers’. Ze heeft een enorme voorliefde voor rijst en daarmee Aziatische keukens. Daarover schreef ze dan ook drie boeken: Amazing Asia, Emma’s Amazing Asia Vega en Tofu. Haar vierde boek, Noedels, verschijnt in het voorjaar van 2023. De kennis van Emma de Thouars over tofu is dik in orde. Als je haar op Instagram volgt, weet je dat ze vaak op reis is in Azië. Ook voor dit boek heeft ze daar kennis opgedaan. Ze leert Chinees, beschrijft ze in het recept voor ‘Szechuanese tofu met barbecuesmaak’, wat haar ongetwijfeld helpt bij het zoeken naar bijzondere recepten. Hier is duidelijk een kenner aan het woord, en als lezer maak je kennis met onbekende ingrediënten. 

Voor de thuiskok die op zoek is naar nieuwe smaken

Emma’s Amazing Asia – Tofu is een boek voor als je nieuwsgierig bent naar nieuwe recepten en nieuwe smaken. Het is origineel en inspirerend, ook als je al tofu in de keuken gebruikt. Door de grappige teksten voelt het alsof je met iemand samen kookt die niet streng is, maar je wil helpen om iets lekkers te maken. Er is bij de meeste recepten geen lange voorbereidingstijd, waardoor je recepten prima door de weeks op tafel kunt zetten. 

Kritische noot: soms te pittig of te zout

Hier valt het eerste en enige minpunt van dit boek. De smaak van Emma is anders dan de mijne, want in twee van de geteste recepten gaat het erg mis met de smaakbalans. Bij het recept voor Mapo Tofu geeft ze het gelukkig zelf al aan, daar kun je ervoor kiezen om het minder pittig te maken. Ik houd van pittig, maar zelfs met de gereduceerde hoeveelheid chilipoeder en chilibonenpasta was dit nog behoorlijk aan de spicy kant. Het recept voor Crack Tofu is echter helaas veel en veel te zout.

Recept: Agedashi Tofu

In dit recept rol je de tofu door maïzena en katsuobushi (gedroogde tonijn), waarna je het knapperig frituurt. Je serveert het in een bouillon op basis van dashi. Emma tipt onder het recept om aubergine te marineren in dezelfde saus. De combinatie van de knapperige tofu in de smaakvolle bouillon is om door een ringetje te halen, bijzonder lekker! (Pagina 73.) 

Agedashi Tofu side by side. Links recensent, rechts kookboek

Recept: Butter Tofu Sloppy Joe

Misschien moet je fan zijn van Sloppy Joe’s om dit recept te kunnen waarderen. Emma schrijft er een leuke inleiding bij, maar dit broodje tofu is eigenlijk vrij saai van smaak. Het werkt wel goed om de tofu te verkruimelen tot gehakt, een idee voor andere recepten. (Pagina 43.) 

Butter Tofu Sloppy Joe side by side. Links recensent, rechts kookboek

Recept: Mapo Tofu

Mapo Tofu kent iedereen wel. Ook Emma gaf er al vaker recepten voor. Maar deze combinatie van gehakt met tofu is dan ook onweerstaanbaar en kan niet weggelaten worden in een boek over tofu. Let wel op dat je de aanwijzing boven het recept volgt: als je niet van heel erg pittig houdt, wees dan voorzichtig met het toevoegen van chilipoeder, chilibonenpasta én fijngemalen szechuanpeper. Je hoort dit te maken met varkensgehakt, maar bij gebrek aan een goede slager (we wonen in een culinair zwart gat) heb ik halfomhalf-gehakt gebruikt, wat ook prima smaakt. De gefermenteerde zwarte boontjes zijn een vondst, een lekkere smaakmaker.  (Pagina 89.)

Mapo tofu side by side. Links recensent, rechts kookboek

Recept: Crack Tofu

Ook in dit recept wordt de tofu gefrituurd, en dat is heerlijk. Er ontstaat een lekker knapperig buitenkantje met een wat zachtere binnenkant. Emma topt dit gerecht met gefermenteerde zwarte boontjes. Ze schrijft in de inleiding: “Normaal spoel ik zwarte boontjes even af om de smaak minder sterk te maken, maar ik besloot al snel dat dit de ultieme zout/umami-tofu zou worden.” En zout is het zeker. Er zit namelijk ook nog ve-tsin op het paneerlaagje van de tofu en aan het eind strooi je er gezouten pinda’s over. Dit gerecht is daardoor zo bremzout dat het jammer genoeg vrijwel oneetbaar werd. Een ‘crack’-verslaving zal er in ons huishouden niet door ontstaan. (Pagina 111.)

Crack Tofu side by side. Links recensent, rechts kookboek

Recept: Chocolade Custard met Sesam-Thee-Crumble

Chocolademousse met tofu, dat werkt dus echt goed. Het recept kende ik al van Janneke Vreugdenhil, maar de mousse van Emma de Thouars is lekkerder. Zij roert er namelijk ook een zakje koffiepoeder doorheen. Bij het proeven vond ik de mousse overigens smakelijker dan later, toen hij uit de koelkast kwam. Dus volgende keer meer smaakmakers erdoorheen, want kou vlakt de smaken af. De combi met de groene thee-crumble is lekker. (Pagina 143.)

Chocolade Custard met Sesam-Thee-Crumble side by side. Links recensent, rechts kookboek

Conclusie: Emma’s Amazing Asia – Tofu is toegankelijk en enthousiasmerend

Emma’s Amazing Asia – Tofu is een toegankelijk, enthousiasmerend kookboek. Emma de Thouars schrijft losjes en geeft je het gevoel dat jij dit allemaal prima kunt. Je krijgt zin om alle recepten uit te proberen. Woon je niet in de buurt van een toko, dan moet je er wel eerst op uit om alle ingrediënten te verzamelen. Maar daarna draai je in een handomdraai de meeste recepten in elkaar. De smaak van Emma is soms wat extremer dan de meesten van ons gewend zijn, maar er zitten ook echte pareltjes tussen.